Μια νέα μελέτη  διαπίστωσε ότι τα άτομα που κινδυνεύουν να αναπτύξουν ρευματοειδή αρθρίτιδα (RA) και άτομα με πρώιμη RA (ERA) είχαν υψηλότερα επίπεδα δύο ομάδων βακτηρίων, των Prevotella και Veillonella , στο σάλιο τους. Και οι δύο ομάδες είχαν επίσης υψηλότερα επίπεδα Veillonella στη βακτηριακή επικάλυψη της γλώσσας τους.

Το Prevotella και το Veillonella είναι δυνητικά προφλεγμονώδη βακτήρια και η σχετική αφθονία τους υποδηλώνει τη πιθανή σύνδεση μεταξύ των στοματικών μικροβίων και της Ρευματοειδής Αρθρίτιδας.
Αυτή η μελέτη βασίζεται σε προηγούμενη έρευνα που διαπίστωσε ότι τα άτομα με πρώιμη ERA, που κινδυνεύουν να αναπτύξουν RA και με διαγνωσμένη RA τείνουν να παρουσιάσουν υψηλότερα ποσοστά περιοδοντικής νόσου και αλλαγές στο στοματικό και εντερικό τους μικροβιότοπο.

Υπολογίζεται ότι 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι που ζουν μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν Ρευματοειδή Αρθρίτιδα (RA), μια αυτοάνοση ασθένεια που προκαλεί πόνο στις αρθρώσεις , πρήξιμο και τελικά βλάβη.

Οι ερευνητές συνεχίζουν να αναζητούν νέους τρόπους για τη διάγνωση της RA, ειδικά στα αρχικά της στάδια. Αυτό συμβαίνει επειδή όσο νωρίτερα ένα άτομο λαμβάνει μια σωστή διάγνωση και θεραπεία για RA, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες καλών αποτελεσμάτων, όπως ο περιορισμός της βλάβης στις αρθρώσεις και η απώλεια στη κίνηση.

Οι ερευνητές επίσης παραμένουν αβέβαιοι σχετικά με το τι ακριβώς προκαλεί την ανάπτυξη της ΡΑ, αν και φαίνεται να εξαρτάται από ένα μείγμα γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.

Φαίνεται επίσης ότι είναι πιο πιθανό από άλλα άτομα, οι ασθενείς με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα να έχουν περιοδοντική νόσο ή ασθένεια των ούλων. Επιπλέον, κάποια έρευνα δείχνει ότι η νόσος μπορεί να ξεκινήσει στην στοματική κοιλότητα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μια ομάδα ερευνητών από το Ακαδημαϊκό Κέντρο Οδοντιατρικής του Άμστερνταμ (ACTA) ξεκίνησε να αναλύει τους μικροβιακούς πληθυσμούς και την περιοδοντική κατάσταση των ατόμων με ERA, καθώς και εκείνων που διατρέχουν κίνδυνο να εμφανίσουν Ρευματοειδή Αρθρίτιδα. 

Η μελέτη τους εμφανίζεται στο περιοδικό Αρθρίτιδα & Ρευματολογία. 

Πηγές:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/do-bacteria-in-the-mouth-affect-arthritis-risk