Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο McGill βρήκαν μια ισχυρή σχέση μεταξύ της περιοδοντίτιδας, μιας κοινής μορφής ασθένειας των ούλων και της COVID-19. Τα άτομα με περιοδοντίτιδα είχαν 8,8 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από COVID-19.

Επιπλέον η μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που έχουν περιοδοντίτιδα είναι 3,5 φορές πιο πιθανό να χρειαστούν νοσηλεία για την COVID-19 και 4,5 φορές πιο πιθανό να μπουν σε μηχανική υποστήριξη.

Η μία εκ των συγγραφέων της μελέτης καθηγήτρια Belinda Nicolau, της Σχολής Οδοντιατρικής της McGill ανέφερε ότι :

"Κοιτάζοντας τα συμπεράσματα της μελέτης μας, μπορούμε να επισημάνουμε τη σημασία της καλής στοματικής υγείας στην πρόληψη και τη διαχείριση επιπλοκών από την COVID-19. Υπάρχει πολύ ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της περιοδοντίτιδας και της έκβασης της νόσου. "

Η μελέτη εμφανίζεται στο περιοδικό Journal of Clinical Periodontology.

Η περιοδοντίτιδα είναι ο κλινικός όρος για τη σοβαρή λοίμωξη που προκαλείται λόγω της συσσώρευσης βακτηρίων μεταξύ των δοντιών και των ούλων. Χωρίς θεραπεία, μπορεί να προκαλέσει οδυνηρά αποστήματα, να καταστρέψει τα δόντια ακόμη και να πέσουν από τα ούλα. Καταστάσεις που μπορεί να αποτραπούν με την καλή στοματική υγιεινή, όπως καθημερινό βούρτσισμα και διατήρηση του προγράμματος τακτικών εξετάσεων από τον οδοντίατρο.

Σύμφωνα με τον Wenji Cai, «Η περιοδοντίτιδα έχει θεωρηθεί παράγοντας κινδύνου για μια σειρά από στοματικές και συστηματικές ασθένειες». Οι επιστήμονες έχουν βρει επίσης συνδέσεις μεταξύ της  εριοδοντίτιδας και των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη και της αναπνευστικής νόσου.

Υπάρχουν επίσης συσχετίσεις μεταξύ της νόσου των ούλων και του αυξημένου κινδύνου επιπλοκών της εγκυμοσύνης, όπως η προεκλαμψία και το χαμηλό ποσοστό γεννήσεων.

Πηγές:
Journal of Clinical Periodontology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά