"O εθνικισμός εμβολίων θα μπορούσε να κοστίσει στις πλούσιες χώρες 4,5 τρισ. δολάρια. Οι προηγμένες οικονομίες με διεθνείς δεσμούς έχουν το μεγαλύτερο όφελος από την παγκόσμια συνεργασία σχετικά με την πρόσβαση και τη διανομή των εμβολίων για τον Κορωνοϊό".

Μια νέα μελέτη που παρήγγειλε το Ίδρυμα Ερευνών του ICC (Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο) διαπίστωσε ότι η παγκόσμια οικονομία θα χάσει έως και 9,2 τρισ. δολ. εάν οι κυβερνήσεις δεν διασφαλίσουν την πρόσβαση των αναπτυσσόμενων οικονομιών του πλανήτη σε εμβόλια COVID-19.

Η μελέτη επισημαίνει με σαφήνεια την αναγκαιότητα για την ύπαρξη παγκόσμιας συνεργασίας με στόχο την επιτάχυνση της ανάπτυξης, της παραγωγής και της δίκαιης πρόσβασης σε δοκιμές, θεραπείες και εμβόλια COVID-19.

Όπως η ίδια αναφέρει, μια επένδυση 27,2 δισ. δολ. από την πλευρά των προηγμένων οικονομιών - το τρέχον έλλειμμα χρηματοδότησης για την πλήρη αξιοποίηση του ACT Accelerator και του πυλώνα εμβολίων COVAX - είναι ικανή να αποφέρει αποδόσεις έως και 166 φορές την επένδυση.

Η μελέτη δείχνει επίσης ότι οι οικονομίες και οι τομείς με υψηλό βαθμό διεθνούς έκθεσης θα υποστούν το βάρος των οικονομικών απωλειών.

Συγγραφείς της μελέτης, ανέφεραν ότι «Καμία οικονομία δεν μπορεί να ανακάμψει πλήρως έως ότου έχουμε παγκόσμια δίκαιη πρόσβαση σε εμβόλια. Η πορεία που ακολουθούμε οδηγεί σε λιγότερη ανάπτυξη, περισσότερους θανάτους και μακρύτερη οικονομική ανάκαμψη. "

Ο Γενικός Γραμματέας του ICC John WH Denton AO τόνισε: «Η νέα χρονιά, μας δίνει την ευκαιρία να διορθώσουμε την πορεία μας - να μεταφέρουμε τον εθνικισμό εμβολίων στο παρελθόν και να διασφαλίσουμε ότι οι πολυμερείς προσπάθειες έχουν την απαραίτητη χρηματοδότηση και την υποστήριξη για να το επιτύχουν.

Όπως δείχνει αυτή η μελέτη, η εξασφάλιση δίκαιης πρόσβασης σε δοκιμές, θεραπείες και εμβόλια COVID-19 είναι το μόνο σωστό πράγμα, ενώ το αντίθετο είναι οικονομικά ανεύθυνο.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, το οικονομικό κόστος βαραίνει τις πλούσιες χώρες και το εύρος του κόστους  μπορεί να είναι από  203 δισ. δολ. έως και 5 τρισ. δολ.
Αυτά τα κόστη είναι μεγαλύτερα από εκείνα που εκτιμήθηκαν από προηγούμενες μελέτες, οι οποίες υπολόγισαν το κόστος αδράνειας μεταξύ 119 δισ. δολ. έως 153 δισ. δολ. το 2021 και έως 466 δισ. δολ. το 2025.

Η μελέτη δείχνει μια σαφή θετική σχέση μεταξύ του οικονομικού κόστους της άνισης διανομής εμβολίων και των εμπορικών δεσμών - όσο πιο ανοιχτή είναι μια οικονομία, τόσο ισχυρότερο είναι το οικονομικό κίνητρο που πρέπει να έχει για να εξασφαλίσει ότι οι εμπορικοί εταίροι έχουν πρόσβαση στα εμβόλια.
Εάν οι προηγμένες οικονομίες συνεχίσουν να δίνουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό των ευπαθών πληθυσμών τους χωρίς να εξασφαλίσουν δίκαιο εμβολιασμό για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, το συνολικό κόστος για τον κόσμο θα κυμανθεί μεταξύ 1,5 με 9,2 τρισ. δολ.

Το αναμενόμενο οικονομικό κόστος για τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι από 45 δισ. δολ. έως 1,38 τρισ. δολ . Το αναμενόμενο οικονομικό κόστος για το Ηνωμένο Βασίλειο είναι 8,5-146 δισ. δολ., ενώ για τη Γερμανία μεταξύ 14–248 δισ. δολ.

Οι κύριες προηγμένες οικονομίες που πλήττονται περισσότερο περιλαμβάνουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες (συμπεριλαμβανομένου του Βελγίου, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας) αλλά και τη Νορβηγία, την  Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, οι οποίες ενδέχεται να χάσουν έως και 3,9 τοις εκατό του ΑΕΠ τους.

 

Πηγές:
https://iccwbo.org/

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA