To μόνο πράγμα που μειώνει τη συγκέντρωση αλκοόλ στην κυκλοφορία του αίματός σας είναι ο χρόνος. Όταν το αλκοόλ εισέρχεται στο στομάχι σας, απορροφάται γρήγορα από το αίμα σας μέσω του στομαχιού και του λεπτού εντέρου. Ορισμένα αλκοολούχα ποτά απορροφώνται ταχύτερα από άλλα. Γενικά, τα βαριά ποτά απορροφώνται ταχύτερα. Τα αλκοολούχα ποτά ποικίλλουν σε περιεκτικότητα αλκοόλ. Δηλαδή:

  • Η μπύρα έχει περίπου 5 τοις εκατό αλκοόλ (μερικές μπύρες έχουν περισσότερο).
  • Ο οίνος έχει περίπου 12 έως 15 τοις εκατό αλκοόλ.
  • Τα δυνατά οινοπνευματώδη έχουν περίπου 45 τοις εκατό αλκοόλ.

Αυτό σημαίνει ένα σφηνάκι θα σας κάνει να μεθύσετε πιο γρήγορα από μια μπύρα. Μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε τα συμπτώματα εντός 10 λεπτών. Τα συμπτώματα κορυφώνονται περίπου 40 έως 60 λεπτά μετά την κατανάλωση. Ορισμένοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν πόσο γρήγορα το σώμα σας απορροφά το αλκοόλ, συμπεριλαμβανομένου του πόσο ζυγίζετε και αν έχετε φάει πρόσφατα.

Αφού το αλκοόλ εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος, μεταβολίζεται από το συκώτι. Χρειάζεται περίπου μία ώρα το συκώτι σας για να μεταβολίσει την ποσότητα αλκοόλ από ένα τυπικο αλκοολούχο ποτό (μια μπύρα, ένα ποτήρι κρασί ή ένα σφηνάκι). Εάν πίνετε αλκοόλ ταχύτερα από ότι το συκώτι σας μπορεί να μεταβολίσει, το επίπεδο αλκοόλ στο αίμα σας αυξάνεται και αρχίζετε να αισθάνεστε μεθυσμένοι. Δεν υπάρχει τίποτα που μπορείτε να κάνετε για να επιταχύνετε το πόσο γρήγορα το συκώτι μεταβολίζει το αλκοόλ στο αίμα σας, οπότε η επιλογή του να "ξεμεθύσετε" δεν είναι εφικτή.

Πώς να ξεμεθύσετε γρήγορα: Μύθοι ή αλήθειες

Ίσως έχετε ακούσει ή και δοκιμάσει κάποιες από αυτές τις μεθόδους. Λειτουργούν όμως; Η απάντηση είναι όχι.
Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αισθανθείτε καλύτερα ή να φανείτε καλύτερα. Αλλά είναι σημαντικό να θυμάστε, ότι τίποτε δεν μπορεί να μειώσει το αλκοόλ στο αίμα σας, εκτός από να κάνετε υπομονή. Όταν είστε μεθυσμένοι, το αλκοόλ έχει συσσωρευτεί στην κυκλοφορία του αίματός σας, επειδή το συκώτι σας δεν είχε χρόνο να το επεξεργαστεί και να το μεταβολίσει ακόμα. Ποιοι είναι οι πιο κοινοί μύθοι;

Μύθος: Κατανάλωση δυνατού καφέ

Το αλκοόλ σας προκαλεί υπνηλία. Η καφεΐνη είναι ένα διεγερτικό που μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε ότι έχετε περισσότερη ενέργεια, αλλά δεν επιταχύνει τον μεταβολισμό του αλκοόλ. Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να είναι επικίνδυνη, διότι κάνει τους ανθρώπους να σκέφτονται ότι είναι αρκετά νηφάλιοι για να οδηγήσουν. Η ανάμειξη αλκοόλ με ενεργειακά ποτά είναι εξίσου, αν όχι περισσότερο, επικίνδυνη.

Μύθος: Κρύο ντους

Κάνοντας ένα κρύο ντους είναι ένας ακόμη τρόπος να αναζωογονηθείτε και να καταπολεμήσετε τις καταθλιπτικές επιπτώσεις του οινοπνεύματος. Ένα κρύο ντους μπορεί να φαίνεται ότι βοηθά, αλλά δεν πρόκειται να αντιστρέψει τις επιπτώσεις του οινοπνεύματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το σοκ από ένα κρύο ντους, μάλιστα, μπορεί να κάνει κάποιους ανθρώπους να λιποθυμήσουν.

Μύθος: Κατανάλωση λιπαρών τροφίμων

Το αλκοόλ απορροφάται από τη στοματική κοιλότητα. Εάν έχετε ένα στομάχι γεμάτο λιπαρές τροφές, όταν αρχίσετε να πίνετε, το αλκοόλ θα απορροφάται από το αίμα σας, σε με πιο αργούς ρυθμούς. Αλλά, το αλκοόλ απορροφάται από το αίμα σε περίπου 10 λεπτά. Από ταη στιγμή που το αλκοόλ έχει απορροφηθεί από το αίμα σας, είναι πολύ αργά για να καταναλώσετε το οτιδήποτε. Επιπλέον, τα λιπαρά τρόφιμα σε συνδυασμό με το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσουν διάρροια.

Μύθος: Πρόκληση εμετού

Ο εμετός δεν θα μειώσει το επίπεδο αλκοόλ στο αίμα σας. Το αλκοόλ απορροφάται πολύ γρήγορα από το αίμα σας, οπότε αν δεν κάνετε εμετό αμέσως μετά από κάθε γουλιά, δεν θα κάνει μεγάλη διαφορά. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε ναυτία. Και ο εμετός συχνά βοηθά στην ανακούφιση από τη ναυτία.

Πώς να ξεμεθύσετε πριν τον ύπνο

Ο καλύτερος τρόπος να ξεμεθύσετε είναι να κοιμηθείτε καλά. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, το συκώτι σας θα έχει το χρόνο να μεταβολίσει όλο το αλκοόλ στο σύστημά σας. Η λιποθυμία, μετά από μια νύχτα βαριάς κατανάλωσης δεν είναι ασυνήθιστη. Αλλά είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ο βαρύς ύπνος μετά από μία μεγάλη νύχτα, μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνος όταν κάποιος έχει μια μεγάλη ποσότητα αλκοόλ.
Η υπερβολική δόση αλκοόλ (δηλητηρίαση από το οινόπνευμα) μπορεί να είναι θανατηφόρα ή να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμη εγκεφαλική βλάβη. Το αλκοόλ επηρεάζει τα νεύρα που ευθύνονται για τα αντανακλαστικά, που σημαίνει ότι οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν εμετό στον ύπνο τους και να πνιγούν. Το επίπεδο αλκοόλ στο αίμα σας μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται ακόμα και αφού πέσετε για ύπνο, οπότε προσέξτε.
Όταν είστε μεθυσμένοι, θα κοιμηθείτε αρκετά εύκολα, αλλά ο ύπνος σας δεν θα είναι ο ιδανικός. Μερικές συμβουλές που θα βοηθήσουν ώστε η επόμενη μέρα να είναι καλύτερη:

  • Πιείτε ένα μεγάλο ποτήρι νερό πριν πάτε για ύπνο για να καταπολεμήσετε την αφυδάτωση
  • Αφήστε ένα άλλο μεγάλο ποτήρι νερό στο κομοδίνο σας και πίνετε μερικές γουλιές όποτε ξυπνάτε.
  • Αφήστε ένα δοχείο απορριμμάτων ή κουβά δίπλα στο κρεβάτι σας σε περίπτωση που χρειαστεί να κάνετε εμετό.
  • Αφήστε ένα αναλγητικό στο κομοδίνο σας για να πάρετε το πρωί. Αποφύγετε τα προϊόντα με ακεταμινοφαίνη, μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στο συκώτι όταν λαμβάνονται με αλκοόλ κατά την ίδια 24ωρη περίοδο.
  • Ποτέ μην παίρνετε υπνωτικά χάπια ή άλλα κατασταλτικά όταν πίνετε.

Πώς να ξεμεθύσετε το πρωί

Δεν υπάρχουν γιατροσόφια και συνήθως αυτά που ανακαλύπτουμε στο διαδίκτυο, μπορεί να κάνουν τα πράγματα χειρότερα.
Οι καλύτερες θεραπείες για το hangover είναι ο χρόνος και η ξεκούραση, αλλά υπάρχουν μερικές συμβουλές για να μειώσετε τον πόνο:

  • Πήγαινε πάλι για ύπνο. Ο ύπνος υπό την επήρρεια αλκοόλ δεν είναι ξεκούραστος, αλλά επιστρέφοντας για ύπνο όταν είστε νηφάλιος μπορεί να σας βοηθήσει «θεραπεύσετε» το hangover σας.
  • Πάρτε ένα αναλγητικό
  • Πίνετε νερό για να την αφυδάτωση που προκαλεί το οινόπνευμα.=
  • Πιείτε ένα ποτό εμπλουτισμένο με βιταμίνες και μέταλλα, όπως το Gatorade.
  • Αντιμετωπίστε τη γαστρεντερική διαταραχή με κάποιο προϊόν που δεν χρειάζεται συνταγή γιατρού, ρωτήστε τον φαρμακοποιό σας
  • Η καφεΐνη μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της κόπωσης, που σχετίζεται με το hangover, αλλά μπορεί επίσης να επιδεινώσει την κατάσταση στο στομάχι σας.
  • Βάλτε λίγο πάγο ή μία κρύα κομπρέσα στο κεφάλι σας.
  • Κρατήστε τις κουρτίνες κλειστές και το φως μακριά από τα μάτια σας, ή φορέστε γυαλιά ηλίου.
  • Φάτε ουδέτερες τροφές, όπως τοστ και κρακεράκια, για να αυξήσετε το σάκχαρο του αίματός σας χωρίς να επιβαρύνετε το στομάχι σας.
  • Μην πιείτε αλκοόλ, θα σας κάνει να νιώσετε χειρότερα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αύξηση 7.146% στα πρόστιμα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων - Τι γίνεται στην Υγεία
Κλειστός προϋπολογισμός για σκευάσματα χορηγουμένων από του στόματος για τον καρκίνο του προστάτη
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;