Το κληροδότημα του καλοκαιριού δεν είναι μόνο το μαύρισμα. Ήλιος, θάλασσα και παραλία πολλές φορές μας αποκαλύπτουν την άλλη τους όψη τους, τη δυσάρεστη. Πολλοί άνθρωποι, τώρα το φθινόπωρο, θα έρθουν αντιμέτωποι με Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα νοσήματα, μυκητιάσεις, γυναικολογικές λοιμώξεις και ουρολοιμώξεις.

Μήπως ήρθε η ώρα να επισκεφθείτε τον γιατρό σας για το ετήσιο check up;

Γυναικολογικές λοιμώξεις - ουρολοιμώξεις

Τι γίνεται όμως όταν η μυκητίαση προσβάλλει τα γεννητικά όργανα; Ποια συμπτώματα θα πρέπει να μας οδηγήσουν στον ειδικό γιατρό; Ιδίως τις γυναίκες;

Aν μια γυναίκα δει αυξημένα κολπικά υγρά, αν πονάει κατά τη διάρκεια της ούρησης, ή της σεξουαλικής πράξης, τότε πιθανώς να πάσχει από κάποια λοίμωξη, η οποία θα χρειαστεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή. Ούτως ή άλλως μια γυναίκα χρειάζεται αμέσως μετά το καλοκαίρι να υποβληθεί σε μια γυναικολογική εξέταση, καθώς και καλλιέργεια ούρων και κολπικών υγρών.

Σε ό,τι αφορά στους άνδρες, αν παρατηρήσουν κάποιο έκκριμα απ' την ουρήθρα, ή νιώθουν πόνο κατά τη διάρκεια της ούρησης, χρειάζεται και αυτοί να απευθυνθούν στον ειδικό γιατρό.
Τι γίνεται όμως όταν δεν μιλάμε για μια απλή ουρολοίμωξη, αλλά για Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενο Νόσημα;

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Τα πιο συχνά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι η Σύφιλη, η Βλεννόρροια, η Γονόρροια, τα χλαμύδια, τα Κονδυλώματα, ο Έρπης, ο ιός HIV και η Ηπατίτιδα Β & C.
Κάποια απ' αυτά, όπως ο έρπης, ενδεχομένως να μην εμφανιστούν άμεσα αλλά οποιαδήποτε άλλη στιγμή στο σώμα μας.

Ωστόσο νοσήματα όπως η γονόρροια και τα χλαμύδια μπορεί να επηρεάσουν ακόμα και τη γονιμότητα της γυναίκας.
Οι επιπλοκές των νοσημάτων αυτών είναι ιδιαίτερα σοβαρές. Ωστόσο αυτό δε δείχνει να τρομάζει την κοινή γνώμη.

Έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία έδειξε ότι συγκριτικά με το 2003, το 2004 παρουσιάστηκε αύξηση 2% επί του συνόλου των κρουσμάτων. Η σύφιλη συγκεκριμένα αυξήθηκε κατά 37%, ενώ τα χλαμύδια κατά 8%. Μείωση εμφάνισαν ωστόσο η γονόρροια και ο Έρπης των γεννητικών οργάνων.

Τα νοσήματα αυτά αντιμετωπίζονται με μεγάλη επιτυχία. Όχι όμως αν δεν διαγνωστούν έγκαιρα. Μια προληπτική εξέταση δεν κοστίζει τίποτα, αντιθέτως μας γλιτώνει από μεγαλύτερους μπελάδες. Εξ' άλλου η καλύτερη θεραπεία για όλες τις παθήσεις, σύμφωνα με την παγκόσμια ιατρική κοινότητα, είναι η πρόληψη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Περίπου 1.000 παιδιά στην Ελλάδα κάτω των 16 ετών πάσχουν από Νεανικό Ρευματικό Νόσημα