Το γάλα γαϊδούρας δεν αποτελεί πρόσφατη μόδα στον χώρο της υγιεινής διατροφής. Χρησιμοποιείται εδώ και χιλιετίες, αλλά τα τελευταία χρόνια ανέβηκε σε δημοφιλία, όταν η προσοχή μας στράφηκε περισσότερο σε φυσικές τροφές με ισχυρό διατροφικό προφίλ. Και το γάλα γαϊδούρας, αν μη τι άλλο, έχει πολύ ισχυρό διατροφικό προφίλ.

Διατροφικά, το γάλα γαϊδούρας μοιάζει πολύ με το ανθρώπινο και το αγελαδινό γάλα. Παρέχει βιταμίνες και μέταλλα μαζί με πρωτεΐνη, αλλά είναι χαμηλότερο σε λιπαρά, συνεπώς και σε θερμίδες, και έχει περισσότερη βιταμίνη D από άλλα γάλατα. Έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες και χρησιμοποιείται ως θεραπεία στην παραδοσιακή ιατρική για λοιμώξεις.

Το γάλα γαϊδούρας έχει μακρά ιστορία φαρμακευτικών και καλλυντικών χρήσεων. Ο Ιπποκράτης φέρεται να το χρησιμοποιούσε ως θεραπεία για την αρθρίτιδα, τον βήχα και τις πληγές. Λέγεται ότι η Κλεοπάτρα διαρτηρούσε το δέρμα της απαλό και λείο με λουτρά από γάλα γαϊδούρας.

Η εκτροφή γαϊδουριών γίνεται όλο και πιο δημοφιλής. Ωστόσο, τα περισσότερα αγροκτήματα είναι μικρά, με τα θηλυκά γαϊδούρια που μπορούν να παράγουν γάλα να μην βρίσκονται σε μεγάλα νούμερα. Το καθένα παράγει περίπου ένα λίτρο γάλα την ημέρα. Συνεπώς, το γάλα γαϊδούρας θεωρείται ειδικό προϊόν, και είναι σχετικά δυσεύρετο.

Το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεΐνης στο γάλα αγελάδας προέρχεται από την καζεΐνη και τον ορό γάλακτος. Η καζεΐνη είναι η πρωτεΐνη στην οποία αντιδρούν οι περισσότεροι άνθρωποι με αλλεργία στο γάλα αγελάδας. Το γάλα γαϊδούρας είναι παρόμοιο με το ανθρώπινο μητρικό γάλα, καθώς είναι χαμηλό σε καζεΐνη και υψηλότερο σε ορό γάλακτος. Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος στο γάλα γαϊδούρας είναι αξιοσημείωτη για τις αντιμικροβιακές της ιδιότητες.

Δεδομένης της σημαντικά χαμηλότερης περιεκτικότητάς του σε καζεΐνη, πολλά άτομα με αλλεργία στην πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος μπορούν να ανεχθούν το γάλα γαϊδούρας, καθώς διαπιστώνουν ότι δεν προκαλεί αλλεργική αντίδραση. Μια ιταλική μελέτη σε 81 παιδιά με αλλεργία στο αγελαδινό γάλα διαπίστωσε ότι όλα μπορούσαν να πίνουν γάλα γαϊδούρας χωρίς αρνητική αντίδραση. Η εναλλαγή του γάλακτος γαϊδούρας επέτρεψε τακτική αύξηση βάρους και ύψους.

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι το γάλα γαϊδούρας κάνει επίσης τα κύτταρα να παράγουν μονοξείδιο του αζώτου, μια ένωση που βοηθά στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων. Το μονοξείδιο του αζώτου μπορεί να βελτιώσει τη ροή του αίματος στα αιμοφόρα αγγεία σας, γεγονός που με τη σειρά του μειώνει την αρτηριακή σας πίεση και βελτιώνει την υγεία της καρδιάς.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με το γάλα γαϊδούρας είναι η σπανιότητα και η τιμή του, καθώς αποτελεί ειδικό προϊόν. Είναι σημαντικό, επίσης, να προτιμάτε παστεριωμένο γάλα και όχι φρέσκο, καθώς μπορεί να περιέχει ακόμα παθογόνους μικροοργανισμούς.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΟΔΥ: 6 θάνατοι ασθενών με CoViD - Αύξηση ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Αττικής
Ελληνικά τα δύο πρώτα φαρμακεία παγκοσμίως που απέκτησαν την πιστοποίηση ''Pharmacists for the Future”
ΕΟΔΥ: Προληπτικά μέτρα για ταξιδιώτες - Επιδημίες και συμβάντα στον κόσμο