Τα ωμέγα- 3 λιπαρά οξέα συνδέονται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής σε ανθρώπους με υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων.

Αυτό ανακάλυψε έρευνα που δημοσιεύτηκε σήμερα στο European Heart Journal—Cardiovascular Pharmacotherapy.

Ορισμένες κλινικές δοκιμές έχουν υποδείξει ότι τα ωμέγα -3 λιπαρά οξέα  μπορεί ενδεχομένως να συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής.

Αυτές οι έρευνες εξέτασαν διάφορες συνθέσεις σε διάφορες δόσεις. Οι ερευνητές έκαναν μετα-ανάλυση των τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών για να απαντήσουν στο ερώτημα.

Η ανάλυση περιέλαβε 5 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές για την επίδραση των ωμέγα 3 λιπαρών οξέων  σε συμπληρώματα στην καρδιαγγειακή εικόνα.

Οι συμμετέχοντες είχαν αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων και είτε υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου είτε εγκατεστημένη τέτοια νόσο.

Συνολικά 50.277ασθνεείς έλαβαν ιχθυέλαια ή  placebo και παρακολουθήθηκαν έως 2- 7,4 χρόνια. Η δόση ιχθυελαίων ποίκιλε από 0.84  έως 4 γρ. την ημέρα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση συμπληρωμάτων με ωμέγα 3 λιπαρά οξέα συνδεόταν με αύξηση κινδύνου 1,37 έναντι του placebo.

Ο Dr. Carbone, δήλωσε ότι η νέα έρευνα δείχνει ότι συμπληρώματα ιχθυελαίων συνδέονται με σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής σε ασθενείς με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Αν και μια κλινική δοκιμή έδειξε ωφέλιμη καρδιαγγειακή επίδραση των συμπληρωμάτων, ο κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής θα πρέπει να ληφθεί υπόψη όταν συνταγογραφούνται ή αγοράζονται χωρίς συνταγή, ιδιαίτερα σε ευάλωτους στην εμφάνιση της πάθησης ανθρώπους.

Πηγές:
European Heart Journal—Cardiovascular Pharmacotherapy.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο