Τα πυρά βουλευτών της αντιπολίτευσης δέχτηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για το ωράριο των νοσοκομειακών γιατρών, το οποίο έχει προκαλέσει και την έντονη αντίδρασή τους.

Αιτία της επίθεσης είναι ότι κατατέθηκε ως επείγον, καθώς και το ότι περιλαμβάνει μία ακοστολόγητη διάταξη.

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για τον επείγοντα χαρακτήρα του νομοσχεδίου, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός επικαλέστηκε καταδικαστική απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου από τον Δεκέμβριο του 2015, σχετικά με το ωράριο των νοσοκομειακών γιατρών.

Ενδιαφέρον έχει η ακοστολόγητη ρύθμιση, η οποία περιλαμβάνεται στις “λοιπές διατάξεις” και δεν προβλέπεται το κόστος για κάλυψη δαπανών σχετικών με προμήθειες και υπηρεσίες νοσοκομείων.

Η συγκεκριμένη διάταξη παραπέμπει σε προηγούμενους νόμους, με παλαιότερο νόμο της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ στο πρώτο Μνημόνιο!

Πρόκειται για την τρίτη παράγραφο του άρθρου16, στην οποία αναφέρονται τα εξής:

“Στην παράγραφο 3 του άρθρου 102 του ν. 4461/2017 (Α’38) η ημερομηνία '31η Μαΐου 2017' αντικαθίσταται, από τότε που ίσχυσε ο ως άνω νόμος, με την ημερομηνία '31η Οκτωβρίου 2017'”.

Στην αιτιολογική έκθεση επισημαίνεται πως πρόκειται για δαπάνες για προμήθειες και υπηρεσίες των νοσοκομείων, των μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας και των Υγειονομικών Περιφερειών.

ΓΛΚ

Η παράλειψη του υπουργείου Υγείας αποκαλύπτεται από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στην οποία αναφέρονται τα εξής:

“Το ύψος της δαπάνης από την παράταση για πέντε ακόμα μήνες της δυνατότητας εξόφλησης των υποχρεώσεων από την προμήθεια αγαθών και της παροχής υπηρεσιών, κατά παρέκκλιση των οριζομένων διατάξεων, δεν προσδιορίστηκε από το επισπεύδον υπουργείο”.

Το αστείο της υπόθεσης είναι πως η “επείγουσα” αυτή ρύθμιση έχει πηγή παλαιότερους νόμους της παρούσας κυβέρνησης, ενώ το γαϊτανάκι αυτό ξεκίνησε το 2010, με υπουργό Υγείας την Μαρίλίζα Ξενογιαννακοπούλου!

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΟΠΥΥ: Ξεκίνησε η αποστολή φαρμάκων υψηλού κόστους κατ΄οίκον - Η διαδικασία
Θεσσαλονίκη: Εξιχνιάστηκαν 19 κλοπές και διαρρήξεις σε φαρμακεία
"Αόρατος δολοφόνος": Οργανώσεις προειδοποιούν για τις συνέπειες της ακραίας ζέστης