Πώς θα είναι οι πρώτες μας διακοπές μαζί; Πώς θα μου φανεί που θα πάμε διακοπές μόνοι μας μετά από τόσα χρόνια; Καλύτερα εξωτερικό ή Ελλάδα; Η’ μήπως αφού μένουμε έτσι κι αλλιώς μαζί να κάνουμε χωριστά διακοπές; Η’ με φίλους; Για να μη βαρεθούμε…

Είτε το παραδεχόμαστε ή όχι, αυτά και άλλα τέτοια ερωτήματα απασχολούν τα περισσότερα ζευγάρια λίγες μέρες πριν τις καλοκαιρινές μας διακοπές. Ο λόγος; Οι διακοπές, όπως ορίζει και η λέξη, είναι οι μέρες που ξεφεύγουμε από τη ρουτίνα της καθημερινότητας και γινόμαστε πάλι «εμείς» και αυτό το εμείς μπορεί, όταν το στρες και η κούραση είναι λιγότερα, να διαφέρει από αυτό που έχουμε συνηθίσει.

Τώρα αν θα διαφέρει προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο, μένει να το δούμε… on board. Άλλωστε, όπως λέει και ο φίλος μας ο Καβάφης, «Το φθάσιμο εκεί είν ο προορισμός σου. Αλλά μη βιάζεις το ταξίδι διόλου.»

Οι πρώτες μας διακοπές μαζί
«Μία λέξη μόνο.

Άγχος. Άγχος για το αν θα περάσει καλά μαζί μου, αν θα με βαρεθεί ή θα βαρεθώ εγώ, αν θα ταιριάζουν τα ‘θέλω’ μας, αν θα συμβαδίζουν τα ωράριά μας.» Αυτό μου απάντησε η φίλη μου η Μ. όταν τη ρώτησα πώς νιώθει που ο εδώ και 5 μήνες φίλος της πρότεινε ρομαντική εβδομάδα σε γνωστό ζευγαρονήσι.

«Δεν θα αντέξω βδομάδα. Θα του πω να το κάνουμε τριήμερο».

Όσο κι αν ανυπομονούμε γι’αυτές, έχουμε κάνει σχέδια από το χειμώνα, έχουμε επιλέξει το δικό μας νησί-σκηνικό όπου θα γυριστεί ένα ακόμα επεισόδιο του νεοσύστατου έρωτά μας, οι πρώτες διακοπές μαζί, λίγες μέρες πριν την αναχώρηση, δημιουργούν άγχος.

Κι αυτό γιατί όσο καλά κι αν περνάμε με τον/την σύντροφό μας τις λίγες ώρες της καθημερινότητάς μας, εκεί θα τους «δούμε» και από την καλή και από την ανάποδη. Κι αν υποψιαζόμαστε ότι αυτό που θα «δούμε» δεν μας αρέσει;

Το πρώτο μεγάλο τεστ μιας νέας σχέσης έρχεται όταν αυτή αλλάζει περιβάλλον. Στις πρώτες διακοπές μαζί, λοιπόν, δύο τινά μπορεί να συμβούν: Ή που θα γυρίσετε χωρισμένοι ή που θα γυρίσετε πιο ερωτευμένοι από ποτέ. Για να κινηθείτε εκ του ασφαλούς, λοιπόν, επιλέξτε έναν κοντινό προορισμό για λίγες μέρες και αν τελικά δείτε πως περνάτε τέλεια, μένετε λίγο παραπάνω.

Σε κάθε περίπτωση πάντως κάντε από πριν μία κουβεντούλα τύπου «τι κάνεις συνήθως στις διακοπές;», για να μην σας έρθει κεραμίδα αν σας ξυπνά κάθε πρωί στις έξι για να... «πιάσετε» μαζί το κύμα.

Διακοπές μαζί μετά από χρόνια
Ζείτε μαζί αρκετό καιρό, ίσως να έχετε και παιδιά, και λόγω ρουτίνας και υποχρεώσεων έχετε να πάτε μαζί (μόνο οι 2 σας) διακοπές από… πότε; Πιστέψτε με, το άγχος δεν είναι λιγότερο από αυτό της πρώτη περίπτωσης.

Μόνο που εδώ δεν τίθεται τόσο θέμα χωρισμού στην περίπτωση που βαρεθείτε αλλά απομάκρυνσης (που ίσως όμως οδηγήσει κάποια στιγμή στον χωρισμό). Ο ένας να κοιμάται και ο άλλος να είναι στην παραλία, ο ένας να πεινάει και ο άλλος να θέλει καφέ, ο ένας να θέλει να δει Euro και ο άλλος να εξερευνήσει τη γύρω περιοχή.

Αν δείτε ότι κάτι τέτοιο πάει να συμβεί –και αν θέλετε στις διακοπές σας να περάσετε καλά- αφήστε εγωισμούς τύπου «γιατί δεν κάνει αυτός κάτι» στην άκρη και προτείνετε εσείς αυτό που θέλετε.

Το πρόβλημα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι τα ζευγάρια έχουν ξεχάσει (ή ξεσυνηθίσει) να επικοινωνούν και να εκφράζουν τα θέλω τους, πιστεύοντας πως ο άλλος τα ξέρει (ή τα θυμάται) ήδη. Δείτε τις διακοπές σας αυτές σαν μία μοναδική ευκαιρία να μείνετε μετά από τόσο καιρό οι δύο σας, να χαρείτε ο ένας τον άλλο, να ανακαλύψετε τις ενδεχόμενες «αλλαγές» πάνω του/της (οπτικά και πνευματικά), να συζητήσετε για πράγματα που δεν είχατε προλάβει τους περασμένους μήνες.

Ή μη μιλάτε καθόλου. Δεν υπάρχει πιο τρυφερή στιγμή σε μία μακροχρόνια σχέση, που τα έχεις πει και τα έχει ζήσει σχεδόν όλα, από εκείνη που δεν χρειάζεται να μιλάς με τον άλλο για να τον πείσεις πόσο όμορφα περνάς μαζί του.

Από εκείνη που παρέα χάνεστε αμίλητοι σε σκέψεις που μοιάζουν κοινές.

Εξωτερικό vs Ελλάδα
Όσοι έχουν δοκιμάσει και από τα δύο, συμφωνούν. Ένα ζευγάρι περνάει καλύτερα όταν βρίσκεται για διακοπές στο εξωτερικό, παρά σε κάποιο ελληνικό νησί. Κι αν όχι καλύτερα, τουλάχιστον πιο… «γεμάτα».

Στο εξωτερικό είσαι όλη μέρα στους δρόμους, βλέπεις καινούργια πράγματα, ζεις διαφορετικές καταστάσεις (καμιά φορά κωμικοτραγικά ευτράπελα που θυμάσαι για πάντα), και στο τέλος της μέρας το κουράγιο που σου έχει μείνει είναι μόνο για… ύπνο (εντάξει, ίσως όχι μόνο).

Στο νησί από την άλλη κάνεις λίγο πολύ τα ίδια πράγματα που κάνεις πάντα στις διακοπές. Μπάνιο, καφέδες, ρακέτες, μπάνιο, φαγητό, ποτό. Είσαι τις περισσότερες ώρες της μέρας «αραχτός» σε μία ξαπλώστρα, θυσία στο βωμό του θεού Ήλιου, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που ψιλο-ζηλεύεις τις χαρούμενες παρέες που κάνουν φασαρία δίπλα σου.

Εναλλακτική πρόταση: Αν σας αγχώνουν οι διακοπές μαζί (μόνο οι δυο σας) προτιμήστε εξωτερικό. Αν δεν το καταφέρετε, επιλέξετε τουλάχιστον ένα «ζευγαρονήσι», όπως η Μήλος, η Σίφνος, ενδεχομένως τα Κουφονήσια, ή ακόμα και μία εκδρομή σε διάφορα μέρη η νησιά, που θα γεμίσουν το χρόνο σας ευχάριστα και δραστήρια.

Άλλωστε, όσο πιο ερωτευμένοι είστε, τόσο περισσότερο θα απολαύσετε την ηρεμία ενός ειδυλλιακού τοπίου, παρά τα πολύβουα (και συνήθως «ξεμυαλιστικά») beach party.

Διακοπές χωριστά
Δεν είναι λίγα τα ζευγάρια που επιλέγουν να περάσουν τις διακοπές τους χωριστά, συνήθως με την ανδρο- ή γυναικοπαρέα τους. «Διακοπές χωριστά; Μα αν δεν πας διακοπές με τον σύντροφό σου με ποιον θα πας;», είναι μία άλλη άποψη.

Η αλήθεια είναι ότι μία μέση λύση, ει δυνατόν, είναι το ιδανικό. Αν έχετε δύο εβδομάδες άδειας, προσπαθήστε να περάσετε τη μία με την παρέα σας, να θυμηθείτε τα παλιά, να κάνετε τρέλες, να ξεφαντώσετε, και την άλλη με το ταίρι σας, για να χαλαρώσετε να ξεκουραστείτε και να έρθετε πιο κοντά.

Αυτό είναι για τους περισσότερους το ιδανικό, αφού -κακά τα ψέματα- όλοι μας στις διακοπές μας χρειαζόμαστε λίγο από όλα.

Τώρα, αν δεν σκέφτεστε ούτε γι’αστείο να κάνετε διακοπές μόνο χώρια ή, το αντίθετο, να κάνετε διακοπές μόνο μαζί, τότε στην πρώτη περίπτωση είστε πολύ ερωτευμένοι και παίρνετε (για φέτος τουλάχιστον) άφεση αμαρτιών, αλλά στη δεύτερη, ίσως θα έπρεπε να σκεφτείτε μήπως υπάρχει κάποιος βαθύτερος, και ενδεχομένως ανησυχητικός, λόγος που το αποφεύγετε.

Αλλά και πάλι… όπως «τη βρίσκει» ο καθένας.

Διακοπές με φίλους ή με άλλα ζευγάρια
Ενδέχεται, βέβαια, η παρέα σας να είναι κοινή, και έτσι να καταλήγετε να πηγαίνετε διακοπές όλοι μαζί. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί η τέλεια λύση, αλλά μπορεί και να αποβεί ολέθριο.

Προσωπικά, μου έχει τύχει να είμαστε διακοπές, ο φίλος μου και εγώ, με μεγάλη παρέα και να περνάμε φανταστικά, μέχρι τη στιγμή που η παρέα αποφασίζει να ξυπνάμε κάθε πρωί στις 8 για να καταφέρουμε να δούμε και τις 15 παραλίες του νησιού στις 5 μέρες των διακοπών μας.

Και μόνο στη σκέψη έπαθα υπερκόπωση. Δεν πτοηθήκαμε, όμως, τους αφήσαμε να κάνουν το πρόγραμμά τους όπως εκείνοι ήθελαν και απλά τους συναντούσαμε όποτε ξυπνάγαμε όπου τύχαινε να βρίσκονται τη δεδομένη στιγμή. Κανείς δεν είχε πρόβλημα και έτσι περάσαμε όλοι καλά (και μαζί και μόνοι δηλαδή).

Από την άλλη, η φίλη μου η Γ. επέστρεψε πέρσι από τις διακοπές της, με τον φίλο της και ένα φιλικό ζευγάρι, στα πρόθυρα χωρισμού. «Δεν ξαναπάω ποτέ διακοπές με άλλους!», ξεφώνισε όταν την συνάντησα. Τι είχε συμβεί; Πολλά ζευγάρια που είναι αρκετό καιρό μαζί αναπτύσσουν μεταξύ τους κώδικες επικοινωνίας (ένα είδος παιχνιδιού) που ένα άλλο ζευγάρι όχι μόνο δε μπορεί να καταλάβει, αλλά και καμιά φορά παρεξηγεί.

Και επειδή το ζευγάρι (με τους κώδικες) δεν έχει μάθει να «κρίνεται» για αυτή του την ιδιαιτερότητα από τρίτους, κατά κάποιο τρόπο μπλοκάρει και ξεσπά (για να μη δημιουργηθεί πρόβλημα με τους άλλους) ο ένας στον άλλο.

Προσπαθήστε να μην αφήσετε κάτι τέτοιο να συμβεί. Εξηγήστε στους φίλους σας ότι έτσι λειτουργείτε εσείς και υπερασπιστείτε με κάθε τρόπο το «παιχνίδι» σας. Αν μετά από όλα αυτά, οι φίλοι σας συνεχίζουν να μην καταλαβαίνουν και να προκαλούν έτσι παρεξηγήσεις (ξέρετε, πολλοί για να αποφύγουν να ασχοληθούν με δικά τους προβλήματα ασχολούνται με προβλήματα άλλων), συντομεύστε το χρόνο των διακοπών σας και επιστρέψτε πίσω νωρίτερα.

Η παρέα αυτή, όπως αποδείχτηκε, δεν κάνει για εσάς.

Ξέρετε, κλείνοντας, τι είπε κάποτε ο Αμερικανός συγγραφέας Hamilton Wright Mabie; «Blessed is the season which engages the whole world in a conspiracy of love.» (Ευλογημένη είναι η εποχή που εμπλέκει όλον τον κόσμο σε μία συνωμοσία αγάπης).

Αυτή η εποχή, είναι αναμφισβήτητα το καλοκαίρι. Μην το αφήσετε να πάει χαμένο!

Έλενα Μπούλια

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν
ΕΟΠΥΥ: Ξεκίνησε η αποστολή φαρμάκων υψηλού κόστους κατ΄οίκον - Η διαδικασία
Θεσσαλονίκη: Εξιχνιάστηκαν 19 κλοπές και διαρρήξεις σε φαρμακεία