Επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, απέστειλε την Πέμπτη ο υπουργός Υγείας, καταγγέλλοντας την απόφαση της Roche να αποσύρει από τη θετική λίστα ογκολογικό φάρμακο.

Ο Ανδρέας Ξανθός επισημαίνει πως το ζήτημα διαφεύγει του στενού εθνικού ενδιαφέροντος και αφορά συνολικά τόσο τους Ευρωπαίους εταίρους, όσο και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και διεθνείς οργανισμούς, οι οποίοι έχουν την ευθύνη της συνδιαμόρφωσης τεκμηριωμένων πολιτικών Υγείας.

Ο υπουργός Υγείας κάνει λόγο για “απαράδεκτη και εκβιαστική κίνηση” γνωστής ελβετικής πολυεθνικής φαρμάκου, που, ενώ βρισκόταν σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με την αρμόδια Εθνική Επιτροπή, ζήτησε να αποσυρθεί από τη θετική λίστα αποζημιούμενων φαρμάκων στην Ελλάδα ένα αντικαρκινικό φάρμακο για μια ειδική κατηγορία ασθενών με ανεγχείρητο μεταστατικό μελάνωμα:

“Ο ισχυρισμός της εταιρείας είναι ότι η διάθεση του εν λόγω φαρμάκου στη χώρα μας, λόγω των πρόσφατων κυβερνητικών ρυθμίσεων (επιπλέον έκπτωση 25% στα νέα on patend φάρμακα), δεν είναι πλέον συμφέρουσα για την εταιρεία.

Έχει ήδη αναλυθεί , με αφορμή τις συναντήσεις μας στα ευρωπαϊκά fora, και σας είναι γνωστή η προσπάθεια μας να σταθεροποιήσουμε, να ανασυγκροτήσουμε και να ενδυναμώσουμε το δημόσιο σύστημα Υγείας στη χώρα μας, στη βάση των αρχών της καθολικής κάλυψης, της ισότητας και της ανθρωποκεντρικής φροντίδας".

Ασφυκτικό

Ο υπουργός Υγείας σημειώνει πως οι προσπάθειες αυτές λαμβάνουν χώρα σε ένα εξαιρετικά απαιτητικό, συχνά ασφυκτικό, τοπίο δημοσιονομικής στενότητας και επιτροπείας, το οποίο μεταξύ άλλων επιτάσσει τον έλεγχο και τον εξορθολογισμό των δημόσιων δαπανών για την Υγεία:

"Σε αυτό το πλαίσιο και σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί η δύσκολη ισορροπία μεταξύ ενός δίκαιου και προσβάσιμου σε όλους συστήματος Υγείας και της βιώσιμης χρηματοδότησης του, έχουν ληφθεί - πάντα σε συμφωνία με τους δανειστές της χώρας και σε εναρμόνιση με τις μνημονιακές μας υποχρεώσεις - συγκεκριμένα μέτρα ελέγχου της συνολικής δημόσιας δαπάνης Υγείας και ιδιαίτερα της φαρμακευτικής δαπάνης, που ως γνωστόν επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό από μηχανισμούς προκλητής και κατευθυνόμενης ζήτησης .

Τα μέτρα αυτά εφαρμόζονται χωρίς διακρίσεις και αφορούν όλες τις φαρμακευτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Αναγνωρίζοντας τα προβλήματα και τις παρενέργειες των μέτρων λιτότητας στη φαρμακευτική αγορά, επιδιώκουμε τη μεγαλύτερη δυνατή κανονικότητα και σταθερότητα στη ροή πληρωμών και στην τήρηση των υποχρεώσεων προς τους προμηθευτές μας.

Έχουμε ταυτόχρονα δρομολογήσει σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές (ΗΤΑ, Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, Θεραπευτικά Πρωτόκολλα) που αναμένεται να έχουν θετικά αποτελέσματα στην ορθολογικότερη αξιοποίηση της, όντως πολύ οριακής, δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης".

Κερδοφορία

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, αυτό που απαιτεί η εταιρεία είναι να πάρουμε πίσω τα πρόσφατα μέτρα για το φάρμακο, τα οποία αναμφισβήτητα επηρεάζουν αρνητικά την κερδοφορία της φαρμακοβιομηχανίας, έχουν όμως μεταβατικό χαρακτήρα, μέχρις ότου αποδώσει η δέσμη των δομικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που είναι σε εξέλιξη:

"Το υπουργείο Υγείας και η ελληνική κυβέρνηση θεωρούν ότι η πρόσβαση των πολιτών της χώρας στα καινοτόμα και αποτελεσματικά φάρμακα, και ιδιαίτερα στα φάρμακα για τον καρκίνο, δεν είναι επιχειρηματικό αλλά πολιτικό ζήτημα.

Η κυκλοφορία νέων φαρμάκων για σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή παθήσεις και μάλιστα σε προσιτές τιμές, δεν μπορεί να εξαρτάται, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης, από το business plan της κάθε πολυεθνικής, αλλά από γενικούς κανόνες και ρυθμίσεις που κάθε συντεταγμένη Πολιτεία οφείλει να θέτει για να διασφαλίσει την καθολική και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στις σύγχρονες θεραπείες αλλά και τη βιωσιμότητα του Συστήματος Υγείας”.

Ο υπουργός Υγείας τονίζει πως η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα να αναπτύξουν οι χώρες ισχυρές και συστηματικές συνεργασίες στο πεδίο της φαρμακευτικής πολιτικής, οι οποίες θα ενισχύουν τη διαπραγματευτική τους δύναμη και θα αποτρέπουν την εκδήλωση αθέμιτων εταιρικών πρακτικών, που δεν αρμόζουν ειδικά στον κοινωνικά ευαίσθητο τομέα του φαρμάκου:

Μονομερείς

“Θεωρώ πως αυτού του τύπου οι μονομερείς ενέργειες και οι καταφανώς εκβιαστικές συμπεριφορές, πλήττουν βαθύτατα την ιδέα της αξιόπιστης διαπραγμάτευσης (σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο) ανάμεσα στη φαρμακοβιομηχανία και στα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπονομεύουν τις αναγκαίες σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ τους.

Οφείλουμε διαρκώς και με όλους τους τρόπους να υπενθυμίζουμε πως η Υγεία και το Φάρμακο δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως απλά εμπορικά προϊόντα και τομείς συνεχώς αυξανόμενων και εγγυημένων εταιρικών κερδών, αλλά ως καθολικά κοινωνικά δικαιώματα που πρέπει να διασφαλίζονται με ισότιμο τρόπο στους πολίτες, χωρίς αποκλεισμούς και δυσβάστακτες οικονομικές επιβαρύνσεις.

Η Ελλάδα δίνει εδώ και πάνω από επτά χρόνια μια πολύ επώδυνη για την κοινωνία μάχη για να σταθεί όρθια, ισότιμη και αξιοπρεπής μέσα στην Ευρώπη.

Η προσπάθεια αυτή φαίνεται σιγά - σιγά να πιάνει τόπο και είναι ορατή η βιώσιμη έξοδος από την παρατεταμένη οικονομική κρίση. Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο χρειαζόμαστε την πολιτική αλληλεγγύη των φίλων και εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας”.

Δημ.Κ.