Όλοι έχουμε παρατηρήσει ότι η αντίδρασή μας στο αλκοόλ δεν είναι πάντα η ίδια. Άλλες φορές αντέχουμε να πιούμε λίγο παραπάνω και κάποιες άλλες ένα ποτηράκι μας ζαλίζει. Αυτή η διαφορετική αντίδραση οφείλεται σύμφωνα με τους ειδικούς, σε συγκεκριμένους βιολογικούς παράγοντες που σχετίζονται με βιολογικούς, ψυχολογικούς και εξωγενείς παράγοντες.

Καταρχήν, το αν το στομάχι είναι γεμάτο ή άδειο επηρεάζει την αντίδραση του οργανισμού στο αλκοόλ. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η τροφή στο στομάχι επιβραδύνει σημαντικά την απορρόφηση του αλκοόλ. Αλλά και η ταχύτητα παίζει τον ρόλο της, καθώς όσο πιο γρήγορα πίνει κάποιος, τόσο πιο γρήγορα τον επηρεάζει το αλκοόλ, διότι αυξάνεται η συγκέντρωση του αλκοόλ στο αίμα του.

Σημαντικό είναι όμως και τι πίνουμε ή για να το διατυπώσουμε καλύτερα η περιεκτικότητα του ποτού σε αλκοόλ, αφού όσο πιο «δυνατό» είναι ένα ποτό, τόσο υψηλότερη θα είναι η συγκέντρωση του αλκοόλ στο αίμα.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η απορρόφηση του αλκοόλ επηρεάζεται από το σωματικό βάρος, τη σύσταση του σώματος και το φύλο. Όσο λιγότερα κιλά ζυγίζει κάποιος αλλά και όσο περισσότερο σωματικός λίπος διαθέτει, τόσο πιο γρήγορα αυξάνεται η συγκέντρωση του αλκοόλ στο αίμα του. Επίσης, oι γυναίκες επηρεάζονται από το αλκοόλ πιο γρήγορα από ό,τι οι άντρες.

Όποιος παίρνει φάρμακα για οποιονδήποτε λόγο, πρέπει πριν πιεί να είναι σίγουρος για την επίδρασή τους σε συνδυασμό με το αλκοόλ.Τα αντικαταθλιπτικά, τα αγχολυτικά, τα αντισταμινικά και τα αντιβιοτικά δεν πρέπει να συνδυάζονται με αλκοόλ. Πρόβλημα μπορεί να υπάρξει και με αγγειοδιασταλτικά, με φάρμακα για τη στηθάγχη, ακόμα και με παυσίπονα. Η κατανάλωση αλκοόλ όταν κάποιος είναι κουρασμένος μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστες καταστάσεις καθώς εντείνει τα συμπτώματα της κούρασης και τις επιδράσεις του. Τέλος αν είναι κάποιος αφυδατωμένος κινδυνεύει να επηρεαστεί άμεσα καθώς θα αυξηθούν πιο γρήγορα τα επίπεδα του αλκοόλ του αίμα του.

premium.paratiritis

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας