Το θέμα της αίτησης της εταιρείας Roche για απόσυρση ογκολογικού φαρμάκου από τη θετική λίστα συνταγογράφησης, αναμένεται να συζητηθεί στα κεντρικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας, το θέμα θα τεθεί την Πέμπτη από τον Ανδρέα Ξανθό, ο οποίος συμμετέχει στο Συμβούλιο Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Καταναλωτών (EPSCO).

Ο υπουργός Υγείας είχε ενημερώσει με επιστολή του τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα για το θέμα που έχει ανακύψει στη χώρα μας.

Με πρωτοβουλία του, έχει ενταχθεί στην ενότητα “Φαρμακευτική πολιτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση” του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Αναμένεται να γίνει ειδική συζήτηση, προκειμένου να δοθούν πληροφορίες και διευκρινήσεις για το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί και για τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας.

Ενημερώσεις

Στο πλαίσιο του EPSCO, ο υπουργός Υγείας θα πραγματοποιήσει συναντήσεις και ενημερώσεις με Έλληνες και ξένους ευρωβουλευτές, τον συμπρόεδρο Philippe Lamberts και τη γενική γραμματέα, Βούλα Τσέτση από την ομάδα των Πρασίνων και τον πρόεδρο Gabi Zimmer και τη γενική γραμματέα Sanna Lepola από την ευρωομάδα της Αριστεράς.

Τον περασμένο Οκτώβριο, η Roche είχε ζητήσει να αποσυρθεί το σκεύασμα κατά του ανεγχείρητου μεταστατικού μελανώματος Cotellic από τη θετική λίστα αποζημιούμενων φαρμάκων στην Ελλάδα.

Με τον τρόπο αυτό, η εταιρεία εκφράζει τη διαμαρτυρία της για τις πρόσφατες κυβερνητικές ρυθμίσεις και το αναδρομικό τέλος 25% που επιβάλλεται από το 2017 στα καινοτόμα φάρμακα που πρόκειται να εισαχθούν στη λίστα.

Απάντηση

Στις 10 Νοεμβρίου, το υπουργείο Υγείας είχε απαντήσει αρνητικά στο αίτημα της Roche, η οποία – με τη σειρά της – είχε ανακοινώσει στις αρχές Νοεμβρίου πως προτίθεται να χορηγεί το φάρμακο δωρεάν στους ασθενείς που το χρειάζονται.

Εκτός του αμιγώς πολιτικού ζητήματος, το αίτημα για απόσυρση φαρμάκου από τον θετικό κατάλογο δείχνει τα χαμηλά επίπεδα στα οποία κινούνται οι τιμές των καινοτόμων σκευασμάτων στην Ελλάδα.

Αρκετές ακόμη πολυεθνικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα και – προς το παρόν – καθυστερούν να φέρουν τα νέα φάρμακα στη χώρα μας.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας