Συμβαίνει σε σπάνιες περιπτώσεις, αλλά οι άνδρες μπορούν και αυτοί να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού. Το στήθος των ανδρών δεν αναπτύσσεται φυσικά όπως των γυναικών, αλλά και οι άνδρες έχουν ιστό του μαστού. Ο ανδρικός καρκίνος του μαστού αναπτύσσεται συνήθως στους αγωγούς του γάλακτος-ονομάζεται πορογενές καρκίνωμα. Σε κάποιους άλλους άνδρες, αναπτύσσεται στους αδένες που παράγουν γάλα, και ονομάζεται λοβιώδες καρκίνωμα. Το 2015, υπήρξαν 2.350 περιπτώσεις ανδρικού καρκίνου του μαστού, και γύρω στους 440 άνδρες έχασαν την ζωή τους.

Μιας και είναι τόσο ασυνήθιστο φαινόμενο, είναι πολύ εύκολο να αγνοηθούν τα συμπτώματα, και πολλοί άνδρες δεν επισκέπτονται τον γιατρό τους νωρίς. Αν διαγνωστεί έγκαιρα, τα αποτέλεσμα μπορεί να είναι θετικό. Ποια είναι όμως τα συμπτώματα; Και ποιοι άνδρες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο;

  • Οι νεαροί άνδρες μπορούν να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού, αλλά ο κίνδυνος αυξάνεται με την ηλικία.
  • Μία φλεγμονή των όρχεων, που ονομάζεται ορχίτιδα, αυξάνει τον κίνδυνο.
  • Αν υπάρχουν συγγενείς που έχουν υποφέρει από καρκίνο του μαστού, ο κίνδυνος αυξάνεται.
  • Αν κάποιος έχει αφαιρέσει χειρουργικά έναν από τους όρχεις του, ο κίνδυνος αυξάνεται.
  • Αν ένας άνδρας εκτίθεται σε οιστρογόνα, όπως μπορεί να συμβαίνει κατά την ορμονοθεραπεία (ή λόγω παθήσεων όπως κίρρωση και παχυσαρκία), ο κίνδυνος αυξάνεται.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού στους άνδρες είναι παρόμοια με αυτά που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες, όπως:

  • Μικρά εξογκώματα στην περιοχή του στήθους
  • Μεγέθυνση του ενός στήθους
  • Πόνος στις θηλές
  • Έκκριση υγρού από τις θηλές
  • Πληγές πάνω ή γύρω από τις θηλές
  • Διευρυμένοι λεμφαδένες κάτω από τις μασχάλες

Αν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον γιατρό σας.
Όταν και τα δύο στήθη μεγαλώνουν σε έναν άνδρα, αυτό αποκαλείται γυναικομαστία, και δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες να είναι καρκινογόνα. Η γυναικομαστία μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως το πάχος, ορισμένα φάρμακα και χρήση μαριχουάνας και αλκοόλ.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Ο γιατρός σας θα ρωτήσει το ιατρικό ιστορικό σας και θα κάνει εξετάσεις. Δύο τρόποι για να μάθει περισσότερα είναι να ζητήσει υπέρηχο και μαγνητική τομογραφία, καθώς και εξετάσεις αίματος. Αν ο καρκίνος δεν αποκλειστεί σαν πιθανότητα με αυτούς τους τρόπους, θα χρειαστεί βιοψία του ύποπτου ιστού.

Ποιοι είναι οι τρόποι θεραπείας;

Μπορεί να γίνει ογκεκτομή, όπου ο όγκος, όπως και υγιείς ιστοί γύρω του αφαιρούνται. Αν ο όγκος είναι μεγαλύτερος, ή υπάρχουν περισσότεροι από έναν, ίσως είναι καλύτερο να γίνει μαστεκτομή.

Η ακτινοθεραπεία χρησιμοποιείται για να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα που μπορεί να απέμειναν μετά το χειρουργείο.
Η χημειοθεραπεία είναι συστηματική θεραπεία και χρησιμοποιείται για να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα μέσα στον οργανισμό.
Αν ο καρκίνος προκαλείται από συγκεκριμένες ουσίες, μπορεί να κριθεί κατάλληλη η ορμονοθεραπεία, ώστε να μπλοκαριστεί η παραγωγή αυτών των ουσιών.

Τις περισσότερες φορές κρίνεται αναγκαίος ο συνδυασμός αρκετών μεθόδων θεραπείας.
Οι άνδρες επιζώντες από καρκίνο του μαστού βρίσκονται σε παρόμοια ποσοστά με αυτά των γυναικών που διαγιγνώσκονται στο ίδιο στάδιο. Στα πέντε χρόνια, τα επίπεδα επιβίωσης είναι στο 84%, ενώ στα δέκα χρόνια βρίσκονται στο 72%. Παρ’ όλα αυτά, τίποτα δεν είναι απόλυτο, καθώς ο καρκίνος του μαστού διαγιγνώσκεται αργότερα στους άντρες σε σχέση με τις γυναίκες. Επιπλέον, υπάρχουν και ατομικοί παράγοντες που καθορίζουν την πορεία του ασθενή, όπως η ηλικία, η γενικότερη κατάσταση της υγείας, το είδος θεραπείας που επιλέγεται, όπως και η ανταπόκρισή του στην θεραπεία.

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΚΠΑ: Οι ελληνικές μελέτες που ανακοινώθηκαν στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Ογκολογίας
Aπό τα δύο φαρμακεία περάσαμε στα οκτώ
Στρατηγική μείωσης της βλάβης από κάπνισμα - Τι δείχνουν οι μελέτες