Κάθε φορά που επισκεπτόμαστε τον γιατρό μας, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να θυμόμαστε. Όπως, για παράδειγμα, ότι οι γιατροί είναι συνήθως άτομα με (πάρα) πολλή δουλειά. Και πολλές ευθύνες. Και πρέπει να είμαστε σίγουροι πως φερόμαστε σωστά, καθώς δεν είναι καθόλου δύσκολο να κάνουμε κάποιο από τα παρακάτω λάθη, που θα κάνουν την ημέρα μας (και την ημέρα του γιατρού μας) δύσκολη… Ποια είναι αυτά;

Ξεχνάτε τα απαραίτητα

Βιβλιάρια, αναγκαία έντυπα, συνταγές ή παραπεμπτικά, οτιδήποτε μπορεί να χρειαστεί ο γιατρός σας για να τον βοηθήσει στην δουλειά σας δεν πρέπει να λείπει. Και, σίγουρα, ο γιατρός σας μπορεί να έχει ούτως ή άλλως πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα, αλλά μπορεί να χρειαστεί αρκετός χρόνος. Και η άνεση – η δική σας και η δική του – είναι προτεραιότητα.

Παραπονιέστε για πολλά προβλήματα ταυτόχρονα

Καλό θα ήταν να μιλήσετε στον γιατρό σας για το σημαντικό πρόβλημα, τον λόγο που τον επισκεφτήκατε, και να μην αρχίσετε να αναφέρετε κάθε μικρό πρόβλημα που έχετε παρατηρήσει—πόσο μάλλον, αν πρόκειται για προβλήματα που δεν εμπίπτουν καν στην ειδικότητά του. Αν πιστεύετε πως χρειάζεστε επιπλέον χρόνο, ρωτήστε τον γιατρό σας αν μπορείτε να κλείσετε διπλό ραντεβού.

Λέτε ψέματα στον γιατρό σας

Ορισμένα πράγματα είναι άβολα για να τα συζητήσουμε, το καταλαβαίνουμε. Οι γιατροί, όμως, τα έχουν δει όλα, και μάλιστα πολλές φορές. Όπως και να το κάνουμε, είναι από τα πιο δύσκολα άτομα για να σοκαριστούν με τις λεπτομέρειες. Άρα σταματήστε να ντρέπεστε και μιλήστε ελεύθερα. Κανείς δεν πρόκειται να σας κρίνει, και ο γιατρός σας θα μπορέσει να κάνει καλύτερα την δουλειά του.

Φέρνετε το παιδί σας μαζί σε άβολα ραντεβού

Γενικά, καλό θα ήταν, αν το ραντεβού αφορά εσάς, το παιδί σας να λείπει. Είναι δύσκολο να βρείτε κάποιον να σας το φυλάξει, και αυτό είναι κατανοητό, αλλά ο γιατρός και οι συνεργάτες του δεν είναι babysitters. Επίσης, όταν μιλάμε για ραντεβού σε γιατρούς όπως ο γυναικολόγος, τα πράγματα μπορούν να γίνουν αρκετά άβολα.

Περιμένετε μέχρι το τέλος του ραντεβού για να μιλήσετε για κάτι σοβαρό

Έχετε μια ανησυχία, και θέλετε να την εκφράσετε. Μην περιμένετε μέχρι το τέλος του ραντεβού, που δεν θα υπάρχει χρόνος για κάποια επιπλέον εξέταση. Τα plot twists είναι για τα φινάλε των σειρών, όχι για να μπερδέψετε τον γιατρό σας.

Έρχεστε αργοπορημένοι ή δεν έρχεστε καν

Αυτό είναι απλώς αγενέστατο, δεν χρειάζεται καν να το αναλύσουμε. Σεβαστείτε τον χρόνο του γιατρού σας.

Κοιτάτε το κινητό σας κατά τη διάρκεια του ραντεβού

Επίσης εξωφρενικά αγενές—όχι μόνο στο γραφείο του γιατρού, αλλά οπουδήποτε.

Δεν γνωρίζετε τι φάρμακα παίρνετε

Αν λαμβάνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή, πρέπει να γνωρίζετε με λεπτομέρειες ποια φάρμακα είναι, και τη δοσολογία σας. Επίσης, θα ήταν καλό να ενημερώνετε τον γιατρό σας σχετικά με την χρήση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, όπως και για τις συνήθειές σας σχετικά με αλκοόλ (ή/και άλλες ουσίες), καθώς όλες αυτές οι πληροφορίες είναι πολύ σημαντικές για να προλάβει κάποια αντίδραση με τα φάρμακα που ίσως σκοπεύει να σας γράψει.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο