Σκληρή επίθεση κατά του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ), εξαπολύει την Πέμπτη ο υπουργός Υγείας.

Απαντώντας στο σχόλιο του Συνδέσμου περί της μεροληψίας του υπέρ του δημόσιου τομέα, ο Ανδρέας Ξανθός αφήνει αιχμές κατά του ΠΑΣΙΔΙΚ, κάνοντας λόγο για “κρατικοδίαιτο επιχειρηματικό τομέα στον χώρο της διάγνωσης”.

Ο Ανδρέας Ξανθός αντιπαρέρχεται την αναφορά του ΠΑΣΙΔΙΚ ότι η στάση του συνιστά παράβαση καθήκοντος και ποινικό αδίκημα, θεωρώντας ότι αυτό αποτελεί αστειότητα:

“Η ουσία της αντιπαράθεσης είναι το γεγονός ότι έχουμε καταστήσει σαφές πως ο ρόλος του υπουργείου Υγείας δεν είναι να ρυθμίζει τον 'ανταγωνισμό' ανάμεσα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, αλλά να παρεμβαίνει ενεργά για τη στήριξη και αναβάθμιση του με στόχο την μεγαλύτερη δυνατή κάλυψη των αναγκών των ασφαλισμένων και ανασφάλιστων πολιτών”.

Η προτεραιότητα στη δημόσια περίθαλψη και η επικουρικότητα του ιδιωτικού τομέα - σημειώνει – δεν είναι ιδεοληπτική εμμονή αλλά όρος καθολικής και ισότιμης φροντίδας των ανθρώπων, ανακούφισης των οικονομικά αδύναμων, ελέγχου της προκλητής ζήτησης και προστασίας του δημόσιου συμφέροντος.

Ο υπουργός Υγείας αναρωτιέται: “Η κυβέρνηση και γενικότερα η Πολιτεία δεν έχουν το δικαίωμα να σχεδιάζουν τη δραστική ενίσχυση των δημόσιων δομών, ιδιαίτερα σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, να αναβαθμίζουν τα εργαστήρια τους, να επαναπροσανατολίζουν δημόσιους πόρους προς το δημόσιο σύστημα Υγείας;

Ο ΠΑΣΙΔΙΚ απαντά αρνητικά, γιατί αυτό επιτάσσει το συμφέρον του κρατικοδίαιτου επιχειρηματικού τομέα στον χώρο της διάγνωσης, ο οποίος έχει συμβάλλει καθοριστικά στην έκρηξη της δαπάνης για εργαστηριακές εξετάσεις”.

Κατανοούμε – αναφέρει ο κ. Ξανθός – την ενόχληση, αλλά δεν περιμέναμε τόσο απροκάλυπτη επίθεση:

“Πρόθεσή μας δεν είναι η αντιπαράθεση αλλά η οριοθετημένη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα Υγείας και η δυναμική σχέση ανάμεσα στην αυξημένη 'χωρητικότητα' του ΕΣΥ και στην ανάγκη συμβάσεων με ιδιώτες παρόχους.

Θέλουμε, όμως, να είναι ξεκάθαρο ότι η περίοδος της συνειδητής εγκατάλειψης και απαξίωσης της δημόσιας περίθαλψης έχει τελειώσει. Η μάχη για την αναβάθμισή της θα είναι διαρκής, επίμονη και αναγκαστικά μακρόχρονη”.

Αδικίες

Ο κ. Ξανθός αναγνωρίζει ότι η δημοσιονομική επιτήρηση της χώρας και τα περιοριστικά μέτρα, όπως το clawback, δημιουργούν αδικίες και ανισότητες στον ιδιωτικό τομέα:

“Ξέρουμε, επίσης, ότι χωρίς σοβαρό μηχανισμό ελέγχου της ζήτησης με επιστημονικά κριτήρια, χωρίς αποτροπή των φαινομένων της υπερσυνταγογράφησης διαγνωστικών εξετάσεων και της σπατάλης πόρων τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, ούτε το clawback θα περιοριστεί, ούτε η ποιότητα των υπηρεσιών και η βιωσιμότητα συνολικά του συστήματος Υγείας μπορεί να διασφαλιστεί.

Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να συνεργαστούμε με όλους όσους έχουν θεσμικό ρόλο στο χώρο της Υγείας, με ειλικρίνεια, χωρίς εμπάθεια και προκαταλήψεις. Ελπίζουμε αυτό να ισχύει και για τον ΠΑΣΙΔΙΚ”.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πασχαλινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια
ΚΕΠΚΑ: Τι αγοράζουμε και τι αποφεύγουμε για το πασχαλινό τραπέζι
Διαλείμματα άσκησης σε αίθουσες διδασκαλίας ενισχύουν τη μάθηση [μελέτη]