Για τις γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο, η σεξουαλικότητα είναι ένα ακόμη εμπόδιο το οποίο καλούνται να ξεπεράσουν.

Η Cathy, επιζήσασα από καρκίνο του μαστού, εξήγησε γιατί το σεξ μετά τον καρκίνο είναι τόσο δύσκολο να συζητηθεί.

"Στην κοινωνία μας, την κοινωνία της Δύσης, το σεξ εν γένει είναι ταμπού και το μετατραυματικό σεξ, αν το κάνεις μετά από ασθένεια είναι ακόμα πιο ταμπού».

Πώς ο καρκίνος επηρεάζει τις σεξουαλικές σχέσεις

Ο καρκίνος μπορεί να είναι καταστροφικός για μία σχέση.

Η κ. Kristen Carpenter, κλινικός ψυχολόγος στο Καρκινολογικό Κρατικό Πανεπιστήμιο του Οχάιο, δήλωσε ότι τα σεξουαλικά προβλήματα μετά τη διάγνωση του καρκίνου και τη θεραπεία του είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.

Όταν πρόκειται για σεξουαλικές σχέσεις μετά από καρκίνο του μαστού, το εμπόδιο είναι ακόμη υψηλότερο.

Οι θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού έχουν πολλές σεξουαλικές παρενέργειες. Τα συμπτώματα δεν είναι καθολικά. Ο τύπος, η δοσολογία και η διάρκεια μπορούν να καθορίσουν αν μια γυναίκα θα αντιμετωπίσει οποιεσδήποτε σεξουαλικές παρενέργειες και τον τύπο που μπορεί να αισθανθεί ", δήλωσε η Sabitha Pillai-Friedman, σεξολόγος στη Φιλαδέλφεια.

Οι συχνές σεξουαλικές παρενέργειες περιλαμβάνουν:

-πόνο

-μούδιασμα ή υπερευαισθησία της περιοχής του μαστού (λόγω χειρουργικής επέμβασης)

-τα εγκαύματα ακτινοβολίας και τις αλλαγές στην υφή και στο χρώμα των ιστών του μαστού (λόγω ακτινοβολίας)

-κολπικό πόνο, ξηρότητα, ερεθισμό, καύση και κολπική ατροφία (λόγω χημειοθεραπείας και ενδοκρινικής θεραπείας)

-σοβαρά θέματα σωματικής εικόνας

«Η αίσθηση του εαυτού τους ως σεξουαλικά όντα, μεταβάλλεται λόγω των δραστικών φυσικών αλλαγών που αντιμετωπίζουν κατά τη διάρκεια της θεραπείας», δήλωσε η Pillai-Friedman.

Αλλά οι γυναίκες δεν χρειάζεται να υπομείνουν μόνο αυτό.

«Μερικές φορές απλά η χρήση κάτι τόσο απλού όσο ένα λιπαντικό είναι το μόνο που χρειάζονται», είπε ο Carpenter.

Πρόσθεσε ότι ορισμένες γυναίκες μπορούν να επωφεληθούν από τη γνωστική συμπεριφοριστική θεραπεία.

"Τίποτα δεν είναι όπως το αφήσατε από τη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου", είπε ο Carpenter. "Αυτό είναι διαφορετικό από οτιδήποτε άλλο και το θέμα είναι να λάβουμε το σωστό είδος βοήθειας".

Βρίσκοντας υποστήριξη

Για πολλές γυναίκες, η εμπειρία μπορεί να είναι εξουθενωτική και η υποστήριξη είναι ζωτικής σημασίας για τη θεραπεία.

Η Cathy θυμάται πώς η δύναμη του συζύγου της, τη βοήθησε με τον καρκίνου του μαστού. Ως συνταξιούχος υπολοχαγός πυροσβέστης της Νέας Υόρκης και επιζών της 9/11, του είναι οικείες οι τραγωδίες και οι ιατρικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

"Zητούσα συνέχεια συγγνώμη επειδή ήμουν  αναστατωμένoς με τη χημειοθεραπεία”, είπε ο άντρας της Brown, και συμπλήρωσε: Να είσαι ευγενική με τον εαυτό σου. Αυτό είναι η 9/11 σου. Αυτό είναι μια μεγάλη υπόθεση για εσένα και άσε τον εαυτό σου να αισθανθεί τα πάντα”.

Η Brown αποδίδει στην επικοινωνία την επιβίωση του γάμου της.

"Νομίζω ότι η επικοινωνία είναι πραγματικά σημαντική σε όλες τις πτυχές της ζωής, ειδικά σε κάτι τέτοιο", είπε. «Ξέρετε, αισθανόμουν πραγματικά άσχημη ή πώς θα αισθανόσασταν αν ήσασταν μαζί μου μετά από αυτό; Νομίζω ότι δίνει στον σύντροφό σας την ευκαιρία να σας  εξηγήσει γιατί είστε τόσο υπέροχες και είναι πολύ θεμιτό και απαραίτητο».

Με τον καρκίνο και τον καρκίνο του μαστού, υπάρχουν πολλά που πρέπει να δουλευτούν.

Η Carpenter λέει ότι ενώ πολλές γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπεία μπορεί να αισθάνονται απο-θηλυκοποίηση και μη ελκυστικές, οι σύντροφοί τους συχνά εξακολουθούν να τις βλέπουν τόσο ζωντανές.

"Η επιθυμία είναι πολύπλευρη", εξήγησε η Carpenter. "Υπάρχουν μυριάδες πράγματα που συμβάλλουν στο ενδιαφέρον ενός ατόμου για σεξουαλική επαφή: παράγοντες σχέσης, αυτοεκτίμηση, θέματα σωματικής εικόνας, επίπεδα άγχους, επίπεδα κόπωσης".

Η δυναμική της σχέσης συχνά αλλάζει επίσης, αποδεικνύοντας ένα άλλο επίπεδο πολυπλοκότητας.

"Ο σύντροφος έχει γίνει ο άνθρωπος που φροντίζει πολύ συχνά στον ασθενή", σημείωσε η Carpenter. "Και σε ένα παραδοσιακό είδος ζευγαριού άνδρας και γυναίκας, πολύ συχνά, είναι ο η γυναίκα που τον φροντίζει καθ 'όλη τη διάρκεια της σχέσης τους ... αυτή η ανατροπή του ρόλου είναι κάτι που θα χρειαστεί να συνηθίσει το ζευγάρι και ο ασθενής".

Η Pillai-Friedman εξηγεί τι συμβαίνει με τα ζευγάρια σε αυτή την περίπτωση.

"Έτσι, το ζευγάρι που προηγουμένως μπορεί να είχε μια αμοιβαία υποστηρικτική σχέση μπορεί να αναγκαστεί να μεταβεί σε μια κατάσταση όπου ο ασθενής με καρκίνο του μαστού εξαρτάται από τον σύντροφό του σε διαφορετικούς βαθμούς", ανέφερε. "Αυτή η μετατόπιση των ρόλων θα μπορούσε να επηρεάσει τη σεξουαλική χημεία μεταξύ του ζευγαριού."

Γνωριμίες μετά από διπλή μαστεκτομή

Η Μελίσσα είναι μία επιζήσασα από καρκίνο του μαστού, δύο φορές.

Είπε ότι υπήρχαν "ραντεβού σε ένα εκατομμύριο γιατρούς" μετά τη χειρουργική επέμβαση και υποσχέθηκε ότι: "Ξέρω αν αυτό θα έρθει ποτέ ξανά, δεν το κάνω πάλι. Απλώς θα τους απομακρύνω».

Έτσι, όταν ήρθε η δεύτερη διάγνωσή της, δεν δίστασε να προγραμματίσει μια διπλή μαστεκτομή.

"Ήμουν OK, πώς θα περάσω από αυτό και μετά θα πάω στην άλλη πλευρά", είπε.

Μέχρι αυτή την εποχή, η Μελίσσα είχε πάρει διαζύγιο και είπε ότι ενώ η εστίασή της δεν αφορούσε το χωρισμό, θυμάται "να έχει μια συζήτηση με μια κοπέλα όταν αποφάσισε να κάνει αυτή τη χειρουργική επέμβαση και να της δηλώνει ότι σίγουρα θα αποκτήσει ένα εμπόδιο στη σεξουαλική της ζωή. "

Η Μελίσσα θυμάται πόσο οι μικρές διορθωτικές χειρουργικές επεμβάσεις την βοήθησαν να ανακτήσει την εκτίμηση του εαυτού της μετά το διαζύγιο και τη χειρουργική επέμβαση.

"Ένιωσα σαν να ήμουν εξωγήινος στο σώμα μου. Ξέρεις, περπατάς μετά από έναν καθρέφτη, μετά τη χειρουργική επέμβαση, και σκέφτεσαι, "Είναι αυτό εγώ;". "Και ποτέ δεν ήταν πραγματικά, δεν συνδέθηκε εντελώς στο μυαλό μου, ότι αυτό ήμουν εγώ. Και προσπάθησα να κάνω ό, τι μπορούσα, ξέρετε. Έκανα μετά από λίγο μικρές διορθωτικές χειρουργικές επεμβάσεις για να το βελτιώσω. "

Επέλεξε να αφαιρέσει τις θηλές της, επειδή αυτό μείωνε την πιθανότητα να πάθει ξανά καρκίνο.

"Έτσι, μια από τις επιλογές είναι να κάνεις τατουάζ θηλές», συνέχισε. "Ήταν το πιο μικρό πράγμα που θα μπορούσα να κάνω. Υπάρχουν πολλά άλλα που δεν μπορείτε να κάνετε. "

Με την πάροδο του χρόνου και οι χειρουργικές ουλές άρχισαν να ξεθωριάζουν και διόρθωσε το πρώτο σετ θηλών με χειρουργική επέμβαση, η Μελίσσα δήλωσε ότι άρχισε να δέχεται το σώμα της και να δουλεύει πέρα ​​από τα προβλήματα της εικόνας.

Ακόμα, η πρώτη φορά που ήταν στενή με κάποιον ήταν δύσκολη.

"Αισθανόμουν πραγματικά άβολα ... και απλά φοβόμουν. Είχα φοβηθεί τόσο που απλά έφυγα από το σπίτι του", είπε.

Η Μελίσσα κάλεσε αργότερα τον άνθρωπο να εξηγήσει.

"Και τότε αυτό ήταν το εμπόδιο. Αυτή η συζήτηση ήταν το εμπόδιο ", είπε.

Η Μελίσσα θέλει οι γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού να γνωρίζουν τι είναι σημαντικό. "Η πρώτη εστίαση πρέπει να γίνεται στην υγεία σας και την βελτίωσή της", είπε. "Αυτό είναι κάτι που συνέβη σε σας. Δεν πρόκειται να ορίσετε τη ζωή σας. Δεν πρόκειται να αλλάξει το ποια είστε. Εξακολουθείτε να είστε το ίδιο πρόσωπο όταν βγείτε από την άλλη πλευρά. "

Συμβουλές από σεξολόγο

Η Pillai-Friedman προσφέρει τις ακόλουθες συμβουλές για γυναίκες που προσπαθούν να αναζωογονήσουν τη σεξουαλική τους ζωή μετά από θεραπεία καρκίνου του μαστού.

-Βρείτε έναν καλό επαγγελματία υγείας που μπορεί να σας παράσχει συμβουλές και θεραπεία για να αντιμετωπίσετε τις σεξουαλικές παρενέργειες της θεραπείας του καρκίνου του μαστού.

-Εάν τα σεξουαλικά προβλήματα παραμείνουν, δείτε έναν σεξολόγο για αξιολόγηση και θεραπεία.

-Βρείτε αξιόπιστους πόρους για τις σεξουαλικές παρενέργειες της θεραπείας καρκίνου του μαστού

-Αποδεχτείτε βοήθεια και υποστήριξη από την οικογένεια και τους φίλους σας, για να παρέχετε διαλείμματα στον σύντροφό σας.

-Επικοινωνήστε με τον σύντροφό σας για τους φόβους και τις ανασφάλειές σας και αναζητήστε συναισθηματική υποστήριξη.

-Βρείτε χρόνο να συμμετάσχετε σε δραστηριότητες που σας άρεσαν πριν από τη διάγνωση.

-Διατηρήστε την μη σεξουαλική επαφή, την αγκαλιά και την παιχνιδιάρικη φυσική επαφή με τον σύντροφό σας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα
ΕΜΑ: Θετική γνωμοδότηση για χορήγηση άδειας κυκλοφορίας σε 8 φάρμακα - Ποια είναι