Τώρα που η εποχή προσφέρεται για εξωτερικές δραστηριότητες, το να ασχολείστε με τον κήπο σας μπορεί τελικά να αποδειχθεί ο καλύτερος τρόπος, όχι μόνο για να περνάτε ευχάριστα τον ελεύθερο χρόνο σας, αλλά κυρίως για να διατηρείστε σε φόρμα.

Δοκιμάζοντας θα διαπιστώσετε πως η κηπουρική μπορεί να αποτελέσει καλή άσκηση, αλλά και να δώσει ώθηση στην ψυχική και σωματική σας ευεξία.

Αρκεί να το κάνετε σωστά.

Η Sharon Lovejoy, συγγραφέας του βιβλίου, ”Κηπουρός της Εξοχής”, ξεκίνησε την κηπουρική από πολύ μικρή, στο πλάι της γιαγιάς της που ήταν η κηπουρός της οικογένειας. Από αυτήν, λοιπόν, έμαθε πως το κλειδί είναι να αντιμετωπίζει κανείς την κηπουρική όχι ως τιμωρία αλλά ως απόλαυση.



”Πρέπει να νιώθουμε χαρούμενοι όταν βρισκόμαστε έξω, στον κήπο”, λέει. Είναι άλλωστε και ένας τρόπος να είμαστε πιο υγιείς, και όχι μόνο επειδή καλλιεργούμε τα δικά μας λαχανικά.

Αεροβική Κηπουρική

Το καλό με την κηπουρική είναι ότι προσφέρεται και για τους τρεις τύπους εκγύμνασης: την αντοχή, την ελαστικότητα και τη δύναμη.

Ο Jeff Restuccio, συγγραφέας του ”Γυμναστική: Η Δυναμική της Κηπουρικής”, είναι μεν κάτοχος μαύρης ζώνης στις πολεμικές τέχνες, ανακάλυψε όμως πως εξασκείται περισσότερο όταν παίζει στον κήπο με τα παιδιά του.

Η κηπουρική μου αρέσει γιατί έχει κάποιο σκοπό. Με τόσο φτηνό φαγητό στα καταστήματα, μπορεί οικονομικά να μην κερδίζεις τίποτα καλλιεργώντας τα δικά σου λαχανικά, αλλά το πιθανότερο είναι πως αν αυτά μεγαλώσουν, η οικογένειά σου θα τα καταναλώσει”.

Προτείνει να βάλουμε την κηπουρική στο καθημερινό μας πρόγραμμα, εναλλάσσοντας τις ελαφριές δουλειές με βαρύτερες, και μετά πάλι με ελαφριές, και ούτω καθ’ εξής.

Χτενίστε λίγο με την τσουγκράνα, μετά σκάψτε τρύπες, μετά κλαδέψτε. ”Ασκηθείτε για 30 με 60 λεπτά και μετά σταματήστε, ακόμα και αν δεν έχετε τελειώσει”, συμβουλεύει.

”Τεντωθείτε λίγο πρώτα”, προσθέτει η Lovejoy, ”αυτό δε θα κάνατε αν ήσασταν στο γυμναστήριο;”.

Ο Restuccio επίσης προτείνει να συγκεντρώνεστε στις βαθιές ανάσες ενώ δουλεύετε, και να αυξήσετε την ποικιλία των κινήσεών σας, υπερβάλλοντας στις κινήσεις για το σκάψιμο ή για το τσουγκράνισμα.

”Με αυτόν τρόπο χάνετε πάνω από 500 θερμίδες την ώρα”, λέει, ενώ οι επίσημες έρευνες τοποθετούν την φυσιολογική κηπουρική άσκηση στην κλίμακα ”καψίματος” των 100 με 200 θερμίδων ανά ώρα.

Συμβουλεύει επίσης να δουλεύουμε την τσουγκράνα για 15 φορές με το ένα χέρι και άλλες 15 με το άλλο.

”Αν νομίζετε πως το βαθύ σκάψιμο (να σκάβετε δηλαδή επαναλαμβανόμενα στο ίδιο σημείο, αδειάζοντας έξω το χώμα και συνεχίζοντας) δεν αποτελεί άσκηση, τότε σίγουρα δεν το έχετε δοκιμάσει”, λέει.

Η κηπουρική είναι, επίσης, κάτι που οι γονείς μπορούν να κάνουν μαζί με τα παιδιά τους.

Συμβουλεύει λοιπόν να μην κάνουμε το κούρεμα του γκαζόν ή τη βοήθεια στο σκάλισμα να μοιάζει με αγγαρεία.

”Όταν πηγαίνω σε σχολεία, συναντώ πολλά περισσότερα παχύσαρκα παιδιά, από ό,τι πριν 20 χρόνια”, λέει η Lovejoy, ”νομίζω πως απλά οι γονείς φοβούνται να τα αφήσουν να βγουν έξω”.

Δύσκολα θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τα Ελληνόπουλα...

Θεραπευτική Κηπουρική

Ο Αμερικανικός Σύλλογος Ανθοκομικής Θεραπείας συγκεντρώνει τα υγιεινά, χαλαρωτικά οφέλη του να βρισκόμαστε στη φύση:

  • Έρευνες έχουν αποδείξει πως η ελλιπής έκθεση στο περιβάλλον μπορεί να προκαλέσει το σύνδρομο Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας.
  • Έχει εδώ και χρόνια μελετηθεί πως οι ασθενείς στα νοσοκομεία είναι πολύ καλύτερα όταν κοιτούν σε κάποιο κήπο αντί για τσιμεντένιους τοίχους. Ίσως, μάλιστα, κάπως έτσι ξεκίνησε η συνήθεια να φέρνουμε λουλούδια στους ασθενείς.
  • Οι γηραιότεροι, ακόμα και αυτοί με προβλήματα μνήμης, ”ανθούν” όταν εμπλέκονται σε ομαδικές δραστηριότητες κηπουρικής, σύμφωνα με τον ΑΣΑΘ.
  • Το ίδιο ισχύει και για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, για τους οποίους σε κάποια ιδρύματα έχουν δημιουργηθεί ειδικοί κήποι.

”Απλά το να περπατάμε σε ένα ευωδιαστό, ζεστό θερμοκήπιο μπορεί να μας αλλάξει εντελώς την διάθεση”, σημειώνει η Lovejoy.

Μία καλή αρχή και ένα καλύτερο τέλος

Όταν τελικά αφήνετε τον κήπο ή το μπαλκόνι σας, αυτά δεν κάθονται άπραγα περιμένοντας να επιστρέψετε.

Αρχίζουν να αλλάζουν, να μεταμορφώνονται, και αυτή είναι όλη η μαγεία. Τα κλειδιά, λοιπόν, για να κάνετε την κηπουρική χόμπι που θα αγαπήσετε είναι:

Ξεκινήστε με μικρά και σταθερά βήματα: Ένα παρτέρι 1,5 - 2 μέτρων, μπορεί να παράγει αρκετές τομάτες ή λουλούδια. Μπορείτε όμως να φυτέψετε και σε γλάστρες, απλά βεβαιωθείτε ότι είναι αρκετά μεγάλες, για να μην στεγνώνουν γρήγορα.

Οι γλάστρες και οι ζαρντινιέρες είναι ιδανικές για όσους μένουν στις πόλεις ή σε διαμερίσματα.

  • Να είστε ρεαλιστές: Οι ορχιδέες δε θα αναπτυχθούν στο κέντρο της Αθήνας. Ξεχάστε το. Πρέπει να ενημερωθείτε για ποια φυτά αναπτύσσονται στο κλίμα που ζείτε και να επικεντρωθείτε στην καλλιέργεια αυτών. Το να προσπαθείτε να καλλιεργήσετε εξωτικές ποικιλίες και να τις σκοτώνετε θα καταλήξει να σας σπάσει τα νεύρα.
  • Μην κάνετε μία μόνο δραστηριότητα κάθε φορά που θα είστε εκεί έξω. Προσπαθήστε να εναλλάσσετε τις κινήσεις σας κάθε 30 λεπτά.
  • Κάνετε συχνά διαλείμματα: Βάλτε μία πέτρα ή κάποιο άλλο σημάδι για να οριοθετήσετε πού θα σταματήσετε το ξεχορτιάρασμα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα χρονόμετρο.
  • Σηκώνετε τους σάκους προσεκτικά: Θυμηθείτε το γνωστό απόφθεγμα, ”Σηκώνετε βάρη με τα πόδια”. Για τα μεγαλύτερα βάρη χρησιμοποιήστε τους δυνατότερους μύες σας, και όχι τη μέση σας.
  • Αν έχετε αλλεργίες, μιλήστε με το γιατρό σας: Μη σταματήσετε την κηπουρική. Πάρτε ένα αντισταμινικό. Εναλλακτικά, απομακρύνετε τα φυτά που σας προκαλούν αλλεργία, όπως αυτά που εκλύουν πολλή γύρη, η οποία διαχέεται με τον αέρα.
  • Μην σκορπάτε δηλητήριο παντού: Αυτό ακούγεται προφανές, αλλά όταν βλέπουμε ένα μαμούνι, το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να αρπάξουμε το εντομοκτόνο. Ένας απλός πίδακας νερού, ωστόσο, πάνω στο έντομο μπορεί να επιφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Προσπαθήστε επίσης να καλύψετε πολλές επιφάνειες νερού- αν έχετε λιμνούλες- με νούφαρα.
  • Αποφύγετε τα λιπάσματα: Τα λιπάσματα λειτουργούν σαν βιταμίνες. Όταν όμως ο κήπος σας είναι υγιής, το λίπασμα είναι περιττό. Αν ωστόσο επιμένετε, προτιμήστε οργανικό λίπασμα, όπως κοπριά.
  • Ενημερωθείτε για τα καινούργια εργαλεία: Στα οργανωμένα καταστήματα με είδη κήπου θα δείτε ότι υπάρχουν όργανα κηπουρικής για άτομα με αρθρίτιδα στα χέρια ή με καρπικό σύνδρομο. Κάποια συγκεκριμένα γάντια μπορούν να βελτιώσουν τη λαβή σας. 
  • Αν η αφετηρία σας για τον κήπο είναι ο καναπές, ξεκινήστε το αργά. Άτομα συνηθισμένα σε καθιστική ζωή, που ξαφνικά αρχίζουν την έντονη άσκηση, διατρέχουν κίνδυνο τραυματισμού. 
  • Κάντε ένα ωραίο, ζεστό μπάνιο μετά την κηπουρική σας εργασία. Το αξίζετε!

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;