Μετά από 8 ή 10 ώρες νηστείας (ύπνου) το σώμα και ειδικά το νευρικό σύστημα θα χρειαστεί ενέργεια για να εκτελέσει τις διάφορες εργασίες του, που εμείς δεν τις αντιλαμβανόμαστε (μεταβολισμός οργάνων), αλλά και εκείνες που εμείς του υποβάλλουμε εκούσια (σωματική ή πνευματική εργασία).

Εάν πάσχετε από παθήσεις του στομάχου και ξυπνάτε τις ώρες 7-9 το πρωί καλό είναι εκείνη την ώρα να ξεκινήσετε την ημέρα σας με υγρά όπως ένα χυμό αλόης ή ένα τσάι με τζίντζερ ή σαλέπι (και τα 3 παρουσιάζουν αντιφλεγμονώδη και επουλωτική δράση για το συγκεκριμένο όργανο). Ο καφές δεν ανήκει στις καλύτερες επιλογές εκείνη την ώρα. Αργότερα μπορείτε να καταναλώσετε μία από τις κάτω επιλογές.

Ένα πρωινό για να είναι πλήρες, καλό είναι να περιέχει: δημητριακά ολικής άλεσης, ψωμί, φρούτα, αυγά, τυρί, τσάι.
Το μυστικό για καλύτερη διαχείριση της ενέργειας που θα προσλάβετε με το πρωινό σας είναι να διαλέξετε τρόφιμα τα οποία δεν θα απογειώσουν το σάκχαρο (γλυκόζη) του αίματος στα ύψη. Αντιθέτως θα ανέβει ομαλά και θα διατηρηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα για περισσότερη ώρα. Τέτοιες τροφές είναι εκείνες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Μερικές προτάσεις για το πρωινό σας:

Aυγά ομελέτα με γαλοπούλα καπνιστή

  • 2 αυγά
  • 1/6 φλιτζ. γάλα χαμηλών λιπαρών
  • Φρέσκο μαύρο πιπέρι
  • ½ σούπας ψιλοκομμένος άνηθος
  • 1 φέτα γαλοπούλα καπνιστή
  • ½ κούπα σπανάκι (ψιλοκομμένο)
  • 1φέτα πολύσπορο ψωμί

Για μείωση του Γλυκαιμικού Δείκτη, χρησιμοποιήστε ψωμί ολικής άλεσης, ή πολύσπορο ή μαύρο ψωμί σίκαλης ή χωριάτικο με προζύμι, ή σταρένιο ψωμί ολικής άλεσης.

1. Ανακατέψετε μαζί τα αυγά, το γάλα, το πιπέρι και τοποθετήστε τα σε ένα μικρό μπολ.
2. Ζεστάνετε ένα μεγάλο τηγάνι αντικολλητικό σε μέτρια θερμοκρασία. Χύστε εκεί μέσα το μίγμα με το αυγό και αφήστε το να θερμανθεί για 30 δευτερόλεπτα. Με μια ξύλινη σπάτουλα, αναποδογυρίστε τα αυγά και στη συνέχεια επαναλάβετε το ίδιο ώσπου να είναι έτοιμα. Τα αυγά θα πρέπει να είναι ελαφρώς μαλακά.
3. Σιγά-σιγά προσθέστε εκεί μέσα τη γαλοπούλα και το σπανάκι, έως ότου η γαλοπούλα θερμανθεί μέχρι το εσωτερικό και το σπανάκι ζεματιστεί καλά. Σερβίρετε σε φρυγανισμένο ψωμί ολικής άλεσης.

Γιαούρτι ή γάλα με μούσλι και πορτοκάλι

  • 1/2 φλιτζάνι μούσλι
  • 1/2 φλιτζάνι χυμός πορτοκάλι
  • 1/2 μήλο, κομμένο σε φέτες (με τη φλούδα)
  • 1 κ. σούπας γιαούρτι χαμηλών λιπαρών (ή 1 ποτήρι γάλα)
  • 2 φράουλες σε φέτες

1. Την προηγούμενη νύχτα, τοποθετήστε το πορτοκάλι και το μούσλι μαζί σε ένα μπολ, σκεπάστε τα και αφήστε τα στο ψυγείο για όλο το βράδυ.
2. Το πρωί, προσθέστε το μήλο και το γιαούρτι και ανακατέψτε καλά. Σερβίρετε μέσα σε δύο μπολ, στην κορυφή φράουλες. (Ειδάλλως, μπορείτε αντί για γιαούρτι, να προσθέσετε γάλα).

Τηγανίτες (με αλεύρι σίκαλης) με βατόμουρα (4 μερίδες)

  • 1 φλιτζάνι αλεύρι σίκαλης με σπόρους
  • ¼ φλιτζανιού αλεύρι σταρένιο ολικής άλεσης
  • 1,5 κ. γλ. baking powder
  • 2 κ. σούπας. ωμή μαύρη ζάχαρη
  • 2 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
  • 1 φλιτζάνι γάλα
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • 1 κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 4 κ. σούπας. γιαούρτι χαμηλών λιπαρών
  • 1 φλιτζάνι βατόμουρα

1. Αναμίξτε το αλεύρι, τη baking powder και τη ζάχαρη μέσα σε ένα μπολ. Ρίξτε τα αυγά, το γάλα και το εκχύλισμα βανίλιας στο κέντρο από το μίγμα. Ανακατέψτε μέχρι να μαλακώσει όλο το μίγμα. Προσθέστε λίγο ακόμη γάλα εάν το μίγμα είναι ακόμη αρκετά σφικτό.
2. Θερμάνετε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια θερμοκρασία και ψεκάστε με το ελαιόλαδο. Χύστε το ¼ φλιτζανιού του μίγματος μέσα στο τηγάνι και μαγειρέψτε για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά. Επαναλάβετε και για το υπόλοιπο μίγμα, ώστε να ετοιμάσετε 8 τηγανίτες στο σύνολο.
3. Σερβίρετε 2 τηγανίτες ανά άτομο. Προσθέστε από πάνω τους 1 γεμάτο κουτάλι από γιαούρτι και λίγα βατόμουρα.