Άλμα στον ημερήσιο αριθμό εμβολιασμών κατά της CoViD-19, καταγράφεται σήμερα. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο αριθμός των χορηγηθεισών δόσεων εκτιμάται στις 100.000 και θα ανέλθουν στα 2,3 εκατομμύρια μέσα στον Μάιο.

Ο κ. Κικίλιας εξέφρασε την αισιοδοξία του για τον έλεγχο της επιδημίας, κάνοντας λόγο για σταθεροποίηση έως μικρή μείωση κρουσμάτων. Έκρουσε παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου για κάθε δραστηριότητα η οποία επανέρχεται σε κανονικότητα και έκανε έκκληση για εμβολιασμό σε όλες τις ηλικίες.

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους τόνισε πως ο αριθμός των σημερινών εμβολιασμών θα φτάσει στις 110.000. Στο τέλος του μήνα - είπε - θα έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση 3,52 εκατομμύρια άτομα και με τη δεύτερη 1,94 εκατομμύριο.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, τα ραντεβού - ανά ηλικιακή ομάδα - είναι:

  • Στις ηλικίες 40 - 44 ετών, έχουν οριστεί 235.000 ραντεβού και έχουν ήδη εμβολιαστεί 31.000 άτομα.
  • Στις ηλικίες 45 - 49 ετών, έχουν οριστεί 250.000 ραντεβού και 3.112 άτομα έχουν ήδη εμβολιαστεί. 

Για τους εκπαιδευτικούς, επισήμανε πως το 30% έχουν ήδη εμβολιαστεί και το 70% έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό τον Μάιο.

Ως προς τις δόσεις που αναμένονται στον Μάιο, επισήμανε πως η χώρα μας θα παραλάβει:

  • 2,15 εκατομμύρια δόσεις από τη Pfizer.
  • 350.000 δόσεις από τη Moderna.
  • 220.000 δόσεις από τη Johnson & Johnson.
  • 150.000 δόσεις από την AstraZeneca.

Μονοδοσικό εμβόλιο

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου ανέδειξε τη συμμετοχή των άνω των 30 ετών στο πρόγραμμα εμβολιασμών. Τούς έδωσε συγχαρητήρια και τούς κάλεσε να πάρουν από το χέρι μεγαλύτερους σε ηλικία, που είναι διστακτικοί και να τούς οδηγήσουν στα εμβολιαστικά κέντρα.

Αναφέρθηκε στην αποτελεσματικότητα του μονοδοσικού εμβολίου της Johnosn & Johnson, λέγοντας πως με μία δόση επιτυγχάνεται προστασία 66% έως 80% μέσα σε 28 μέρες. Προειδοποίησε πως τα άλλα εμβόλια απαιτούν και δεύτερη δόση και κάλεσε όσους έχουν κάνει την πρώτη να μην επαναπαύονται.

Επικαλέστηκε και σε βρετανική μελέτη, σύμφωνα με την οποία με την πρώτη δόση εμβολίων της AstraZeneca και Pfizer, μειώθηκε κατά 50% η μεταδοτικότητα του ιού.

Ως προς τη διάρκεια της ανοσίας, σημείωσε πως οι μελέτες δείχνουν από 3 έως 9 μήνες προστασίας, βάσει αντισωμάτων: "Έχουμε πει πως η ανοσία δεν περιορίζεται στα αντισώματα, αλλά έχει και ένα σημαντικό μέρος, που είναι η κυτταρική ανοσία", τόνισε η καθηγήτρια.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Για τον θάνατο μίας 44χρονης στη Θεσσαλονίκη μετά τον εμβολιασμό της με AstraZeneca, ανακοίνωσε πως ο ιατροδικαστικός έλεγχος δεν έδειξε θρόμβωση.

Η καθηγήτρια αναφέρθηκε στις ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας, λέγοντας πως για θρόμβωση παραμένει πιθανό ένα περιστατικό, που είχε καταγραφεί στα πρώτα στάδια των εμβολιασμών, ενώ υπάρχουν και ελάχιστες άλλες περιπτώσεις.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα