Η γνώση αυτών των συμπτωμάτων θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς να διαγιγνώσκουν νωρίτερα τη νόσο, να ξεκινούν εγκαίρως τη θεραπεία της και ενδεχομένως να επιβραδύνουν τις βλάβες που προκαλεί στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό, ισχυρίζεται η επιστημονική ομάδα των καναδών ερευνητών.

Όπως δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Helen Tremlett, καθηγήτρια νευρολογίας στο University of British Columbia, η ύπαρξη τέτοιων προειδοποιητικών ενδείξεων είναι αποδεκτή για τη νόσο του Αλτσχάιμερ και τη νόσο του Πάρκινσον, αλλά δεν έχουν διεξαχθεί αρκετές μελέτες προκειμένου να βρεθεί εάν υπάρχει παρόμοιο μοντέλο για τη πολλαπλή σκλήρυνση.

Για τις ανάγκες της μελέτης, η Helen Tremlett και η ομάδα της παρακολούθησαν τα ιατρικά δεδομένα 14.000 Καναδών με πολλαπλή σκλήρυνση και τα αντίστοιχα στοιχεία μιας ομάδας ελέγχου που αποτελούνταν από 67.000 ανθρώπους, κανένας από τους οποίους δεν έπασχε από τη νόσο.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, η ινομυαλγία (ένα σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από εκτεταμένο μυοσκελετικό πόνο) ήταν τρεις φορές πιο συχνή και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ήταν σχεδόν δύο φορές πιο συχνό μεταξύ των ανθρώπων που αργότερα διαγνώστηκαν με πολλαπλή σκλήρυνση, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου.

Η επιστημονική ομάδα της Tremlett ανακάλυψε επίσης ότι όσοι διαγνώστηκαν αργότερα με πολλαπλή σκλήρυνση είχαν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά ημικρανίας και ψυχικών παθήσεων, όπως κατάθλιψη, άγχος και διπολική διαταραχή και ήταν 50% πιθανότερο να έχουν επισκεφθεί ψυχίατρο. Χρησιμοποιούσαν, επίσης, περισσότερα φάρμακα για τη θεραπεία διαταραχών του μυοσκελετικού, του νευρικού και του ουροποιητικού συστήματος, καθώς και αντικαταθλιπτικά και αντιβιοτικά, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Multiple Sclerosis Journal.

Τα ευρήματα αυτά παρέχουν ισχυρές ενδείξεις ότι υπάρχουν πρόωρες ενδείξεις της πολλαπλής σκλήρυνσης. Όπως ανέφερε η καθ. Helen Tremlett, η έρευνα πρέπει να στραφεί στην ύπαρξη ή όχι μοτίβων που αφορούν το φύλο, την ηλικία ή τον τύπο της πολλαπλής σκλήρυνσης.

 

Πηγές:
Πηγή: Multiple Sclerosis Journal.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Περίπου 1.000 παιδιά στην Ελλάδα κάτω των 16 ετών πάσχουν από Νεανικό Ρευματικό Νόσημα