Ο ελληνισμός της Ίμβρου, που ανθεί ξανά τα τελευταία χρόνια έπειτα από πολλές δεκαετίες συρρίκνωσης, θρηνεί από την περασμένη εβδομάδα την απώλεια ενός καθηγητή που δίδασκε στο ελληνικό Γυμνάσιο - Λύκειο και έφυγε από τη ζωή χτυπημένος από κορωνοϊό, ενώ πολλοί ακόμη νόσησαν.

Ο 62χρονος μαθηματικός Ιωάννης Κουτίδης (φωτογραφία πάνω) από την Ξάνθη δεν είχε κάποιον δεσμό με την Ίμβρο, μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν με δική του πρωτοβουλία, εγκαταστάθηκε στο νησί, μαζί με τη σύζυγό του, καθηγήτρια αγγλικών, Ελευθερία Αλεξιάδου, προκειμένου να διδάξουν με απόσπαση στα δύο ελληνικά σχολεία.

Τα μαθήματα γίνονταν άλλοτε διά ζώσης και άλλοτε διαδικτυακά, ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση. Πρόσφατα το Γυμνάσιο - Λύκειο, που βρίσκεται στα Αγρίδια και αριθμεί 39 μαθητές, έκλεισε και πάλι, αλλά ο καθηγητής είχε ήδη κολλήσει τον ιό. Δύο μέρες μετά εμφάνισε τα πρώτα ήπια συμπτώματα. "Αρχικά, πήγαινε καλά και έδινε την εικόνα ότι θα το αντιμετώπιζε στο σπίτι. Κάποια στιγμή έπεσε το οξυγόνο και χρειάστηκε να πάει στο νοσοκομείο. Από εκεί τον μετέφεραν με ελικόπτερο στο Τσανάκαλε. Και εκεί φαινόταν πως η κατάστασή του ήταν αντιμετωπίσιμη. Δεν διασωληνώθηκε, τον υποστήριζαν μόνο με οξυγόνο. Το βράδυ ενημερωθήκαμε πως παρουσίασε επιδείνωση και υπέστη ανακοπή. Δυστυχώς, τον χάσαμε", λέει στο iatronet ο Ιωσήφ Καμπουρόπουλος (φωτογραφία κάτω), διευθυντής του Γυμνασίου - Λυκείου και πρόεδρος του Εκπαιδευτικού και Μορφωτικού Συλλόγου Ίμβρου.

Ο άτυχος μαθηματικός δεν ήταν το μοναδικό κρούσμα μεταξύ των 600 Ελλήνων που διαμένουν στο νησί. "Έχουν νοσήσει πολλοί, μεταξύ αυτών και άλλοι συνάδελφοι, αλλά και μαθητές. Αρκετοί νοσηλεύτηκαν. Άλλη μια συνάδελφος ευτυχώς έγινε καλά και επέστρεψε πριν λίγες μέρες", λέει, σημειώνοντας πως η διασπορά στην Ίμβρο είναι πολύ μεγάλη το τελευταίο διάστημα και αφορά φυσικά τόσο τους Τούρκους όσο και τους ελληνικής καταγωγής κατοίκους του νησιού. "Σε όλη την Τουρκία τα κρούσματα έχουν διπλασιαστεί. Χθες ανακοινώθηκαν σχεδόν 50.000 κρούσματα. Η δική μας επαρχία του Τσανάκαλε - Δαρδανελλίων είναι από αυτές με τη μεγαλύτερη αύξηση και στο νησί η διασπορά είναι πολύ μεγάλη. Δυστυχώς, βλέπουμε πως ο έλεγχος έχει ξεφύγει και δεν λαμβάνονται επαρκή μέτρα", τονίζει.

Παρά τη μεγάλη διασπορά, τα καφέ και τα εστιατόρια λειτουργούν κανονικά τις καθημερινές, όπως και οι εκκλησίες και τα τζαμιά. Ο κόσμος κυκλοφορεί ελεύθερα με μοναδικό περιορισμό την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί, καθώς και περιορισμούς τα Σαββατοκύριακα. Τεστ δεν γίνονται στον πληθυσμό, παρά μόνο αν κάποιος εμφανίσει συμπτώματα. Τότε μεταβαίνει κάποιος υγειονομικός στο σπίτι του ασθενούς για να κάνει τον έλεγχο. "Ένα μέρος της διασποράς είχε ως πηγή τα σχολεία. Αυτά λειτουργούσαν μέχρι πρόσφατα, χωρίς να φροντίσουν οι Αρχές να εμβολιάσουν τους εκπαιδευτικούς, τουλάχιστον τους άνω των 60 ετών. Δυστυχώς υπάρχει μια επιπολαιότητα και την πληρώνουν κάποιοι άνθρωποι", παρατηρεί ο κ. Καμπουρόπουλος.

Θλίψη στους Συλλόγους Ιμβρίων

Με κοινή τους ανακοίνωση ο Σύλλογος Ιμβρίων Αθηνών και η Ιμβριακή Ένωση Μακεδονίας - Θράκης εξέφρασαν τη βαθιά θλίψη των μελών της Ιμβριακής κοινότητας στην Ελλάδα για τον αδόκητο χαμό του Ιωάννη Κουτίδη και τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στους οικείους του και στην εκπαιδευτική κοινότητα του νησιού.

"Η Ίμβρος ήταν σχεδόν καθαρή από κορωνοϊό πριν από ένα μήνα. Ο ιός φαίνεται πως ήρθε από έξω, με επισκέπτες από την Κωνσταντινούπολη και έγινε πολύ γρήγορη διασπορά τις τελευταίες 15 με 20 μέρες. Κόλλησαν κάποια παιδιά στα σχολεία, αυτά μετέδωσαν στους γονείς και στους δασκάλους. Κάποιοι νόσησαν ελαφρά και το πέρασαν με καραντίνα στο σπίτι, άλλοι βαρύτερα και χρειάστηκε να νοσηλευτούν. Δυστυχώς, είχαμε και την πρώτη απώλεια", λέει στο iatronet ο πρόεδρος της Ιμβριακής Ένωσης Μακεδονίας - Θράκης, Παύλος Σταματίδης, και πρόσθεσε: "Υπάρχουν κάποια μέτρα, αλλά δεν αρκούν. Ο κόσμος κυκλοφορεί, γίνονται θερμομετρήσεις για την είσοδο σε δημόσιες υπηρεσίες, αλλά δεν γίνονται τεστ στον πληθυσμό".

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα, που ξεκίνησε στους ηλικιωμένους, εφαρμόζεται αυτές τις μέρες στην ηλικιακή ομάδα 60 – 65 ετών.

Η "άνοιξη" του ελληνισμού στην Ίμβρο

Πριν από 20 χρόνια ζούσαν στην Ίμβρο όλοι κι όλοι 168 γέροντες ελληνικής καταγωγής, εκ των οποίων ελάχιστοι βρίσκονται μέχρι σήμερα στη ζωή. Οι πολυετείς προσπάθειες των ιμβριακών συλλόγων στην Ελλάδα, επιφανών Ιμβρίων της διασποράς κι ομογενειακών οργανώσεων στην Κωνσταντινούπολη, με τη συμβολή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, που έλκει την καταγωγή του από το νησί, σε συνεργασία ενίοτε και με τις τοπικές Αρχές, άρχισαν τότε να αποδίδουν. Ο ελληνισμός άρχισε να ανθίζει ξανά, έπειτα από δεκαετίες διώξεων, απαγορεύσεων, αναγκαστικών απαλλοτριώσεων περιουσιών, εποικισμού και άλλων ενεργειών που είχαν οδηγήσει σε συρρίκνωση την ελληνική κοινότητα. Πολλές οικογένειες άρχισαν να εγκαθίστανται σταδιακά στον τόπο των παππούδων τους και να δίνουν ξανά ζωή σε ερειπωμένα χωριά.

Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η έκθεση - κόλαφος του Ελβετού βουλευτή Αντρέας Γκρος, που ανέδειξε τις παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων της ελληνικής κοινότητας στην Ίμβρο και στην Τένεδο. Η υιοθέτησή της από τη Νομική Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης, το 2008, υποχρέωσε την τουρκική ηγεσία να προχωρήσει σε διάλογο και να παραχωρήσει μια σειρά από ελευθερίες. Η ελληνική εκπαίδευση, που είχε απαγορευτεί το 1964, επιτράπηκε ξανά.

Το 2013, όταν για πρώτη φορά μετά από μισό αιώνα χτύπησε το κουδούνι στο ελληνικό Δημοτικό Σχολείο στους Αγίους Θεοδώρους, ιδιαίτερη πατρίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη, αυτό αριθμούσε μόλις 4 μαθητές, οι οποίοι μάλιστα τη δεύτερη χρονιά μειώθηκαν σε δύο.

Σήμερα φοιτούν στα ελληνικά σχολεία όλων των βαθμίδων συνολικά 59 μαθητές (39 στο Γυμνάσιο - Λύκειο που άνοιξε το 2015 στα Αγρίδια και 20 στο Δημοτικό), ενώ άλλοι 22 έχουν αποφοιτήσει. Η ελληνική κοινότητα αριθμεί σχεδόν 600 μέλη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υπουργείο Υγείας: Ποιες ιατρικές ειδικότητες χορηγούν υαλουρονικό οξύ και botox [εγκύκλιος]
Γιατί ανεβαίνουν στη Θεσσαλονίκη παράγοντες του υπουργείου Υγείας
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού