Μεγάλη φινλανδική έρευνα υποδεικνύει ότι η κατανάλωση αβοκάντο στην εγκυμοσύνη συνδέεται με 44% χαμηλότερο κίνδυνο τροφικών αλλεργιών στα μωρά το πρώτο έτος, ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες υγείας και τρόπου ζωής.
Η μελέτη στο Pediatric Research αξιολόγησε την επίδραση της κατανάλωσης αβοκάντο στην εγκυμοσύνη όσον αφορά τον κίνδυνο του παιδιού για τροφική αλλεργία έναντι μη κατανάλωσης
Τα στοιχεία προήλθαν από τη μελέτη Kuopio Birth Cohort (KuBiCo) που περιλάμβανε γυναίκες που γέννησαν μεταξύ 2013 και 2022. Οι 2.272 συμμετέχουσες στην τελική ανάλυση ήταν αντιπροσωπευτικές όλων των γυναικών που γέννησαν τη συγκεκριμένη περίοδο.
Η ποιότητα διατροφής τους υπολογίστηκε με το εργαλείο Alternative Healthy Eating Index for Pregnancy (AHEI-P) .Οι γυναίκες χωρίστηκαν σε 2 ομάδες με βάση αν κατανάλωναν ή όχι αβοκάντο το πρώτο και τρίτο τρίμηνο κύησης.
Η μέση ηλικία των γυναικών στον τοκετό ήταν τα 31 έτη και οι περισσότερες γέννησαν το πρώτο τους παιδί. Ο ΔΜΣ ήταν περίπου 25 kg/m2 κατά μέσον όρο και το μέσο σκορ AHEI-P ήταν 59, που υποδεικνύει μέτρια ποιότητα στη διατροφή.
Αυτές που κατανάλωναν αβοκάντο ήταν μεγαλύτερης ηλικίας, λιγότερο πιθανό να υποβληθούν σε καισαρική τομή, πιο πιθανό να μην καπνίζουν και να μην έχουν κανένα προηγούμενο ή έναν προηγούμενο τοκετό.
Είχαν υψηλότερο σκορ AHEI-P, θήλασαν περισσότερο χρόνο και είχαν χαμηλότερο ΔΜΣ.
Στους 12 μήνες ο κίνδυνος τροφικής αλλεργίας ήταν διπλάσιος σε παιδιά γυναικών που δεν κατανάλωναν αβοκάντο (4.2% έναντι 2.4% όσων κατανάλωναν). Μεταξύ γυναικών που κατανάλωναν αβοκάντο, τα μωρά τους είχαν περίπου 44% χαμηλότερο κίνδυνο τροφικής αλλεργίας στους 12 μήνες αφού ελήφθησαν υπόψη πολλοί άλλοι παράγοντες κινδύνου.
Ανάλυση έδειξε ότι ο παροξυσμικός συριγμός επηρέαζε το 13,3% των μωρών, γυναικών που δεν κατανάλωναν αβοκάντο έναντι 9,8 % μωρών που γεννήθηκαν από μητέρες που κατανάλωναν. Όμως η διαφορά μειώθηκε σημαντικά μετά από προσαρμογή για όλους τους παράγοντες που πιθανόν επηρέαζαν το αποτέλεσμα.
Αλλεργική ρινίτιδα και έκζεμα δεν είχαν σημαντική διαφορά με την κατανάλωση αβοκάντο στο πλήρως προσαρμοσμένο μοντέλο.
Καθώς αυτές οι διαταραχές ενδεχομένως εμφανίζονται αργότερα, μακρύτερες περίοδοι παρακολούθησης χρειάζονται για να παρατηρηθεί αυτό το αποτέλεσμα σε αντίθεση με τις τροφικές αλλεργίες που συνήθως εμφανίζονται στους 6–12 μήνες.
Η έρευνα δεν αποδεικνύει ότι η σχέση είναι αιτιατή.
Πηγές:
Pediatric Research
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πνιγμοί στη θάλασσα: 3,6 ανά 100.000 πληθυσμού, στην Ελλάδα
Σεξουαλική κακοποίηση παιδιών: Νέοι κανόνες προσαρμοσμένοι στις νέες τεχνολογίες
Ευεξία για άνδρες μετά τα 50