Ναρκωτικά & Αλκοόλ

Δευτέρα, 14 Απριλίου 2008

04. Κράκ

Το κρακ είναι μια μορφή free-base κοκαΐνης που η διαδικασία παραγωγής του είναι σχετικά εύκολη. Αυτό κάνει την ουσία αρκετά φθηνή στην παράνομη αγορά, άρα και πιο προσιτή. Tι συμπτώματα προκαλεί;

Δευτέρα, 14 Απριλίου 2008

05. Παραισθησιογόνα

Τα παραισθησιογόνα είναι μια σειρά από ουσίες που έχουν την ιδιότητα να διαταράσσουν τον ψυχικό κόσμο του ατόμου και να προκαλούν αντιληπτικές διαταραχές, όπως οπτικές και ακουστικές παραισθήσεις.

Δευτέρα, 14 Απριλίου 2008

06. Μεθαμφεταμίνη (speed)

Το speed είναι διεγερτικό που συχνά κατασκευάζεται από το ανακάτεμα διάφορων διεγερτικών φαρμάκων. Τι συμβαίνει όταν κάποιος παίρνει speed;

Δευτέρα, 14 Απριλίου 2008

08. Rohypnol

Το Rohypnol ανήκει στην κατηγορία των βενζοδιαζεπινών (όπως το Stedon και το Xanax) και στην Ελλάδα κυκλοφορεί με τα ονόματα Hypnocedon και Vulbegal (λεξιλόγιο πιάτσας: ύπνος, βούλμπε, κουμπιά, βενζίνες κ.ά.).

Δευτέρα, 14 Απριλίου 2008

09. GHB

To GHB κυκλοφορεί συνήθως σε μορφή σκόνης ή διαλυμένο σε κάποιο υγρό. Στην υγρή μορφή του ο χρήστης δεν μπορεί να γνωρίζει την περιεκτικότητα του GHB στο υγρό και για αυτό το λόγο πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός.

Δευτέρα, 14 Απριλίου 2008

11. Εισπνεόμενα - πτητικά

Τα εισπνεόμενα είναι ουσίες που περιέχονται σε προϊόντα καθημερινής χρήσης και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αλλαγή της ψυχικής διάθεσης του ατόμου. Μπορεί κάποιος να εξαρτηθεί από τα εισπνεόμενα;

Δευτέρα, 14 Απριλίου 2008

12. Ηρεμιστικά

Τα ηρεμιστικά είναι χημικές φαρμακευτικές ουσίες που χορηγούνται με ιατρική συνταγή σε άτομα που έχουν προβλήματα άγχους και αϋπνίας. Μπορεί κάποιος να εξαρτηθεί από τα ηρεμιστικά;

Κυριακή, 13 Απριλίου 2008

Στενός και σίγουρος ο δρόμος της ΄στεγνής' θεραπείας

Τα λεγόμενα 'στεγνά' θεραπευτικά προγράμματα στηρίζονται στην ψυχοκοινωνική θεραπεία και στόχο έχουν την απεξάρτηση από όλες τις ουσίες και την κοινωνική επανένταξη.

Κυριακή, 13 Απριλίου 2008

Κοντά στην οικογένεια, μακριά από τα ναρκωτικά

Οι παρεμβάσεις στην οικογένεια είναι και οι πιο σημαντικές. Mια οικογένεια θα πρέπει να γίνει αντικείμενο φροντίδας και προστασίας από την πολιτεία και τους χώρους της πρόνοιας όχι όταν δημιουργηθεί το πρόβλημα, γιατί τότε είναι ήδη αργά.

Κυριακή, 13 Απριλίου 2008

Υπάρχει βοήθεια για τα ναρκωτικά. Ζήτησέ την

Πού μπορεί να απευθυνθεί κάποιος για να ζητήσει βοήθεια σχετικά με τα ναρκωτικά; Υπάρχει η γραμμή 1031 του OKANA και το 3617089 που είναι η ανοιχτή γραμμή- τηλεφωνική υπηρεσία του '18 ανω'.