Το σώμα μας αλλάζει όσο μεγαλώνουμε, αλλά συχνά ακούμε πως η μύτη μας συνεχίζει να μεγαλώνει όσο εμείς γερνάμε, και δεν σταματά ποτέ. Είναι αλήθεια ή μύθος;

Η αλήθεια είναι πως η μύτη μας όντως μεγαλώνει με την πάροδο του χρόνου, ως ένα σημείο όμως. Έπειτα από αυτό, μπορεί να αλλάξει το σχήμα της, ή να φαίνεται πως άλλαξε το μέγεθός της, μα στην πραγματικότητα έχει να κάνει περισσότερο με τις αλλαγές στα οστά μας, τους χόνδρους των αρθρώσεων και την επιδερμίδα. Όλα αυτά παίζουν ρόλο στο πώς δείχνει η μύτη μας, συνεπώς η πάροδος του χρόνου επηρεάζει περισσότερο αυτούς τους παράγοντες.

Πώς αλλάζει η μύτη μας με το πέρασμα των χρόνων;

Έχουν γίνει μελέτες στις οποίες έχουν εξεταστεί τρισδιάστατες απεικονίσεις της μύτης συμμετεχόντων ανάμεσα στις ηλικίες των 4 και των 73. Τα στοιχεία που μελετήθηκαν είχαν να κάνουν με το μήκος της μύτης, το ύψος της, την γωνία της άκρης και άλλα, και έπειτα ομαδοποιήθηκαν ανά ηλικία και φύλο.

Τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών, έδειξαν όντως πως με την πάροδο του χρόνου, οι μύτες μας συνεχίζουν να αναπτύσσονται, να πιάνουν περισσότερο χώρο στο πρόσωπό μας.

Στην παιδική ηλικία, στην εφηβεία και πιθανότατα κατά τα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης, η μύτη μας προφανώς και αλλάζει, μεγαλώνει όπως μεγαλώνει όλο το σώμα μας. Υπάρχει όμως αρκετή συζήτηση γύρω από το πότε ακριβώς η μύτη μας σταματά να μεγαλώνει και επηρεάζεται από τους άλλους παράγοντες. Υπάρχουν ερευνητές που υποστηρίζουν ότι αυτό συμβαίνει τόσο νωρίς όσο τα 12 χρόνια, ενώ άλλοι λένε πως σταματά να μεγαλώνει γύρω στα 16 με 17. Το φύλο αλλά και η εθνικότητα φαίνεται να παίζουν ρόλο σε αυτό, επίσης.

Βέβαια, ένας ενήλικας - για παράδειγμα 30 ετών - δεν μπορεί να πει ότι η μύτη του μεγαλώνει, και σίγουρα έχουν περάσει πάνω από 10 χρόνια από την τελευταία φορά που μπορούσε να το πει αυτό.

Όσο μεγαλώνουμε, οι αλλαγές που μπορούν να προκύψουν στην μύτη και να επηρεάσουν την εμφάνισή της είναι οι εξής:

  • Το δέρμα της μύτης γίνεται πιο λεπτό και λιγότερο ελαστικό
  • η γωνία στην άκρη της μύτης μας πέφτει ελαφρώς, και
  • οι χόνδροι της περιοχής γίνονται πιο μαλακοί και αδύναμοι.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα