Το κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη που συμβάλλει στη σταθερότητα των οστών, στη σφριγηλότητα του δέρματος και στην επούλωση των ιστών. Με την ηλικία, η φυσική παραγωγή του μειώνεται, και αρκετά άτομα στρέφονται σε συμπληρώματα για να αντισταθμιστεί αυτή η πτώση. Αν και γενικά θεωρούνται ασφαλή, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν ανεπιθύμητες παρενέργειες.
Στομαχική ενόχληση
Οι ανεπιθύμητες ενέργειες από το κολλαγόνο είναι σπάνιες, αλλά η πιο συνηθισμένη είναι η ήπια δυσφορία στο στομάχι. Σε ορισμένους μπορεί να παρουσιαστούν πεπτικά προβλήματα, όπως:
*Καούρα
*Φούσκωμα
*Αέρια
*Δυσκοιλιότητα
*Διάρροια
Το κολλαγόνο κυκλοφορεί τόσο σε υγρή όσο και σε μορφή σκόνης, χωρίς ενδείξεις ότι κάποια μορφή προκαλεί συχνότερα ενοχλήσεις από την άλλη. Αν παρατηρήσουμε στομαχική ενόχληση ή πεπτικά συμπτώματα μετά τη λήψη κολλαγόνου, καλό είναι να διακόψουμε και να συμβουλευτούμε επαγγελματία υγείας.
Αλλεργική αντίδραση
Όπως με κάθε συμπλήρωμα, υπάρχει πιθανότητα αλλεργικής αντίδρασης. Μια ήπια αντίδραση μπορεί να περιλαμβάνει κοκκινίλες και φαγούρα στο δέρμα. Άλλα πιθανά συμπτώματα είναι:
*Ναυτία
*Εμετός
*Πονοκέφαλος
*Πόνος στις αρθρώσεις
*Πρήξιμο στο πρόσωπο
*Δυσκολία στην κατάποση
*Δυσκολία στην αναπνοή
Σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν καταγραφεί αντιδράσεις σε κολλαγόνο ζωικής προέλευσης, καθώς τα περισσότερα συμπληρώματα προέρχονται από συνδετικούς ιστούς ζώων.
Αντίδραση στο δέρμα
Αν και πολύ σπάνιο, μπορεί να παρουσιαστεί σοβαρή δερματική αντίδραση σε συμπλήρωμα κολλαγόνου. Σε μεμονωμένη περίπτωση έχει περιγραφεί εμφάνιση σοβαρού συνδρόμου δερματικής υπερευαισθησίας, το οποίο προκαλεί επώδυνες φουσκάλες, απολέπιση του δέρματος, πυρετό και συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη. Μπορεί επίσης να επηρεάσει όργανα, αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα.
Η συγκεκριμένη αντίδραση εμφανίστηκε σε άτομο που έλαβε κολλαγόνο θαλάσσιας προέλευσης. Το κολλαγόνο από ψάρια φαίνεται σε κάποιους ανθρώπους να προκαλεί πιο συχνά υπερευαισθησία σε σχέση με άλλους τύπους.Παρ’ όλα αυτά, τα δεδομένα δείχνουν ότι τα συμπληρώματα κολλαγόνου γενικά θεωρούνται ασφαλή και ότι ο κίνδυνος παρενεργειών είναι πολύ χαμηλός, ακόμη και σε μεγαλύτερες δόσεις.
Χρειαζόμαστε τελικά συμπληρώματα κολλαγόνου;
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζονται απαραίτητα συμπλήρωμα. Το σώμα μας παράγει κολλαγόνο χρησιμοποιώντας τις πρωτεΐνες που λαμβάνουμε από τη διατροφή. Για να ενισχύσουμε φυσικά την παραγωγή του, χρήσιμο είναι να καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη, όπως:
*Όσπρια
*Ξηρούς καρπούς
*Πουλερικά
*Ψάρια
*Κόκκινο κρέας
Παράλληλα, το σώμα χρειάζεται διάφορα θρεπτικά συστατικά για να συνθέσει κολλαγόνο, όπως:
*Χαλκό
*Ασβέστιο
*Ψευδάργυρο
*Βιταμίνη A
*Βιταμίνη C
*Βιταμίνη E
Μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες και βιταμίνες στηρίζει αποτελεσματικά τη φυσική παραγωγή κολλαγόνου.Με την ηλικία, περίπου μετά τα 40, η παραγωγή κολλαγόνου μειώνεται προοδευτικά. Αν σκεφτόμαστε να ξεκινήσουμε συμπλήρωμα, είναι καλό να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας, ώστε να αποφασίσουμε αν ταιριάζει στις ανάγκες μας.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η καινοτομία μετασχηματίζει τη φροντίδα υγείας: Οφέλη για τους ασθενείς, το σύστημα υγείας και την οικονομία
“Reflections”: Το Keele University ανοίγει έναν νέο κύκλο διαλόγου για την επιστήμη και την κοινωνία
ΕΟΔΥ: 6 θάνατοι ασθενών με CoViD - 99 εισαγωγές