Οι παρεμβάσεις στην οικογένεια είναι και οι πιο σημαντικές. Όπως είπαμε και πριν, μια οικογένεια θα πρέπει να γίνει αντικείμενο φροντίδας και προστασίας από την πολιτεία και τους χώρους της πρόνοιας όχι όταν δημιουργηθεί το πρόβλημα, γιατί τότε είναι ήδη αργά.

Θα πρέπει να υπάρχουν κατάλληλες κοινωνικές δομές που να εντοπίζουν τις οικογένειες που είναι σε υψηλό κίνδυνο. Ποιες είναι αυτές;

Οικογένειες που μπορεί να έχουν οικονομικά προβλήματα, ανεργία, να έχει κάποιο ψυχιατρικό πρόβλημα κάποιος από τους γονείς, να είναι αλκοολικός ή χρήστης τοξικών ουσιών κάποιος γονέας, να υπάρχει σοβαρή αρρώστια, θάνατος κάποιου μέλους της οικογένειας,

Yπάρχουν κάποιοι τέτοιοι παράγοντες επικινδυνότητας οι οποίοι όταν εντοπίζονται θα πρέπει η οικογένεια αυτή να έχει τη φροντίδα του κράτους και οικονομικά αλλά κυρίως ψυχολογικά και να οργανωθεί ένα κατάλληλο δίκτυο από κοινωνικούς λειτουργούς και ανθρώπους που θα πηγαίνουν στο σπίτι και θα μπορούν να επισκέπτονται και να στηρίζουν ψυχολογικά και κοινωνικά, καταρχήν τους γονείς για να μπορούν να ασκήσουν μια επαρκή γονεϊκή λειτουργία απέναντι στα παιδιά.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να γίνει αυτό, για παράδειγμα υπάρχει ένα μοντέλο που λέγεται wrap up family, που σημαίνει 'τυλίγω την οικογένεια', σαν να είναι δηλαδή η οικογένεια ένα μωρό που εμείς το φασκιώνουμε, όπου υπάρχει μια συνεργασία με την οικογένεια και έχει η οικογένεια κάποια τηλέφωνα ανθρώπων που είναι σε 24ωρη βάση σε εγρήγορση και για ότι χρειαστούν μπορούν  να απευθυνθούν σε αυτούς.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα