Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να ξεκινήσει ένας εθισμός. Και, πολλές φορές, έχουμε συνδέσει τις καταχρήσεις με άτομα καλλιτεχνικής φύσης, που πληγώνουν τον εαυτό τους με ουσίες για να δημιουργήσουν. Και όμως, σε αντίθεση με αυτά που πιστεύουμε, το αλκοόλ και τα ναρκωτικά δεν επηρεάζουν τη δημιουργικότητα. Η δημιουργικότητα του ατόμου επηρεάζεται από παράγοντες όπως τα γονίδια, η παιδική ηλικία και η συμπεριφορά των γονιών, αλλά και η όρεξη του ίδιου του παιδιού να δημιουργήσει και να μάθει περισσότερα.

Ο εθισμός σε κάποια ουσία μπορεί να καταπνίξει τη δημιουργικότητα, αλλά η δημιουργικότητα μπορεί να είναι από τα πιο πολύτιμα όπλα μας στην καταπολέμηση ενός εθισμού. Πολλοί άνθρωποι που εθίστηκαν σε ναρκωτικά ή αλκοόλ αντιμετωπίζουν αδυναμία να αναγνωρίσουν τα αισθήματα των άλλων, αλλά και τα δικά τους, και η θεραπεία μέσω της τέχνης (ζωγραφικής, μουσικής και ψυχόδραμα) τους βοηθά να εκφράσουν τις δύσκολες, περίπλοκες σκέψεις τους, τις αναμνήσεις και τα αισθήματά τους, χωρίς να φοβούνται.

Ας δούμε όμως με ποιους τρόπους ακριβώς η δημιουργικότητα μπορεί να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε και να γιατρευτούμε από τους εθισμούς μας…

Αντιμετωπίζουμε την ντροπή

Οι πρώην χρήστες κουβαλούν μέσα τους ντροπή και ενοχές για την συμπεριφορά τους, ή για το πιθανό κακό που έχουν προκαλέσει σε τρίτους, εκτός από τον εαυτό τους. Η δημιουργικότητα τους βοηθάει να επεξεργαστούν καλύτερα αυτά τα αισθήματα, ώστε να μην επιστρέψουν στον εθισμό τους. Συγκεκριμένα, έρευνα πάνω σε άτομα εθισμένα στο σεξ έδειξε ότι η δημιουργικότητα βοηθά σε τεράστιο βαθμό στην καλύτερη έκφραση συναισθημάτων.

Θεραπεία μέσω δράσης

Τα άτομα που έχουν βιώσει τραύμα και εθισμό μπορεί να μην βρίσκονται ακόμα στο κατάλληλο σημείο για να συζητήσουν ανοιχτά για τις εμπειρίες τους. Η ενασχόληση με την τέχνη, όμως, μπορεί να βοηθήσει στην εξωτερίκευση αυτών των εμπειριών και των μαθημάτων ζωής—επίσης, γίνοντας δέκτες της τέχνης, μπορεί να αισθανθούν ταύτιση με το έργο κάποιου άλλου.

Καλύτερη ρύθμιση των συναισθημάτων

Το να ασχολούμαστε με κάτι δημιουργικό μπορεί να μας βοηθήσει να επικοινωνούμε καλύτερα με τους άλλους, να αναγνωρίζουμε τα συναισθήματά τους. Επιπλέον, δεν είναι λίγες οι έρευνες που έχουν επιβεβαιώσει ότι η ακρόαση μουσικής ελαττώνει το στρες, και η ενασχόληση ενεργά με την μουσική μπορεί να έχει ακόμα πιο θεαματικά αποτελέσματα.

Βοηθάει στη διαχείριση της απώλειας

Η ψυχοθεραπεία είναι ίσως η πιο συνηθισμένη λύση για ένα άτομο που δεν μπορεί να διαχειριστεί την δύσκολη μεταβατική φάση μετά από μια απώλεια. Μελέτες αποδεικνύουν όμως ότι η συγγραφή είναι ιδιαίτερα θεραπευτική σε αυτόν τον τομέα.

Βοηθάει στο να γίνουμε καλύτεροι και σε άλλους τομείς

Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η ενασχόληση με δημιουργικά χόμπι σε άτομα που εργάζονταν σε κάτι άσχετο με δημιουργικότητα είχε θετικά αποτελέσματα στην επαγγελματική τους απόδοση, αλλά και στο πόσο καλά διαχειρίζονταν το στρες της δουλειάς.

Μας φέρνει πιο κοντά στα αθώα συναισθήματα

Η δημιουργικότητα είναι ένας καλός τρόπος για ένα άτομο που ξεπερνά τον εθισμό του να έρθει πάλι σε επαφή με την χαμένη του παιδικότητα, με την όρεξη για παιχνίδι και την ελευθερία του.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα