Μία νέα στρατηγική εφαρμόζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό.

Κάθε καταγγελία κατά του δημόσιου συστήματος περίθαλψης θα αντιμετωπίζεται άμεσα με στοιχεία και επιχειρήματα.

Η στρατηγική αυτή στοχεύει στο να δείξει πως το υπουργείο Υγείας υπερασπίζεται τον ρόλο του και το κύρος των δημόσιων δομών.

Η αρχή έγινε την Πέμπτη, με την απάντηση του υπουργού Υγείας στις αιχμές του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ).

Λίγες ώρες αργότερα, το υπουργείο Υγείας απάντησε – μέσω της διοίκησης των νοσοκομείων “Αλεξάνδρα” και “Έλενα Βενιζέλου” σε καταγγελίες της Ομοσπονδίας εργαζομένων (ΠΟΕΔΗΝ) για σημαντικές ελλείψεις στα εν λόγω ιδρύματα.

Το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ κατήγγειλε τα εξής:

Στο νοσοκομείο “Αλεξάνδρα” υπάρχει έλλειψη αντιδραστηρίων. Σταμάτησαν να γίνονται πολλές εργαστηριακές εξετάσεις και πως διάγνωση γίνεται “στα τυφλά”.

Η λειτουργία του ακτινοθεραπευτικού μηχανήματος είναι προβληματική και εξυπηρετούνται πέντε καρκινοπαθείς την ημέρα αντί για 17. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, πεθαίνουν στις λίστες αναμονή για ακτινοθεραπεία.

Στο ίδιο νοσοκομείο, χάλασαν τα φορεία και δανείζονται από το “Έλενα Βενιζέλου”. Τελείωσαν οι σύριγγες 5cc και 10cc, ενώ το κτίριο είναι ασυντήρητο και οι εργολαβικοί εργαζόμενοι είναι τέσσερις μήνες απλήρωτοι.

Για το νοσοκομείο 'Έλενα Βενιζέλου”, η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι είναι προ των πυλών η διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος και αερίου λόγω χρέους 500.000 ευρώ.

Το αναισθησιολογικό μηχάνημα είναι χαλασμένο τρεις μήνες και αναβάλλονται χειρουργεία.

Υπάρχει έλλειψη υγειονομικού υλικού, οι εργολαβικοί εργαζόμενοι είναι πέντε μήνες απλήρωτοι, δανείζονται φάρμακα από τα διπλανά νοσοκομεία και είναι ασυντήρητος ο κτιριακός και ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός.

Απάντηση

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ, εκδόθηκε απάντηση από τον διοικητή των δύο νοσοκομείων Δημήτρη Βεζυράκη.

Ο κ. Βεζυράκης αναφέρει πως η πρόεδρος του σωματείου του “Αλεξάνδα” τού επεσήμανε ότι είναι αναληθή τα όσα καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, ενώ η τομεάρχης εργαστηρίων του είπε ότι ουδέποτε δόθηκε εντολή να μην γίνονται οι εξετάσεις, αντίθετα ότι δόθηκε εντολή να μην υπάρξει καμία έλλειψη.

Σύμφωνα με τον τον κ. Βεζυράκη, ανάλογη είναι η εικόνα στο “Έλενα”, καθώς τόσο η διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας, όσο και η πρόεδρος του Σωματείου αντέκρουσαν τα γραφόμενα στο δελτίο τύπου της ΠΟΕΔΗΝ.

Καταρρέουν

“Πώς είναι δυνατόν τα νοσοκομεία να καταρρέουν, όταν χθες 'Αλεξάνδρα' ήταν πλήρες συν 24 φορεία όπου για αυτό το λόγο αναγκάστηκα να μεταφέρω τρία φορεία από το 'Έλενα Βενιζέλου' για να μεταφέρουμε ασθενείς”, επισημαίνει η διοίκηση.

Διαψεύδεται, επίσης, ότι οι καρκινοπαθείς περιμένουν έξι μήνες για να υποβληθούν σε ακτινοθεραπεία, ενώ οι εργαζόμενοι των συνεργείων ήταν απλήρωτοι εξαιτίας του τεχνικού ζητήματος έγκρισης του προϋπολογισμού.

Για το “Έλενα” σημειώνεται πως όχιι μόνο δεν αναβάλλονται χειρουργεία, αλλά κατά το 2016, έχουν αυξηθεί οι επεμβάσεις. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα επίσημα αρχεία που τηρούνται, πραγματοποιούνται 150 - 200 επεμβάσεις μηνιαία.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα