Οι πονοκέφαλοι είναι αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο στην παιδική ηλικία. Τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, και λογικά αποτελεί σύμπτωμα κάποιας κοινής (και όχι σοβαρής) ασθένειας, κάποιου ελαφρού χτυπήματος στο κεφάλι, ακόμα και έλλειψης ύπνου. Μερικές φορές, όμως, οι πονοκέφαλοι στο παιδί μπορεί να είναι πρόβλημα, να αποτελούν  λόγο ανησυχίας. Πότε συμβαίνει αυτό;

Πονοκέφαλος με πυρετό και πιασμένο λαιμό

Αν το παιδί σας δεν μπορεί να κοιτάξει ψηλά, να ακουμπήσει το πηγούνι του στο στήθος ή να κουνήσει το κεφάλι του μπρος-πίσω, και υπάρχει πονοκέφαλος, πρέπει να μιλήσετε αμέσως με γιατρό, καθώς υπάρχει κίνδυνος μηνιγγίτιδας.

Ισχυρός πονοκέφαλος που δεν φεύγει με παιδικά παυσίπονα

Εξακολουθεί να υπάρχει η πιθανότητα να μην είναι τίποτα, αλλά οποιοσδήποτε έντονος πόνος χρήζει ιατρικής εξέτασης.

Πονοκέφαλος με συχνό εμετό, ειδικά χωρίς άλλα συμπτώματα (πυρετός, διάρροια)

Μπορεί να είναι μια απλή ίωση, και ο εμετός μπορεί να συμβεί μετά από χτύπημα στο κεφάλι, αλλά είναι καλό να μιλήσετε με τον γιατρό σας, καθώς ο εμετός μπορεί να είναι σημάδι πίεσης στον εγκέφαλο.

Πονοκέφαλος και έντονη υπνηλία ή αδυναμία να περπατήσει/μιλήσει

Ξανά, μπορεί να είναι μια απλή ίωση, αλλά θα ήταν πολύ καλή ιδέα να μιλήσετε με τον γιατρό σας και να κανονίσετε μια εξέταση.

Πονοκέφαλος που ξυπνά το παιδί σας από τον ύπνο

Μερικές φορές, τα παιδιά μπορεί να ξυπνήσουν για άλλους λόγους και μετά να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν πονοκέφαλο—αυτό είναι φυσιολογικό. Αν όμως ο πόνος είναι τόσο έντονος, που ξυπνά το παιδί σας από τον ύπνο του, πρέπει να καλέσετε επειγόντως τον γιατρό.

Πονοκέφαλος που επιδεινώνεται όταν το παιδί ξαπλώνει

Αυτό θα το παρατηρήσετε αν ο πονοκέφαλος είναι χειρότερος το πρωί, και σταδιακά βελτιώνεται όσο περνά η ημέρα. Μπορεί να είναι σημάδι αυξημένης πίεσης στον εγκέφαλο. Αν παρατηρήσετε ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο, καλέστε τον γιατρό σας.

Αν το παιδί σας έχει πονοκέφαλο δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα ή αν οι πονοκέφαλοι δεν επιτρέπουν στο παιδί σας να κάνει τα μαθήματά του ή να παίξει, τότε μιλήστε με έναν γιατρό. Δεν είναι υποχρεωτικό πως συμβαίνει κάτι ανησυχητικό, αλλά είναι καλή ιδέα να γνωρίζετε όσα περισσότερα γίνεται.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας