Οι νυκτερινές σπονδές στο αλκοόλ την περίοδο των διακοπών είναι μία συνηθισμένη πρακτική. Προσοχή όμως γιατί πολλές φορές δεν ξέρουμε τι πίνουμε.

Αιτία οι λεγόμενες "μπόμπες" δηλαδή τα ποτά -μαϊμού η υπερβολική κατανάλωση των οποίων μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην υγεία. Τα παράνομα ποτά μπορεί να προκαλέσουν πολλά δεινά, από ναυτία και πονοκέφαλο έως τύφλωση ή ακόμα και θάνατο, αναλόγως με τα χημικά που χρησιμοποιήθηκαν στην παρασκευή τους.

Τα κατάλληλα για κατανάλωση, νόμιμα ποτά, παράγονται από αιθανόλη (ή αιθυλική αλκοόλη), μία αλκοόλη η οποία είναι ασφαλής όταν καταναλώνεται με μέτρο.

Τα ποτά-«μαϊμού», όμως, μπορεί να παραχθούν από φθηνά χημικά τα οποία κανονικά χρησιμοποιούνται στα καθαριστικά, τα αφαιρετικά βερνικιών για τα νύχια και τα καθαριστικά των παρμπρίζ των αυτοκινήτων.

Μπορεί επίσης να παραχθούν από φθηνές αλκοόλες, όπως η μεθανόλη και η ισοπροπανόλη, που κανονικά χρησιμοποιούνται σε αντιψυκτικά και σε ορισμένα καύσιμα.

Τα υποκατάστατα της αιθανόλης μπορεί φαινομενικά να ασκούν παρόμοια δράση στον καταναλωτή όσον αφορά λ.χ. τη ζαλάδα, αλλά μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνα.

Στις δυνητικές συνέπειες συμπεριλαμβάνονται ναυτία, έμετος, πόνος στην κοιλιά, υπνηλία και ίλιγγος, αλλά ακόμα και νεφρικά ή ηπατολογικά προβλήματα ή και κώμα. Ειδικά η μεθανόλη μπορεί να προκαλέσει τύφλωση.

Και πώς μπορείτε να γλυτώσετε; Καταρχήν, να αποφεύγετε τα υπερβολικά φθηνά ποτά, ιδίως όταν σας τα προσφέρουν πλανόδιοι πωλητές ή δεν βρίσκονται σε κοινή θέα σε ένα κατάστημα αλλά προσφέρονται «ειδικά» σε εσάς. Να ελέγχετε τις ετικέτες των ποτών. Βεβαιωθείτε ότι το μπουκάλι δεν έχει «κατακάθια». Να μυρίζετε και να δοκιμάζετε το ποτό σας, πριν το πιείτε όλο. Αν μυρίζει περίεργα ή δεν έχει κανονική γεύση, μην το καταναλώσετε.

premium.paratiritis

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης