Το πεπτικό μας σύστημα διασπά τις τροφές που καταναλώνουμε και απορροφά τα θρεπτικά τους συστατικά, που το σώμα μας απαιτεί για τη σωστή του λειτουργία. Και η λειτουργία του πεπτικού συστήματος συνδέεται άμεσα με αυτά που τρώμε, αλλά και με τον τρόπο ζωής. Ας δούμε πώς μπορούμε να διατηρήσουμε το πεπτικό μας σύστημα σε άψογη κατάσταση, λοιπόν, με μερικές απλές συμβουλές.

Περισσότερες φυτικές ίνες

Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια και φρούτα μπορεί να βελτιώσει την λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Οι φυτικές ίνες βοηθούν τις τροφές να μετακινούνται ευκολότερα μέσα στον γαστρεντερικό σωλήνα, μειώνοντας τον κίνδυνο να εμφανίσουμε δυσκοιλιότητα. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες μας βοηθούν να προσέχουμε το βάρος μας, και προλαμβάνουν ασθένειες όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Επιπλέον, πρέπει να λαμβάνουμε και διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες, καθώς και οι δύο κατηγορίες παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της πέψης. Οι αδιάλυτες βρίσκονται στα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής άλεσης, και οι διαλυτές στους ξηρούς καρπούς και τα όσπρια.

Περιορίζουμε τις λιπαρές τροφές

Τα λιπαρά φαγητά καθυστερούν τη διαδικασία της χώνευσης, προκαλώντας δυσκοιλιότητα. Από την άλλη πλευρά, είναι σημαντικό να συμπεριλαμβάνουμε καλά λιπαρά στη διατροφή μας, οπότε μία λύση είναι να συνδυάζουμε τις λιπαρές τροφές με τροφές που έχουν πολλές φυτικές ίνες, αναιρώντας την κακή δράση των λιπαρών στο πεπτικό μας σύστημα.

Επιλέγουμε άπαχο κρέας

Οι πρωτεΐνες είναι σημαντικό κομμάτι της σωστής διατροφής, αλλά τα λιπαρά του κρέατος δημιουργούν προβλήματα στην πέψη. Οπότε, όταν τρώμε κρέας, επιλέγουμε όσο πιο άπαχο γίνεται. Για παράδειγμα, τα πουλερικά χωρίς την πέτσα τους είναι μια καλή επιλογή.

Συμπεριλαμβάνουμε προβιοτικά στη διατροφή μας

Τα προβιοτικά είναι υγιεινά βακτήρια που υπάρχουν στον γαστρεντερικό σωλήνα. Αντιμετωπίζουν τις επιδράσεις της κακής διατροφής και του στρες. Επιπλέον, μας βοηθούν να απορροφούμε περισσότερα θρεπτικά συστατικά, ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και βοηθούν στην αντιμετώπιση του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου. Καλές πηγές προβιοτικών είναι το γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, ή το κεφίρ.

Τρώμε πάντα στην ώρα μας

Το να τρώμε τα γεύματά μας σε σταθερό πρόγραμμα κάθε μέρα μπορεί να βοηθήσει σημαντικά το πεπτικό μας σύστημα. Και, όπως ξέρουμε, δεν προσπερνούμε ποτέ γεύματα!

Ενυδατωνόμαστε τακτικά

Πρέπει να πίνουμε πολύ νερό, καθώς το νερό βοηθάει την διάλυση των λιπαρών στον γαστρεντερικό σωλήνα, όπως και των φυτικών ινών, επιτρέποντάς τους να περάσουν από τον σωλήνα πιο εύκολα.

Σταματάμε τις… κακές συνήθειες

Το αλκοόλ, το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση καφέ περιπλέκουν τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα, από τα πιο ασήμαντα – όπως καούρα – μέχρι και έλκος στομάχου.

Κάνουμε τακτικά γυμναστική

Η τακτική γυμναστική μπορεί να ελαττώσει τη δυσκοιλιότητα, βοηθώντας τα φαγητά να περνούν πιο εύκολα από το πεπτικό σύστημα. Επιπλέον, με την γυμναστική μπορούμε να διατηρήσουμε το βάρος μας σε ιδανικά επίπεδα, που είναι εξίσου σημαντικό κομμάτι της καλής υγείας του πεπτικού συστήματος.

Προσπαθούμε να ελέγξουμε το άγχος

Το υπερβολικό άγχος μπορεί να αναγκάσει το πεπτικό μας σύστημα να λειτουργεί με πολύ έντονους ρυθμούς, δημιουργώντας προβλήματα. Για αυτό και είναι καλό να βρίσκουμε τρόπους να διαχειριζόμαστε και να ελέγχουμε το άγχος.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο