Διατροφή

Γάλα γαϊδούρας: Είναι τόσο καλό όσο λένε;

Όσα θέλατε να γνωρίζετε για το γάλα γαϊδούρας και τις θρεπτικές του ιδιότητες. Γιατί θεωρείται super food;


Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2023, 19:30

Θοδωρής Διάκος
Συντάκτης - Δημοσιογράφος

Το γάλα γαϊδούρας δεν αποτελεί πρόσφατη μόδα στον χώρο της υγιεινής διατροφής. Χρησιμοποιείται εδώ και χιλιετίες, αλλά τα τελευταία χρόνια ανέβηκε σε δημοφιλία, όταν η προσοχή μας στράφηκε περισσότερο σε φυσικές τροφές με ισχυρό διατροφικό προφίλ. Και το γάλα γαϊδούρας, αν μη τι άλλο, έχει πολύ ισχυρό διατροφικό προφίλ.

Διατροφικά, το γάλα γαϊδούρας μοιάζει πολύ με το ανθρώπινο και το αγελαδινό γάλα. Παρέχει βιταμίνες και μέταλλα μαζί με πρωτεΐνη, αλλά είναι χαμηλότερο σε λιπαρά, συνεπώς και σε θερμίδες, και έχει περισσότερη βιταμίνη D από άλλα γάλατα. Έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες και χρησιμοποιείται ως θεραπεία στην παραδοσιακή ιατρική για λοιμώξεις.

Το γάλα γαϊδούρας έχει μακρά ιστορία φαρμακευτικών και καλλυντικών χρήσεων. Ο Ιπποκράτης φέρεται να το χρησιμοποιούσε ως θεραπεία για την αρθρίτιδα, τον βήχα και τις πληγές. Λέγεται ότι η Κλεοπάτρα διαρτηρούσε το δέρμα της απαλό και λείο με λουτρά από γάλα γαϊδούρας.

Η εκτροφή γαϊδουριών γίνεται όλο και πιο δημοφιλής. Ωστόσο, τα περισσότερα αγροκτήματα είναι μικρά, με τα θηλυκά γαϊδούρια που μπορούν να παράγουν γάλα να μην βρίσκονται σε μεγάλα νούμερα. Το καθένα παράγει περίπου ένα λίτρο γάλα την ημέρα. Συνεπώς, το γάλα γαϊδούρας θεωρείται ειδικό προϊόν, και είναι σχετικά δυσεύρετο.

Το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεΐνης στο γάλα αγελάδας προέρχεται από την καζεΐνη και τον ορό γάλακτος. Η καζεΐνη είναι η πρωτεΐνη στην οποία αντιδρούν οι περισσότεροι άνθρωποι με αλλεργία στο γάλα αγελάδας. Το γάλα γαϊδούρας είναι παρόμοιο με το ανθρώπινο μητρικό γάλα, καθώς είναι χαμηλό σε καζεΐνη και υψηλότερο σε ορό γάλακτος. Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος στο γάλα γαϊδούρας είναι αξιοσημείωτη για τις αντιμικροβιακές της ιδιότητες.

Δεδομένης της σημαντικά χαμηλότερης περιεκτικότητάς του σε καζεΐνη, πολλά άτομα με αλλεργία στην πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος μπορούν να ανεχθούν το γάλα γαϊδούρας, καθώς διαπιστώνουν ότι δεν προκαλεί αλλεργική αντίδραση. Μια ιταλική μελέτη σε 81 παιδιά με αλλεργία στο αγελαδινό γάλα διαπίστωσε ότι όλα μπορούσαν να πίνουν γάλα γαϊδούρας χωρίς αρνητική αντίδραση. Η εναλλαγή του γάλακτος γαϊδούρας επέτρεψε τακτική αύξηση βάρους και ύψους.

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι το γάλα γαϊδούρας κάνει επίσης τα κύτταρα να παράγουν μονοξείδιο του αζώτου, μια ένωση που βοηθά στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων. Το μονοξείδιο του αζώτου μπορεί να βελτιώσει τη ροή του αίματος στα αιμοφόρα αγγεία σας, γεγονός που με τη σειρά του μειώνει την αρτηριακή σας πίεση και βελτιώνει την υγεία της καρδιάς.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με το γάλα γαϊδούρας είναι η σπανιότητα και η τιμή του, καθώς αποτελεί ειδικό προϊόν. Είναι σημαντικό, επίσης, να προτιμάτε παστεριωμένο γάλα και όχι φρέσκο, καθώς μπορεί να περιέχει ακόμα παθογόνους μικροοργανισμούς.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων