Ορισμός

Η LDL είναι η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας. Συχνά ονομάζεται και «κακή» χοληστερόλη. Οι λιποπρωτεΐνες παράγονται από λίπος και πρωτεΐνη. Φέρουν χοληστερόλη, τριγλυκερίδια και άλλα λίπη, που ονομάζονται λιπίδια, στο αίμα σε ποικίλα σημεία του οργανισμού.

Το άρθρο αυτό αναφέρεται στην αιματολογική εξέταση που μετρά το επίπεδο της χοληστερόλης LDL στο αίμα σας. Μεγάλη ποσότητα LDL στο αίμα μπορεί να φράξει τις αρτηρίες.

Εναλλακτικά ονόματα

Εξέταση λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας.

Πώς διενεργείται η εξέταση

Γίνεται αιμοληψία από μια φλέβα, συνήθως από το εσωτερικό μέρος του αγκώνα ή το πίσω μέρος του χεριού. Το σημείο καθαρίζεται με αντισηπτικό φάρμακο, που σκοτώνει τα μικρόβια. Ο γιατρός ή νοσηλευτής τυλίγει ένα λαστιχάκι γύρω από τον βραχίονα για να βάλει πίεση στην περιοχή και να κάνει τη φλέβα να διογκωθεί με το αίμα.

Έπειτα, ο γιατρός εισάγει απαλά μια βελόνα στη φλέβα. Το αίμα συλλέγεται σε ένα αεροστεγές φιαλίδιο ή σωλήνα που συνδέεται με τη βελόνα. Το λαστιχάκι αφαιρείται από το χέρι.

Από τη στιγμή που συλλέγεται το αίμα, αφαιρείται η βελόνα και το σημείο διάτρησης καλύπτεται ώστε να σταματήσει η αιμορραγία.

Για τα μωρά ή μικρά παιδιά, μπορεί να χρειαστεί ένα κοφτερό εργαλείο που ονομάζεται λαβίδα για να τρυπήσει το δέρμα και να το κάνει να αιμορραγήσει. Το αίμα συλλέγεται σε μικρό γυάλινο φιαλίδιο που ονομάζεται πιπέτα, ή μέσα σε διαφάνεια ή σε δοκιμαστική ταινία. Μπορεί να τοποθετηθεί ένας επίδεσμος στην περιοχή εάν υπάρξει αιμορραγία.

Πώς να προετοιμαστείτε για την εξέταση

Συνήθως σας ζητούν να μην φάτε και να μην πιείτε τίποτα για 9 - 12 ώρες πριν την εξέταση.

Ο γιατρός σας ενδέχεται να σας πει να μην πάρετε καθόλου φάρμακα πριν τη διαδικασία.

Πώς θα νιώσετε μετά από την εξέταση

Όταν εισάγεται η βελόνα για την αιμοληψία, μπορεί να νιώσετε ήπιο πόνο ή μόνο ένα τσίμπιμα. Έπειτα, μπορεί να υπάρξει κάποιος σφύζων πόνος.

Γιατί διενεργείται η εξέταση

Η εξέταση αυτή συνήθως γίνεται για να προσδιορίσει τον κίνδυνο που έχετε να εμφανίσετε καρδιακή νόσο. Η εξέταση LDL συνήθως πραγματοποιείται ως μέρος ενός πίνακα λιπιδίων, που επίσης ελέγχει την ολική χοληστερόλη, την HDL και τα επίπεδα τριγλυκεριδίων.

Η LDL φέρει χοληστερόλη σε ποικίλους ιστούς σε όλο τον οργανισμό. Η μεγάλη ποσότητα LDL που πιο συχνά ονομάζεται «κακή χοληστερόλη», συνδέεται με καρδιαγγειακή νόσο. Όσο πιο χαμηλή είναι η LDL σας, τόσο χαμηλότερος ο κίνδυνος για καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό.

Φυσιολογικά αποτελέσματα

Ένα υγιές επίπεδο LDL είναι αυτό που εμπίπτει στο βέλτιστο ή κοντά στο βέλτιστο εύρος.

  • Βέλτιστο: Κάτω από 100 mg/dL (κάτω από 70 mg/dL για άτομα με ιστορικό καρδιακής νόσου ή άτομα με υψηλό κίνδυνο για αθηροσκληρωτική νόσο)
  • Κοντά στο βέλτιστο: 100 - 129 mg/dL
  • Οριακά υψηλό επίπεδο: 130 - 159 mg/dL
  • Υψηλό: 160 - 189 mg/dL
  • Πολύ υψηλό: 190 mg/dL και υψηλότερο

Σημείωση: Οι φυσιολογικές τιμές μπορεί να ποικίλουν ελαφρώς μεταξύ διαφορετικών εργαστηρίων. Μιλήστε με τον γιατρό σας για τη σημασία των αποτελεσμάτων σας.

Τι σημαίνουν τα μη φυσιολογικά αποτελέσματα

Τα υψηλά επίπεδα LDL μπορεί να συνδέονται με:

  • Αυξημένο κίνδυνο αθηροσκληρωτικής καρδιακής νόσου
  • Οικογενή υπερλιποπρωτεϊναιμία

Τα χαμηλότερα από τα φυσιολογικά επίπεδα LDL μπορεί να προκαλούνται από:

  • Κακή απορρόφηση (ανεπαρκής απορρόφηση θρεπτικών συστατικών από τον γαστρεντερικό σωλήνα)
  • Κακή διατροφή

Επιπρόσθετες παθήσεις για τις οποίες μπορεί να διενεργηθεί η εξέταση:

  • Οικογενής συνδυασμένη υπερλιποπρωτεϊναιμία
  • Οικογενής δυσβηταλιποπρωτεϊναιμία
  • Οικογενής υπερτριγλυκεριδαιμία

Κίνδυνοι

Οι φλέβες και οι αρτηρίες μπορεί να ποικίλουν σε μέγεθος από τον ένα ασθενή στον άλλον και από τη μια πλευρά του οργανισμού στην άλλη. Η αιμοληψία για κάποια άτομα μπορεί να είναι δυσκολότερη σε σχέση με άλλα.

Άλλοι κίνδυνοι που σχετίζονται με αιμοληψία μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Υπερβολική αιμορραγία
  • Ζάλη ή λιποθυμία
  • Αιμάτωμα (συγκέντρωση αίματος κάτω από το δέρμα)
  • Λοίμωξη (ελάχιστος κίνδυνος οποιαδήποτε στιγμή σπάσει το δέρμα)

Πηγές:

Expert Panel on Detection, Evaluation, and Treatment of High Blood Cholesterol in Adults. Executive summary of the third report of the National Cholesterol Education Program (NCEP) expert panel on detection, evaluation, and treatment of high blood cholesterol in adults (Adult Treatment Panel III). JAMA. 2001;285:2486-2497. Updated 2004.

U.S. Preventive Services Task Force. Screening for lipid disorders in adults: U.S. Preventive Services Task Force recommendation statement. Rockville (MD): Agency for Healthcare Research and Quality (AHRQ); 2008 Jun.

Semenkovich CF. Disorders of lipid metabolism. In: Goldman L, Ausiello D, eds. Cecil Medicine. 23rd ed. Philadelphia, Pa: Saunders Elsevier; 2007:chap 217.

Επικαιροποίηση από:

Συνεργάτες του iatronet.gr