Ο τρόπος που δουλεύω στο ιατρείο μου και οι σχέσεις ζωής που δημιουργώ με τους ασθενείς μου, μου επιτρέπουν να βλέπω την επιδερμίδα τους σε βάθος χρόνου και να νιώθω τις ανάγκες της σαν να ήταν δικές μου. Κάθε πρόσωπο, κάθε περιστατικό, κάθε πρόβλημα είναι μία επιστημονική και ανθρώπινη πρόκληση για να διορθώσω τις δερματικές διαταραχές και να επαναφέρω τη φυσική ομορφιά. Ένα μεγάλο κεφάλαιο, το οποίο διογκώνεται διαρκώς ακόμη και εξαιτίας της χρήσης της μάσκας, είναι οι λιπαρές με τάση ακμής επιδερμίδες.

Τι συμβαίνει κάτω από μία λιπαρή επιδερμίδα

Όταν πρέπει να θεραπεύσω μία λιπαρή επιδερμίδα με τάση ακμής γνωρίζω ότι η δυσλειτουργία συμβαίνει σε 4 επίπεδα: υπερέκκριση του σμήγματος (του λίπους που κάνει το δέρμα να γυαλίζει), υπερκεράτωση του πόρου (τα νεκρά κερατινοκύτταρα φράσσουν τον πόρο απ’ όπου απελευθερώνεται το σμήγμα), επιμόλυνση από το βακτήριο της ακμής και φλεγμονή (το πρήξιμο με το οποίο αντιδρά ο οργανισμός στη μόλυνση). Το αποτέλεσμα είναι ότι το σμήγμα φυλακίζεται στον πόρο μαζί με νεκρά κύτταρα ή και βακτήρια, δημιουργώντας τα σπυράκια. Στο ιατρείο εφαρμόζουμε αποκλειστικά πρωτόκολλα που αντιμετωπίζουν τη δυσλειτουργία σε όλα τα επίπεδα με πήλινγκ, μικροδερμοαπόξεση και φωτοθεραπεία.

Η αντιοξείδωση με ένα serum προσώπου κάνει τη διαφορά

Ωστόσο δεν ξέρω πώς θα θεράπευα ένα λιπαρό δέρμα με τάση ακμής χωρίς τους αντιοξειδωτικoύς ορούς προσώπου. Είναι πλέον γνωστό ότι όταν η επιδερμίδα έχει υψηλότερα επίπεδα σμήγματος, έχει χαμηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών. Έτσι είναι πιο ευάλωτη στο οξειδωτικό στρες από καθημερινούς περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η ακτινοβολία UV και η ρύπανση, οι οποίοι προκαλούν ελεύθερες ρίζες που επιδεινώνουν την κατάσταση. Η υπεροξείδωση των λιπιδίων δημιουργεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τα βακτήρια που προκαλούν την ακμή. Εφαρμόζοντας τοπικά αντιοξειδωτικά και κυρίως serum προσώπου με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, μπορούμε να συμβάλλουμε στην πρόληψη της υπεροξείδωσης των λιπιδίων και συνεπώς να περιορίσουμε την πιθανότητα σχηματισμού ακμής.

Η λύση της Σιλυμαρίνης

Τα υπεροξείδια των λιπιδίων αποτελούν χημικά προϊόντα της οξείδωσης του σμήγματος. Καταστρέφουν τις κυτταρικές μεμβράνες και επάγουν φλεγμονή, ενώ μπορούν να συμβάλλουν στο σχηματισμό ατελειών. Έχει αποδειχτεί εργαστηριακά ότι η Σιλυμαρίνη, ένα φυσικό συστατικό που εκχυλίζεται από το γαϊδουράγκαθο, μειώνει αποτελεσματικά την υπεροξείδωση των λιπιδίων ενώ παράλληλα οι φυσικές της ιδιότητες ενδείκνυνται για τη δημιουργία μιας εκλεπτυσμένης σύνθεσης κατάλληλης για λιπαρή επιδερμίδα με τάση ακμής. Ειδικότερα ο ορός προσώπου Silymarin CF της Skin Ceuticals με Σιλυμαρίνη και Βιταμινη C αξιολογήθηκε για την ικανότητά του να προστατεύει το ανθρώπινο σμήγμα από την οξείδωση μετά από 4 εβδομάδες χρήσης και αποδείχθηκε ότι μειώνει αποτελεσματικά τα υπεροξείδια των λιπιδίων έως και 76%. Αυτό το serum προσώπου περιέχει τον ιδανικό συνδυασμό για την αντιοξείδωση της λιπαρής επιδερμίδας: 0,5% Σιλυμαρίνη, η οποία συμβάλλει στην πρόληψη της οξείδωσης του σμήγματος, 15% καθαρή βιταμίνη C, η οποία παρέχει ισχυρή αντιοξειδωτική προστασία ενάντια στις ελεύθερες ρίζες, 0,5% φερουλικό οξύ, το οποίο ενισχύει τη σταθερότητα και την αποτελεσματικότητα της βιταμίνης C και 0,5% Σαλικυλικό οξύ, το οποίο αποφράσσει τους πόρους και βελτιώνει τις ατέλειες.

Ο σωστός τρόπος

Συμβουλεύω τους ασθενείς μου να ξεκινούν το πρωί με τον καθαρισμό και την τονωτική λοσιόν και στη συνέχεια να εφαρμόζουν τον αντιοξειδωτικό ορό προσώπου. Χρειάζονται λίγες σταγόνες του serum προσώπου  σε στεγνό πρόσωπο λαιμό και ντεκολτέ προτού χρησιμοποιήσουν άλλα προϊόντα περιποίησης. Ολοκληρώνουν την περιποίηση με αντηλιακό. Όταν συνδυάζονται με αντηλιακό ευρέος φάσματος, τα αντιοξειδωτικά προϊόντα προσφέρουν ολοκληρωμένη προστασία ενάντια στα ορατά σημάδια γήρανσης που προκαλούνται από επιθετικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες. Πιστεύω ότι τα αντιοξειδωτικά serum προσώπου είναι προϋπόθεση για την υγεία κάθε επιδερμίδας. Στο μέλλον δεν θα διαχωρίζουμε τα δέρματα σε κανονικά, λιπαρά ή γηρασμένα αλλά σε αυτά που έχουν αντιοξειδωτικά και σε εκείνα που δεν έχουν.

Αναστασία Τζούμα

Tzouma Clinic, www.tzouma.gr, Κειριαδών 7 Αθήνα 11854, T: +30 210 2209000, T: +30 210 3425965

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις