Δεν υπάρχει κάποιο εγχειρίδιο για το πώς να γίνουμε σωστοί γονείς. Ο καθένας μαθαίνει από τις εμπειρίες του, και άσχετα από το πόσα παιδιά έχουμε… όλοι κάνουμε λάθη. Αλλά μπορούμε να αποφύγουμε ορισμένα από τα πιο κοινά λάθη, τα οποία μπορεί να μην έχουμε καταλάβει ότι κάνουμε…

Αποφεύγουμε τα βαριά θέματα

Θέλουμε το παιδί μας να μεγαλώσει χωρίς να πιστεύει σε στερεότυπα, και για αυτό πολλοί γονείς πιστεύουν πως αν δεν μιλούν με το παιδί τους για αυτά τα θέματα, θα καταλάβει πως δεν έχουν σημασία. Και μπορεί να ακούγεται σαν καλή θεωρία, αλλά στην πράξη, απλά αφήνουμε το παιδί να επηρεαστεί από κάθε άλλη πηγή. Αντί να αποφεύγουμε, λοιπόν, να μιλάμε για θέματα όπως το φύλο και η φυλή, πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά μας ότι τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις είναι λάθος, και να τους μάθουμε την αξία της ισότητας.

Τα επαινούμε υπερβολικά

Αν επαινούμε το παιδί μας για το παραμικρό, θα μεγαλώσει χωρίς να αναγνωρίζει την αξία που έχουν τα πράγματα. Καταλαβαίνει πως το δωροδοκούμε, κατά κάποιο τρόπο. Είναι σημαντικό να επαινούμε το παιδί μας όταν έχει όντως κάνει κάτι αξιέπαινο και να είμαστε συγκεκριμένοι.

Καθυστερούμε τη “συζήτηση”

Η κουβέντα για το σεξ είναι πολύ τρομακτική και άβολη για τους περισσότερους γονείς. Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, όμως, είναι ένα από τα σημαντικότερα μαθήματα για να μεγαλώσει το παιδί σας και να γίνει ένας υπεύθυνος ενήλικας. Ξεκινήστε από νωρίς, απαντώντας στις ερωτήσεις του παιδιού με τρόπο κατάλληλο για την ηλικία του, χωρίς να μπαίνετε σε όλες τις λεπτομέρειες και διατηρήστε μια συνεχιζόμενη συζήτηση μαζί του για θέματα σεξ και σεξουαλικότητας.

Δεν τα αφήνουμε να βιώσουν άσχημα συναισθήματα

Όταν το παιδί μας είναι θλιμμένο, το πρώτο μας ένστικτο είναι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να νιώσει χαρούμενο ξανά. Μερικές φορές, όμως, το παιδί έχει ανάγκη να αισθανθεί όλα αυτά τα συναισθήματα, για να μάθει να τα διαχειρίζεται καλύτερα. Ακόμα χειρότερα, το να μην αποδεχόμαστε τα αρνητικά αισθήματα του παιδιού μπορεί να του δώσει την εντύπωση ότι τα αισθήματά του δεν έχουν σημασία. Στην εφηβεία, αυτό αυξάνει τις πιθανότητες να υποφέρει το παιδί σας από κατάθλιψη. Για αυτό, βοηθήστε το παιδί σας να μάθει να αναγνωρίζει όλα του τα αισθήματα.

Πάντα σώζουμε την κατάσταση

Όταν το παιδί κάνει ένα λάθος, η πρώτη μας αντίδραση μπορεί να είναι να το “σώσουμε”. Αλλά είναι σημαντικό για το παιδί να μάθει να διορθώνει και να αντιμετωπίζει τις αποτυχίες του. Όταν τρέχουμε αμέσως να βοηθήσουμε το παιδί μας, αρχίζει να εξαρτάται από εμάς για τα πάντα, και η αυτοπεποίθησή του μειώνεται. Στα μεγαλύτερα παιδιά, δημιουργείται η αίσθηση ότι είναι προνομιούχα και μπορεί να υπάρξουν προβλήματα στην συμπεριφορά.

Δεν μιλάτε στον/ην σύντροφό σας

Οι καυγάδες μεταξύ των γονέων προκαλούν τεράστιο στρες στο παιδί. Προφανώς, οι φωνές και οι βίαιες διαμάχες είναι απαράδεκτες. Αλλά αν προσπαθείτε να αποφύγετε τον καυγά με παθητικά επιθετικούς τρόπους, όπως το να μην μιλάτε στον σύντροφό σας, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι εξίσου καταστροφικά. Επιλύστε τα προβλήματα που προκύπτουν με τον σύντροφό σας με ψύχραιμο τρόπο, συζητώντας, αν γίνεται, μπροστά στο παιδί, ώστε να μπορέσει να πάρει παράδειγμα για το πώς διαχειριζόμαστε με υγιεινό τρόπο έναν καυγά.

Γεμίζουμε το πρόγραμμα του παιδιού μας

Είναι πολύ συνηθισμένο το πρόγραμμα ενός παιδιού να είναι γεμάτο με εξωσχολικές δραστηριότητες – οι οποίες είναι πολύ καλές για την ανάπτυξη των ταλέντων του παιδιού. Και όμως, μπορεί να προκύψουν προβλήματα αν το παιδί μας δεν έχει σχεδόν καθόλου ελεύθερο χρόνο. Μελέτες υποστηρίζουν ότι τα παιδιά που έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο μπορούν να αναπτύξουν καλύτερες δεξιότητες στη λήψη αποφάσεων, όπως και στην εκτέλεση αυτών. Αντί, λοιπόν, να γεμίζουμε την ημέρα του παιδιού μας με δραστηριότητες, πρέπει να εκτιμήσουμε και τον πολύτιμο ελεύθερο χρόνο που χρειάζεται για να παίξει.

Δεν τηρούμε τους δικούς μας κανόνες

Είναι τεράστιο λάθος να αναγκάζουμε τα παιδιά να φέρονται με κάποιον τρόπο με την δικαιολογία “Επειδή το λέω εγώ”. Τα παιδιά παρατηρούν τις πράξεις, και όχι τις λέξεις. Θέλετε ένα απλό παράδειγμα; Αν πείτε στο παιδί σας πως δεν μπορεί να χρησιμοποιεί ηλεκτρονικές συσκευές την ώρα του φαγητού, τότε πρέπει και εσείς να αφήσετε το κινητό σας πίσω. Κάντε τις συμβουλές σας πράξη… τουλάχιστον μπροστά στο παιδί σας.

Πιστεύουμε ότι έχουμε τον απόλυτο έλεγχο

Το να πιστεύουμε ότι η επιρροή μας και ο τρόπος που μεγαλώσαμε το παιδί μας είναι ο καθοριστικός παράγοντας για όλα όσα κάνουν στη ζωή τους, είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που μπορούμε να κάνουμε ως γονείς. Το κάθε παιδί έχει δικό του χαρακτήρα και σχηματίζεται από τις εμπειρίες του και από τις επιλογές του. Μερικές φορές είναι καλύτερο να ξέρουμε πως δεν είναι όλα στο χέρι μας, αλλά τουλάχιστον βάλαμε τα δυνατά μας.

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA