Εξαιρετικά χαμηλό είναι το ενδιαφέρον των γιατρών να στελεχώσουν τις Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ).

Το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας καταρρέει πριν καν ξεκινήσει να λειτουργεί και πρόκειται να αναδειχθεί σε  Βατερλώ της πολιτικής ηγεσίας του  υπουργείου Υγείας.

Τα παραπάνω σχολιάζει το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ), παραθέτοντας μία σειρά από στοιχεία για τις αιτήσεις των γιατρών.

Σημειώνεται πως το υπουργείο Υγείας έδωσε παράταση στη σχετική προκήρυξη, η οποία έληγε σήμερα.

Σύμφωνα με τον ΙΣΑ, για τις ΤοΜΥ στην Περιφέρεια  Αθηνών έγιναν μόλις 53 αιτήσεις  για την κάλυψη 195 θέσεων. Παρόμοια είναι η κατάσταση και σε άλλες περιοχές της χώρας, με τις αιτήσεις να καλύπτουν το ένα τρίτο των θέσεων.

Ο ΙΣΑ είχε επισημάνει ότι πρόκειται για ένα πρόχειρο νομοθέτημα, με πολύ σοβαρές αδυναμίες που το καθιστούν ανεφάρμοστο.

Σχέση

Είχε τονίσει ότι δεν θα υπάρξει ενδιαφέρον για τη στελέχωσή του, καθώς  προβλέπεται  για τους ιατρούς μια δημοσιοϋπαλληλική σχέση χωρίς κίνητρα και με αποδοχές πολύ χαμηλότερες από την προσφορά τους.

Καθώς μάλιστα η χρηματοδότηση που έχει εξασφαλιστεί είναι προσωρινή μέσω ΕΣΠΑ, όταν τελειώσουν τα κοινοτικά κονδύλια υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να καταρρεύσει .

Σύμφωνα με το προεδρείο του Συλλόγου, το νέο σύστημα θα προσελκύσει αναγκαστικά μόνο όσους επαγγελματίες αναζητούν μια πρόχειρη και προσωρινή λύση, πριν κάνουν το επόμενο βήμα στην καριέρα τους.

Κίνητρα

Ο ΙΣΑ εγκαλεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, σημειώνοντας πως δεν δόθηκαν επαρκή κίνητρα για τους Έλληνες  γιατρούς που πλήττονται από την ανεργία και την υποαπασχόληση.

Ευελπιστούσε – αναφέρει – ότι θα προσελκύσει επιστήμονες από την Ευρώπη, όταν ο μέσος μισθός στην Πορτογαλία για αντίστοιχη θέση ξεπερνά τα 4.000 ευρώ.

«Ο ιατρικός κόσμος θα προτιμήσει να πάρει τον δρόμο της ξενιτιάς, παρά να εργαστεί σε συνθήκες που δεν διασφαλίζουν την επαγγελματική του επιβίωση και την αξιοπρέπειά του», σχολιάζει ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα κιλά μπορούμε να χάσουμε σε έναν μήνα με ασφάλεια
Θανατηφόρα βακτήρια διψούν για ανθρώπινο αίμα
Οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη είναι πιθανόν να αυξάνουν τους κινδύνους υγείας για δεκαετίες [μελέτη]