Σε όλο και περισσότερα παιδιά και εφήβους διαπιστώνεται διαβήτης.

Ο διαβήτης αποτελεί μία από τις συχνότερες χρόνιες νόσους της παιδικής ηλικίας και μπορεί να προσβάλλει τα παιδιά σε κάθε ηλικία.

Σήμερα, αναπτύσσουν καθημερινά διαβήτη περισσότερα από 200 παιδιά σε όλο τον κόσμο – και η ασθένεια αποτελεί δυσβάσταχτο φορτίο για αυτά και για τις οικογένειές τους, διότι τα επηρεάζει σωματικά, ψυχικά και κοινωνικά.

Οι συνέπειες της κακής ρύθμισης του διαβήτη είναι τρομακτικές: εάν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του παιδιού είναι πολύ υψηλά ή πολύ χαμηλά, μπορεί να αισθάνεται άρρωστο, να χάσει την ικανότητα συγκεντρώσεως ή, στην χειρότερη περίπτωση, να υποστεί σοκ ινσουλίνης. Μακροπρόθεσμα, ο ελλιπώς ρυθμισμένος διαβήτης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές στην καρδιά ή στους νεφρούς. Όλα αυτά μπορούν εύκολα να αποφευχθούν με την κατάλληλη φροντίδα και υποστήριξη του διαβητικού παιδιού.

Συνεπώς, τα παιδιά με διαβήτη χρειάζονται συνεχή προσοχή από τις οικογένειες και τον περίγυρό τους. Οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν τα παιδιά λόγω της φτωχής υποστήριξής τους μέσα στο σχολικό περιβάλλον είναι σοβαροί και απειλητικοί για τη ζωή τους και είναι σημαντικό να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του διαβήτη που σχετίζονται με τα παιδιά. Οι συνθήκες για τα παιδιά με διαβήτη στο σχολείο μπορούν να αλλάξουν μόνον εάν συνεργαστούν οι γονείς, το προσωπικό του σχολείου και οι ειδικοί.

Η σχολική τους δραστηριότητα όχι λίγες φορές μπορεί να αποδειχθεί προβληματική, καθώς έρευνες που έχουν γίνει στο εξωτερικό έχουν δείξει ότι:

  • παιδιά με διαβήτη δεν ρυθμίζουν επιτυχώς το διαβήτη τους στο σχολείο (σύμφωνα με τους γιατρούς τους).
  • πολλά παιδιά δεν μπορούν να βασιστούν στη σχολική νοσοκόμα (όπου υπάρχει) είτε στο δάσκαλό τους για να τα βοηθήσει με το διαβήτη τους στη διάρκεια της παραμονής τους στο σχολείο.
    Μάλιστα, σύμφωνα με ευρήματα, υπάρχουν ενδείξεις πως παιδιά με διαβήτη εγκαταλείπουν το σχολείο νωρίτερα από άλλα.

Επιπλέον, δεν θα πρέπει να υποβαθμίζεται και η έλλειψη ενημέρωσης και λήψης κατάλληλων μέτρων, όπως η ύπαρξη διαθέσιμων σχολικών νοσηλευτριών ή προσωπικού, που θα καλύπτουν τις ανάγκες των παιδιών με διαβήτη μέσα στο σχολικό περιβάλλον.

Είναι πολύ σημαντικό να συνεργαστούν οι γονείς και το εκπαιδευτικό σύστημα, αρχίζοντας από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Ένα παράδειγμα: πρέπει να αντικατασταθούν τα αυτόματα μηχανήματα πώλησης σνακ με την παροχή της δυνατότητας στα παιδιά να τρώνε φρούτα και λαχανικά.

Ο σακχαρώδης διαβήτης ενδέχεται να έχει σοβαρές συνέπειες στην υγεία και να προκαλέσει μεταξύ άλλων εγκεφαλικό, καρδιακό επεισόδιο, τύφλωση, νεφρική ανεπάρκεια ή ακρωτηριασμό κάτω άκρου.

Μόνο το 2013 έχασαν τη ζωή τους στη Γερμανία 24.000 άνθρωποι από τις επιπτώσεις του σακχαρώδους διαβήτη. Οι περισσότεροι ασθενείς είναι ενήλικες, ενώ οι νέοι αντιμετωπίζουν τις περισσότερες φορές τον κίνδυνο υπογλυκαιμίας, που προκαλεί συχνά λιποθυμία. Από τον σακχαρώδη διαβήτη Τύπου 1 πάσχουν στη Γερμανία περίπου 32.000 παιδιά και νέοι μέχρι 19 ετών.

premium.paratiritis

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο θνητότητας σε επιζώντες από καρκίνο
CoViD-19: Συχνότερη η απώλεια όσφρησης μετά από μόλυνση με παραλλαγή Άλφα
ΚEΘΕΑ Ήπειρος: Πρόγραμμα κατάρτισης ‘’Αρωματικά-Φαρμακευτικά Φυτά’’