Σε προβληματικά τεστ ή τρόπο εξέτασης ή εμφάνιση συμπτωμάτων μετά την αρχική αυτοεξέταση, αποδίδει ο Γκίκας Μαγιορκίνης το παράδοξο που παρατηρείται με τους επανελέγχους των self tests.

Το θέμα ανέδειξε χθες το Iatronet, θέτοντας σχετικό ερώτημα στον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για θέματα της πανδημίας.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, επαναληπτική (επιβεβαιωτική) εξέταση γίνεται σε περίπτωση που το self test βγει θετικό στον ιό. Τα στοιχεία των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων, ωστόσο, δείχνουν πολύ χαμηλά ποσοστά θετικών κρουσμάτων στα επαναληπτικά τεστ, τα οποία θα έπρεπε να είναι πολύ ψηλά.

Από την πληροφόρηση που έχει δοθεί, η πιθανότητα ψευδώς θετικού self test δεν ξεπερνά το 20%, ενώ η πιθανότητα ψευδώς αρνητικού είναι μόλις 0,1%.

Από την ανάλυση των δεδομένων του ΕΟΔΥ, που παρατίθενται στον ακόλουθο πίνακα, ελάχιστα από τα επιβεβαιωτικά τεστ βγαίνουν θετικά στον ιό: κυμαίνονται από 13% έως 18%, ενώ θα έπρεπε να βρίσκονται κοντά στο 80%!

Μία λογική σκέψη είναι πως τα αρχικά self tests βγήκαν "ψευδώς θετικά" σε τεράστια κλίμακα, κόντρα στις επίσημες αναφορές για την αξιοπιστία τους. Το Iatronet έθεσε σχετικό ερώτημα στα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, ζητώντας απάντηση για το εάν υπάρχει θέμα αξιοπιστίας των αυτοδιαγνωστικών τεστ.

Επανέλεγχοι ατόμων που έκαναν self test

 Ημερομηνία Δηλώσεις στην πλατσφόρμα Επανέλεγχοι Θετικά τεστ Ποσοστό θετικών 
14 Απριλίου 254.157 4.201 575 13,68% 
21 Απριλίου 834.819 9.573 1.753 18,31% 
28 Απριλίου 1.743.029 33.970 4.392 12,92% 
5 Μαΐου 2.285.920 54.936 7.304 13,29% 

Αξιοπιστία

Το ερώτημα του Iatronet ήταν το εξής:

"Με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, έως την Τετάρτη είχαν γίνει 54.936 επανέλεγχοι πολιτών, οι οποίοι είχαν υποβληθεί σε self tests, με θετικό προφανώς αποτέλεσμα. Από αυτούς, μόλις 7.304 ή το 13,2% βγήκαν θετικοί και στον επανελέγχο. Αυτό σημαίνει πως το 86,8% είχαν ψευδώς θετικό αρχικό τεστ. Υπάρχει θέμα αξιοπιστίας των self tests; Πώς εξηγείτε την απόκλιση";

Ο κ. Μαγιορκίνης απάντησε τα εξής:

"Κατ’ αρχήν να είμαστε ξεκάθαροι, δεν υπάρχουν 71.000 δηλώσεις θετικών self test (σ.σ. αναφέρεται στον χθεσινό αριθμό των ατόμων που προσήλθαν για επανέλεγχο). Οι άνθρωποι αυτοί επανέρχονται σε μια μονάδα να τους εξετάσει γιατρός εντός περίπου τριών ημερών από το self test για οποιονδήποτε λόγο.

Μπορεί να τούς έχει ζητηθεί ένα άλλο τεστ από κάποια άλλη δομή. Μπορεί να χάλασε το κιτ εκείνη την στιγμή. Μπορεί να είχαν ένα ασθενώς θετικό. Να είχαν κάποια αμφιβολία, να είχαν συμπτώματα, να είχαν επαφή.

Υπάρχει μία πλειάδα περιπτώσεων οι οποίοι μπορεί να επανέλθουν και το πιο σημαντικό είναι άτομα που έχουν συμπτώματα. Αν κάποιος έχει συμπτώματα, έχουμε πει ότι πρέπει να κάνει ένα τεστ σε μονάδα Yγείας.

Άρα, λοιπόν, είναι άτομα τα οποία για οποιοδήποτε λόγο χρειάστηκαν τη συμβουλή ή το τεστ από έναν επαγγελματία Υγείας. Άρα, λοιπόν, δεν τίθεται θέμα αξιοπιστίας των self tests. Τα self tests έχουν αξιολογηθεί από διεθνείς Οργανισμούς σε μεγάλες μελέτες και η αξιοπιστία τους είναι μελετημένη με ακρίβεια".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα