Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ με ανάλυση στοιχείων από το 2012 έως το 2014 για 26.062 περιστατικά έκθεσης σε κοινά απορρυπαντικά και 9.814 περιστατικά έκθεσης σε ταμπλέτες πλυντηρίου, σε παιδιά και εφήβους κάτω των 18 χρόνων, που μεταφέρθηκαν στα επείγοντα περιστατικά νοσοκομείων.

Το 94% των περιστατικών με τις ταμπλέτες αφορούσε παιδιά κάτω των 6 ετών, ενώ με τα άλλα απορρυπαντικά το 72% αφορούσε τόσο μικρά παιδιά.

Στο 71% των περιπτώσεων, η έκθεση στις ταμπλέτες πλυντηρίου είχε οδηγήσει σε δηλητηρίαση ενώ με τα υπόλοιπα απορρυπαντικά το πιο συχνό πρόβλημα (72,2% των περιστατικών) ήταν η δερματίτιδα εξ επαφής. Επίσης το 12,5% των παιδιών που εκτέθηκαν στις ταμπλέτες χρειάστηκαν νοσηλεία ενώ στην άλλη ομάδα το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 3%. Τέλος η πιθανότητα νοσηλείας για τα παιδιά που εκτέθηκαν στις ταμπλέτες ήταν τέσσερις φορές μεγαλύτερη απ’ ό,τι για εκείνα που εκτέθηκαν στα άλλα απορρυπαντικά.

Τα αποτελέσματα αυτά σημαίνουν ότι για τις οικογένειες με πολύ μικρά παιδιά οι πολύχρωμες ταμπλέτες πλυντηρίου ενέχουν κινδύνους και επιβεβαιώνουν την αξία της σύστασης των ειδικών αλλά και των κατασκευαστών τους για την αποθήκευσή τους σε χώρους όπου δεν φτάνουν τα παιδιά, δήλωσε ο πρώτος ερευνητής Dr. Thomas A. Swain, από το Center for Injury Sciences του University of Alabama στο Birmingham.

 

Πηγές:
Injury Prevention

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας