Ό,τι αφήνουμε μας αφήνει και το ίδιο ισχύει με την ικανότητα αντίληψης μας. Ξεκινήστε από αυτά:


1. Χρησιμοποιήστε τον εγκέφαλό σας

Διαβάστε ένα βιβλίο. Πηγαίντε σε μία ομιλία. Ακούστε ραδιόφωνο. Παίξτε παιχνίδια. Επισκεφθείτε ένα μουσείο. Μάθετε μια δεύτερη (ή Τρίτη) γλώσσα.

2. Μπερδευτείτε

Οι ερευνητές του Duke University έφτιαξαν κάποιες ασκήσεις που τις ονόμασαν neurobics. Στην ουσία, ο σκοπός είναι να προκαλέσεις τον εαυτό σου να σκεφτεί πέρα από τα συνηθισμένα. Παραδείγματος χάριν, αν είστε δεξιόχειρας, δοκιμάστε να γράψετε με το αριστερό. Πηγαίντε στον προορισμό σας από άλλο δρόμο. Κλείστε τα μάτια σας και δοκιμάστε να αναγνωρίσετε το φαγητό από τη γεύση του.

3. Γυμναστείτε

Νους υγιής εν σώματι υγιή. Συγκεκριμένα, προσπαθήστε να περπατάτε και να κολυμπάτε. Υπάρχει περίπτωση, η φυσική δραστηριότητα να αυξάνει την αιμάτωση στον εγκέφαλο.

4. Τρώτε υγιεινά

Ψήνετε το φαγητό σας αντί να το τηγανίζετε. Μαγειρεύετε με καλά λιπαρά, δηλαδή με λάδι από καρπούς ή ελιές αντί για βούτυρο ή ζωικό λίπος.

5. Προσέχετε τι πίνετε

Το αλκοόλ ως γνωστόν μπορεί να επηρεάσει την κρίση, την ομιλία και τη μνήμη. Αλλά τι γίνεται με τις μακροπρόθεσμες συνέπειες; Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ μπορεί να "μικρύνει" τον μετωπιαίο λοβό. Ακόμη κι αν κόψετε το ποτό η ζημιά θα παραμείνει.

6. Παίξτε!

Διάφορες έρευνες έχουν δείξει ότι όταν παίζετε video games ενεργοποιούνται μέρη του εγκεφάλου που ελέγχουν την κίνηση, την μνήμη, το σχεδιασμό και τις ικανότητες οδήγησης. Είναι μία καλή ευκαιρία να έρθετε πιο κοντά και με τα παιδιά σας.

7. Μάθετε μουσική

Αν παίζατε μουσική σε μικρότερη ηλικία, ξεκινήστε πάλι. Αν δεν έχετε ξαναπαίξει ποτέ, ξεκινήστε. Η μουσική εμπειρία μπορεί να ενισχύσει τις πνευματικές λειτουργίες, όπως τη μνήμη και την ικανότητα να οργανώνετε τα σχέδια σας.

8. Κάντε νέους φίλους

Όταν μιλάμε σε νέους ανθρώπους, το μυαλό μας "στροφάρει" πιο γρήγορα. Έρευνες λένε ότι οι κοινωνικές δραστηριότητες βελτιώνουν το νου. Οπότε δηλώστε κάπου εθελοντής, γραφτείτε σε μία καινούρια δραστηριότητα ή απλά καλέστε ένα φίλο!

9. Διατηρήστε την ηρεμία σας

Πάρτε βαθιές ανάσες. Βρείτε κάτι να σας κάνει να γελάτε. Ακούστε κλασική μουσική. Δοκιμάστε γιόγκα ή διαλογισμό.

10. Να κοιμάστε σωστά

Είναι γνωστό tip για καθαρό μυαλό. Είναι δύσκολο να συγκεντρωθούμε όταν είμαστε κουρασμένοι. Όταν κοιμόμαστε ο εγκέφαλος αποθηκεύει τις πληροφορίες της ημέρα ώστε να τις ανακαλέσει όταν χρειαστεί. Ένας ενήλικας χρειάζεται 7-8 ώρες ύπνου.

11. Οργανωθείτε

Δεν χρειάζεται να τα θυμάστε όλα. Ειδικά όσο μεγαλώνετε. Μπορείτε να κάνετε τα εξής: Γράψτε ό,τι δεν θέλετε να ξεχάσετε, χρησιμοποιήστε ένα ημερολόγιο ή εφαρμογές του κινητού. Συγκεντρωθείτε σε μία δραστηριότητα τη φορά.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο θνητότητας σε επιζώντες από καρκίνο
CoViD-19: Συχνότερη η απώλεια όσφρησης μετά από μόλυνση με παραλλαγή Άλφα
ΚEΘΕΑ Ήπειρος: Πρόγραμμα κατάρτισης ‘’Αρωματικά-Φαρμακευτικά Φυτά’’