Η αξία των δώρων αυτές τις μέρες αυτονόητη και προφανής και για τους «βιβλιοφίλ» κάτι παραπάνω, αφού οι αργίες προσφέρονται για παρατεταμένη ενασχόληση με το αγαπημένο τους… άθλημα. Έτσι, καταθέτουμε τις δικές μας προτάσεις που θα δώσουν ιδέες για δώρα στους φανατικούς της ανάγνωσης και (ίσως το σημαντικότερο) μια καλή αφορμή για βόλτα στα βιβλιοπωλεία.

Ξεκινώντας από τους ξένους συγγραφείς, ένα βιβλίο που γνωρίζει ήδη μεγάλη επιτυχία, «Το νησί» της Βικτόρια Χίσλοπ (εκδόσεις «Διόπτρα», τιμή 17 ευρώ) λόγω και του ελληνικού θέματός του. Η Αλέξις ανακαλύπτει ότι η ζωή της μητέρας της περνά και το νησί Σπιναλόγκα, τον τόπο απομόνωσης των λεπρών.

Ξετυλίγει έτσι το νήμα της ζωής ενός ολόκληρου ξεχωριστού και φρικτού ταυτόχρονα κόσμου…

Ένα πραγματικά έξοχο βιβλίο, «Η συνωμοσία εναντίον της Αμερικής» (εκδόσεις «Πόλις», τιμή 22 ευρώ), δίνει ο Φίλιπ Ροθ.

Υποθέτοντας ότι τις εκλογές του 1940 στις ΗΠΑ κέρδισε ο Τσαρλς Λίντμπεργκ (απομονωτιστής και φίλος του Χίτλερ) και όχι ο Ρούσβελτ, σκιαγραφεί την εικόνα μιας χώρας εφιαλτικής, βασίλειο του φασισμού. Για να υπαινιχθεί, τέλος, ότι αυτό ίσως έχει ήδη συμβεί, μέσα από άλλες διαδρομές και «ελεύθερες» διαδικασίες

Ο πολύ καλός Τζόναθαν Κόου αφήνει τα κυρίως «πολιτικά» του έργα και με το «Σαν τη βροχή πριν πέσει» (εκδόσεις «Πόλις», τιμή 15 ευρώ) περνά σε περισσότερο υπαρξιακά θέματα και αναζητήσεις.

Μια ηλικιωμένη κυρία αποφασίζει πριν πεθάνει να καταγράψει την ιστορία της, με επίκεντρο την ξαφνική εμφάνιση ενός κοριτσιού σ’ ένα πάρτι πριν από χρόνια. Κι αυτό είναι η αφορμή για μια κατάδυση στην σκληρή ιστορία τριών γενεών και σ’ ένα βαρύ φορτίο που μεταφέρεται αδιάλειπτα.



Ένα πολύ δυνατό βιβλίο δίνει και ο Τζόναθαν Λίτελ, τις «Ευμενίδες» (εκδόσεις «Λιβάνης», τιμή 25 ευρώ). Ο μηχανισμός που προκάλεσε την άνοδο και την κυριαρχία του ναζισμού στη Γερμανία, μέσα από την προσωπογραφία ενός καθ’ όλα καλλιεργημένου και αξιοσέβαστου εγκληματία των SS.



Συναρπαστική είναι και η πραγματική ιστορία μιας απάτης που συντάραξε την ιστορία των αμερικάνικων media και αποτέλεσε τον πυρήνα της ταινίας του Όρσον Ουέλς «F for Fake», με θέμα την πλαστογράφηση στην τέχνη.

Το βιβλίο είναι «Η απάτη» του Κλίφορντ Ίρβινγκ (εκδόσεις «Πάπυρος», τιμή 20) και μπορεί να αποτελέσει έναν «ασφαλή οδηγό» για τον τρόπο με τον οποίο ενίοτε «δουλεύουν» τα media απανταχού της Γης.

Το «Αμερικανικό ταξίδι θανάτου» του Τζέιμς Ελρόι (εκδόσεις «Άγρα») είναι η συνέχεια του (καταπληκτικού) «Αμερικάνικο ταμπλόιντ».

Τώρα ο καλύτερος (και κατά δική του ομολογία!) συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων καταπιάνεται με τη σκοτεινή υπόθεση της δολοφονίας του Τζον Κένεντι.

Περνώντας στους Έλληνες συγγραφείς, ο Νίκος Πλατής με το «Ουαλικό λεξικό του σεξ» (εκδόσεις «Κέδρος», τιμή 30 ευρώ) καταφέρνει να δώσει μια αξιοθαύμαστη συλλογή από έξυπνους ορισμούς και σχόλια (με αφορμή το σεξ) επί παντός επιστητού.

Τροφή για γέλιο και για σκέψη από ένα βιβλίο που θα ξεφυλλίζετε συχνά πυκνά.

Ο «Θείος Τάκης», το προηγούμενο βιβλίο του Γιάννη Ξανθούλη, έδειξε ότι ο (πολύ αγαπητός) συγγραφέας πέρασε σε μια νέα φάση ωριμότητας.

Έτσι, αν μη τι άλλο, το νέο του βιβλίο «Του φιδιού το γάλα» (εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα», τιμή 20 ευρώ) δίνει ακόμα περισσότερες υποσχέσεις, μέσα από την αντιφατική ιστορία ενός Έλληνα εκδότη.

Η επανέκδοση ενός κλασικού (πλέον) βιβλίου για τα ελληνικά γράμματα είναι αυτονόητα σημαντικό γεγονός.

Έτσι, η «Πλωτή πόλη» της Μάρως Δούκα (εκδόσεις «Πατάκης», τιμή 20,50 ευρώ) αξίζει να διαβαστεί και να ξαναδιαβαστεί.

Μια (σχετικά) νέα συγγραφέας, η Δήμητρα Κολλιάκου, δίνει ένα μικρό (προς ώρας) «διαμαντάκι», τη «Θερμοκρασία δωματίου» (εκδόσεις «Πατάκης», τιμή 15,50), με πολύ καλή γραφή και ιδιαίτερες αποχρώσεις.

Μια νέα γυναίκα, εγκλωβισμένη σε σταθερές σχέσεις και ρυθμούς, ζητά να βρει το κομμάτι που λείπει απ’ τη ζωή της, την ίδια τη ζωή της τελικά, μέσα από μια πορεία απόρριψης και αποδοχής πραγμάτων και ανθρώπων.

Ένα ξεχωριστό δώρο αποτελούν τρία λευκώματα που εκδόθηκαν πρόσφατα.

«Στον δρόμο για την Ελλάδα» του Ρόμπερτ Μακ Κέιμπ (εκδόσεις «Πατάκης», τιμή 24 ευρώ) «Εξερευνώντας την Ελλάδα» με φωτογραφίες από τη συλλογή του Ιμπέρ Περνό (συγγραφέας η Αικατερίνη Κουμαριανού, εκδόσεις «Ολκός», τιμή 75,24 ευρώ)και το συλλογικό έργο «Μεγάλες στιγμές της ελληνικής αρχαιολογίας» (εκδόσεις «Καπόν», τιμή 99,28 ευρώ εικόνες διαφορετικές από μια άλλη Ελλάδα στα δύο πρώτα και μια γεύση από τη συγκίνηση της πρώτης ανακάλυψης στο τρίτο.



Τελειώνοντας με κόμικς, να σταθούμε στο «Περσέπολις» της Μαργιάν Σατράπι (εκδόσεις «Ηλίβατον», τιμή 15 ευρώ ο α’ τόμος και 20 ο β’ τόμος Μια ειλικρινής και συγκλονιστική περιγραφή του κόσμου μιας Ιρανής στην ίδια της την (παρεξηγημένη) χώρα, αλλά και στο εξωτερικό, μέσα από τις «προκάτ» αντιλήψεις και απόψεις των Δυτικών.

Πηγές:
Γράφει ο Χρήστος Ζαρίφης

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα