Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα αναφορικά με τις πιθανές παρενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca και τον κίνδυνο εμφάνισης θρομβωτικών επεισοδίων, δημιουργεί έναν διαρκώς εντεινόμενο φόβο στους πολίτες και ένα κύμα ακυρώσεων εμβολιασμών. Όσο δεν ξεκαθαρίζει η κατάσταση, το κλίμα αυτό ενισχύεται και ελλοχεύει ο κίνδυνος να πάει πίσω το πρόγραμμα "Ελευθερία". Με αυτό το σκεπτικό, ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, προτείνει η Ελλάδα να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα προς τους πολίτες, ακολουθώντας το παράδειγμα της Γερμανίας, του Καναδά και άλλων χωρών, που ανέστειλαν τη χρήση του συγκεκριμένου εμβολίου για τους πολίτες κάτω των 60 και 55 ετών, αντίστοιχα, μέχρι να διασαφηνιστεί ο πραγματικός κίνδυνος.

"Η πολιτεία θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να καθαρίσει θετικά το μήνυμα. Δηλαδή, να βγει και να ανακοινώσει ότι οι άνω των 60 ετών πολίτες μπορούν άφοβα και με ασφάλεια να κάνουν το συγκεκριμένο εμβόλιο. Για τις γυναίκες κάτω των 60, με δεδομένο ότι η συντριπτική πλειονότητα των θρομβωτικών επεισοδίων αφορά αυτή την κατηγορία, να πει ότι αναστέλλεται ο εμβολιασμός με AstraZeneca μέχρι να διασαφηνιστεί αν υπάρχει όντως η σύνδεση των επεισοδίων αυτών με το εμβόλιο", λέει στο iatronet ο κ. Μανωλόπουλος και εκτιμά πως αυτό θα γίνει μοιραία, αργά ή γρήγορα. "Ο κόσμος παρακολουθεί και ενημερώνεται πως εδώ κάτι υπάρχει κι αρχίζει να φοβάται. Δέχομαι καθημερινά τηλεφωνήματα. Πολλοί κλείνουν το ραντεβού και το ακυρώνουν όταν καταλαβαίνουν ότι πρόκειται για το εμβόλιο της Asrta Zeneca από την ημερομηνία της δεύτερης δόσης. Προσπαθούν να βρουν τρόπο να κάνουν κάποιο άλλο. Αν αυτό το κλίμα συνεχιστεί, θα κινδυνεύσουμε να πάει πίσω το εμβολιαστικό πρόγραμμα και σε αυτή τη φάση δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια. Ενώ αν σταλεί το θετικό μήνυμα, οι άνω των 60 που ούτως ή άλλως είναι στην προτεραιοποίηση θα συνεχίσουν να εμβολιάζονται".

Αναφορικά με τη σύγχυση που προκάλεσε το αντίστροφο ηλικιακό κριτήριο που τίθεται τώρα (σ.σ. αρχικά είχε ανασταλεί ο εμβολιασμός με Astra Zeneca για τους άνω των 60, σε διάφορες χώρες και στην Ελλάδα), ο καθηγητής λέει πως επρόκειτο για λάθος εκτίμηση, που ενέτεινε την επιφύλαξη των πολιτών.

"Είχα υποστηρίξει από την αρχή πως αυτό το όριο ηλικίας ήταν λάθος. Στη συνέχεια αποδείχτηκε από τις μελέτες πως το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό στις μεγάλες ηλικίες και αποσύρθηκε το όριο, πριν αντιστραφεί, όταν εμφανίστηκαν επεισόδια θρομβώσεων, κυρίως σε γυναίκες κάτω των 60 ετών", σημείωσε για να προσθέσει: "Εδώ φαίνεται πως κάτι υπάρχει. Εξακολουθεί να απασχολεί έντονα και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και αρκετές χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο. Υπάρχει κάτι πολύ σπάνιο, που δεν ξέρουμε γιατί συμβαίνει, αλλά συμβαίνει, έστω και σε αυτό το μικρό ποσοστό της τάξης της μιας ή των δύο περιπτώσεων ανά εκατομμύριο εμβολιασμών. Η αποσαφήνιση του μηνύματος, ότι ο κίνδυνος αφορά συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα θα ξεκαθαρίσει το τοπίο".

Ο κ. Μανωλόπουλος εκτιμά πως μέχρι τις αρχές Ιουνίου θα έχει επιτευχθεί συνολική ανοσία (φυσική από νόσηση και τεχνητή από τα εμβόλια) της τάξης του 40%. Αυτή θα περιλαμβάνει σχεδόν το σύνολο των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού (ηλικιωμένων και ατόμων με χρόνια νοσήματα). Σε συνδυασμό με την σημαντική βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας και τη μείωση της πίεσης στα νοσοκομεία, αυτό θα αποτελέσει μια καλή βάση για την τουριστική περίοδο.

"Δεν βλέπω να σώζεται το Πάσχα στο χωριό"

Σε αυτή τη λογική, και με βασικό στόχο μια όσο γίνεται καλύτερη τουριστική σεζόν, ο καθηγητής υποστηρίζει πως πρέπει να "θυσιάσουμε" το Πάσχα.

"Με τη σημερινή επιδημιολογική εικόνα της χώρας, δυστυχώς δεν βλέπω να σώζεται το Πάσχα, όπως θα το θέλαμε, με ελεύθερες μετακινήσεις στα χωριά», επισημαίνει και προσθέτει: "Μια τέτοια απόφαση θα ήταν πολύ παρακινδυνευμένη, καθώς αρκετοί θετικοί θα μεταφέρουν τον ιό από τα αστικά κέντρα προς την επαρχία και θα επιβαρύνουν πολύ την κατάσταση, με κίνδυνο να μπούμε σε 4ο κύμα".

Ο ίδιος προτείνει να κάνουμε λίγη ακόμα υπομονή, με το βλέμμα στο καλοκαίρι. "Τον Απρίλιο θα γίνουν 1,5 εκατομμύριο εμβολιασμοί, με έμφαση στο δεύτερο μισό του μήνα. Χρειάζεται να περάσουν και τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό, προκειμένου κάποιος να αποκτήσει την όποια ανοσία θα του παράσχει η πρώτη δόση. Στα μέσα Μαϊου, σε συνδυασμό με την σημαντική βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας, θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μια επιστροφή σε κάποια κανονικότητα και την προσέλκυση τουριστών", σημειώνει και συμπληρώνει: "Ο τουρίστας θα περιμένει και θα αποφασίσει την τελευταία στιγμή πού θα πάει. Το πρώτο που θα δει είναι οι αριθμοί. Αν δει ότι η Ελλάδα έχει για παράδειγμα πάνω από 2.000 κρούσματα, θα πάει σε άλλη χώρα".

Σχολιάζοντας, τέλος την απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων από σήμερα και της αγοράς από τη Δευτέρα, είναι επιφυλακτικός. "Πρόκειται για μικρές επεμβάσεις, σε δραστηριότητες που κρίθηκε ότι δεν συμβάλλουν σημαντικά στην αύξηση της διασποράς. Θα φανεί στην πράξη αν θα την επηρεάσουν. Ελπίζω να μην σταλεί το λάθος μήνυμα της χαλάρωσης και υπάρξει περαιτέρω επιβάρυνση, λόγω της αύξησης της κινητικότητας", καταλήγει. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας