Σκεφτήκατε ποτέ πως η διάθεσή σας βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεστε; Κι ακόμη περισσότερο, πως μπορείτε να διαμορφώσετε τον κάθε χώρο του σπιτιού έτσι ώστε να δημιουργεί κάθε φορά την επιθυμητή αίσθηση - χαλαρή στο υπνοδωμάτιο, ζωηρή και οικεία στο σαλόνι, γεμάτη ενέργεια στην κουζίνα;

Όχι, δε θα σας μιλήσουμε κι εμείς για τη γυάλα με το χρυσόψαρο που αν την τοποθετήσετε στην πάνω αριστερή γωνία του δωματίου δίπλα σε 37 φρεσκοκομμένες ορχιδέες, σύμφωνα με το Feng Shui, θα φέρει χαρά και αρμονία στο χώρο.

Υπάρχει ένας πολύ πιο απλός, και σίγουρα πιο ρεαλιστικός, τρόπος διαμόρφωσης των χώρων του σπιτιού ανάλογα με την αίσθηση που θέλουμε να δημιουργούν.

Η συνταγή είναι παλιά και δοκιμασμένη - οι ρίζες της μάλιστα, σύμφωνα με το βιβλίο ”The Power of Color” του Dr.

Morton Walker, φτάνουν μέχρι τους αρχαίους Αιγύπτιους και τους Ινδιάνους, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένα χρώματα για να θεραπεύουν διαφορετικές αρρώστιες.

Ξεχάστε, λοιπόν, ό,τι ξέρατε για τυχερά πέταλα, καθρέφτες απέναντι από τα παράθυρα και παράξενες συσκευές ”καθαρισμού ενέργειας”.

Το μυστικό για την καλή διάθεση - όπως και για την ενέργεια, την ηρεμία ή την έμπνευση - που θέλετε να έχετε τις ώρες που περνάτε μέσα στο σπίτι βρίσκεται στους ”υποτιμημένους” μέχρι στιγμής τοίχους και στα χρώματα που θα τους δώσετε - αλλά και σε αυτά που θα επιλέξετε για τη γενικότερη διακόσμηση των χώρων.

Σχετικές έρευνες έχουν δείξει ότι τα χρώματα επιδρούν σε μεγάλο βαθμό τόσο στην ψυχολογία μας, όσο και σε διάφορες σωματικές λειτουργίες, όπως η πέψη ή η κυκλοφορία του αίματος.

Ακούγεται απίστευτο; Μια δοκιμή θα σας πείσει.

Το κόκκινο της ενέργειας

Σύμφωνα με έρευνες, το κόκκινο χρώμα αυξάνει την αρτηριακή πίεση και, συνεπώς, την ενέργειά μας. Είναι το πλέον κατάλληλο χρώμα για χώρους στους οποίους πραγματοποιείται έντονη κίνηση, όπως το χωλ, οι σκάλες, το δωμάτιο γυμναστικής ή η κουζίνα.



Επειδή, όμως, σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει επιθετικότητα και στρες, καλό είναι να χρησιμοποιείται με μέτρο, σε ορισμένα μόνο σημεία αυτών των χώρων, και να αποφεύγεται εντελώς σε δωμάτια που προορίζονται για χαλάρωση, όπως η κρεβατοκάμαρα.

Ένα χρώμα που διατηρεί τις ευεργετικές ιδιότητες του κόκκινου, μετριάζοντας τα αρνητικά χαρακτηριστικά του, είναι η τερακότα.



Το ροζ της αγάπης

Οι συγγραφείς των βιβλίων που πραγματεύονται τις ψυχολογικές επιδράσεις των χρωμάτων λένε χαριτολογώντας ότι ”είναι σχεδόν αδύνατον να τσακωθείς μέσα σε ένα ροζ δωμάτιο”.

Πράγματι, το χρώμα που συμβολίζει τη φιλία δε θα μπορούσε παρά να δημιουργεί αισθήματα γαλήνης, χαλάρωσης και ισορροπίας.

Θεωρείται, μάλιστα, ότι χαλαρώνει τους μύες και κατευνάζει τα πνεύματα. Παρ’ όλα αυτά, η υπερβολή στη χρήση του μπορεί να φτάσει τις επιδράσεις αυτές στα άκρα, προκαλώντας ατονία και έλλειψη ενέργειας, ενώ το πολύ έντονο ροζ μπορεί να είναι κουραστικό για τα μάτια.

Το ζεστό πορτοκαλί

Η προτίμηση που δείχνουν πολλά café και εστιατόρια στο συγκεκριμένο χρώμα δεν είναι τυχαία.

Το πορτοκαλί θεωρείται ότι ενεργοποιεί το πεπτικό σύστημα και ανοίγει την όρεξη.

Αν κάνετε συνεχώς δίαιτες, μη βάψετε την κουζίνα σας πορτοκαλί. Από την άλλη βέβαια, αν τελικά το κάνετε, θα έχετε μία πολύ καλή δικαιολογία για να παρεκτραπείτε –θα λέτε ότι φταίει το χρώμα του τοίχου και όχι η αδυναμία του χαρακτήρα σας.



Κατά τα άλλα, το πορτοκαλί έχει μόνο θετικές ιδιότητες: ενεργεί ως ισχυρότατο αντικαταθλιπτικό, αυξάνει την αυτοπεποίθησή σας, δημιουργεί την αίσθηση ζέστης στο χώρο και βοηθά την εγκεφαλική δραστηριότητα - αποτελεί, επομένως, ιδανική επιλογή για το εφηβικό δωμάτιο ή για το γραφείο.



Για την κρεβατοκάμαρα προτιμήστε τις πιο απαλές αποχρώσεις του, όπως το ροδακινί, που προσφέρει αίσθηση χαλάρωσης.

Το κίτρινο του ήλιου

Σύμφωνα με μια ευρύτατα διαδεδομένη αντίληψη, το φως του ήλιου έχει ευεργετικές ιδιότητες - πράγμα που εξηγεί, εν μέρει, το γεγονός ότι χώρες με περισσότερη ηλιοφάνεια έχουν μικρότερα ποσοστά αυτοκτονιών.

Το χρώμα του ήλιου διατηρεί κάποιες από τις ευεργετικές αυτές ιδιότητες, συμβάλλοντας σημαντικά στην καλή μας διάθεση, αλλά και στην οργανωτικότητα, την αποφασιστικότητα και την αισιοδοξία μας.

Λέγεται, επίσης, ότι βελτιώνει τη μνήμη, παρέχει έμπνευση και μας καθιστά πιο διαλλακτικούς. Φωτίζει, τέλος, το δωμάτιο και τραβά την προσοχή.

Είναι η τέλεια επιλογή για δωμάτια όπως η κουζίνα ή ο χώρος όπου διαβάζουν τα παιδιά - και η πλέον ακατάλληλη για χώρους χαλάρωσης, όπως τα υπνοδωμάτια.

Σε υπερβολικές, όμως, ποσότητες, μπορεί να δημιουργήσει νευρικότητα, να είναι κουραστικό για τα μάτια και να μας κάνει να νιώθουμε άβολα.

Το σκούρο κίτρινο έχει συνδεθεί με την πρόκληση συναισθημάτων φόβου, για το λόγο αυτό είναι καλό να αποφεύγεται, ιδιαίτερα στα παιδικά δωμάτια.

Το πράσινο της φύσης (και όχι του χρήματος)

Όπως πολύ σωστά μαντέψατε, το χρώμα της φύσης είναι το μόνο που δεν έχει καμία αρνητική ιδιότητα –πέραν, ίσως, της αδυναμίας του να ταιριάξει με άλλα χρώματα στη διακόσμηση.

Προσφέρει ψυχική και σωματική χαλάρωση, αίσθηση ασφάλειας και ηρεμίας, διευκολύνει την επικοινωνία και κάνει καλό στην όραση.

Σε συνδυασμό με το καφέ δημιουργεί την αίσθηση της φύσης, αυξάνοντας τις παραπάνω επιδράσεις.

Οι ανοιχτές αποχρώσεις του, όπως το χρώμα του πράσινου μήλου, δημιουργούν αίσθηση αναζωογόνησης, χαράς και ευεξίας.

Το ήρεμο μπλε

Το δημοφιλέστερο ”αγαπημένο χρώμα” εξασφαλίζει ηρεμία, χαλάρωση και δημιουργικότητα, κόβει την όρεξη - για την κουζίνα σε περιόδους δίαιτας, που λέγαμε προηγουμένως-, προσδίδει αίσθηση ασφάλειας, βοηθά την έμπνευση, μεγαλώνει και ”δροσίζει” τους χώρους.

Οι πιο σκούρες αποχρώσεις του αποτελούν το καλύτερο αντίδοτο για την αϋπνία, γι’ αυτό προτιμώνται συχνά στις κρεβατοκάμαρες.

Αν, όμως, δε χρησιμοποιηθεί με μέτρο μπορεί να προκαλέσει αίσθηση θλίψης ή μελαγχολίας.

Το θαλασσί της θάλασσας

Η ιδανικότερη επιλογή για γραφεία και χώρους μελέτης, το γαλάζιο εμπνέει και ενισχύει τη δημιουργικότητα, ηρεμεί και καταπολεμά το στρες.

Αν μάλιστα συνδυαστεί με το κίτρινο, τα αποτελέσματά του ενισχύονται. Ανοίγει, επίσης, το χώρο και δημιουργεί αίσθηση δροσιάς, όπως και το μπλε. Οι πιο ζωηρές αποχρώσεις του, όπως το τιρκουάζ, είναι αναζωογονητικές και διευκολύνουν την επικοινωνία.

Το αυτοκρατορικό μοβ

Δεν είναι τυχαία το χρώμα που επιλέγουν οι περισσότεροι καλλιτέχνες για τα ατελιέ τους: το μοβ εντείνει τη δημιουργικότητα, μειώνει το στρες και λειτουργεί ως συναισθηματικός σταθεροποιητής.

Οι πιο σκούρες αποχρώσεις του έχουν συνδεθεί με το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου, και λέγεται πως ενεργοποιούν τη φαντασία και τη διαίσθηση.

Το καφέ και οι γήινες αποχρώσεις

Τα λεγόμενα χρώματα της γης δημιουργούν συναισθήματα σταθερότητας και ασφάλειας, οικειότητα και οικογενειακή ατμόσφαιρα –ιδιαίτερα αν συνδυάζονται με αποχρώσεις του πράσινου, φέρνοντας στο νου εικόνες από τη φύση.

Αποτελούν ιδανική επιλογή για το καθιστικό και γενικότερα για χώρους όπου συγκεντρώνεται όλη η οικογένεια.

Προσοχή στο άσπρο και το μαύρο

Αν και παραδοσιακά συμβολίζει την αγνότητα και την καθαριότητα, το άσπρο στους εσωτερικούς χώρους δημιουργεί ψυχρή αίσθηση και ενδέχεται να προκαλέσει συναισθήματα μοναξιάς και απομόνωσης.



Στον αντίποδα, το μαύρο μεγιστοποιεί τις επιδράσεις των άλλων χρωμάτων (αποφύγετε το συνδυασμό του με κόκκινο ή πορτοκαλί –το αποτέλεσμα θα είναι πολύ επιθετικό), μικραίνει τους χώρους και εμποδίζει την ανάπτυξη και την αλλαγή.

Η χρήση των δύο χρωμάτων συνιστάται να περιορίζεται σε μικρά, επιμέρους στοιχεία της διακόσμησης αντί για γενικότερα μοτίβα.

Η.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα
Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία