Μεγάλη αναμπουμπούλα έχει δημιουργηθεί με τα self tests και συγκεκριμένα με τα ψευδώς θετικά που δίνουν αρκετά εξ αυτών αποτέλεσμα. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ποσοστό αυτών κυμαίνεται από 20% έως και 30%. Αν ισχύουν τα συγκεκριμένα ποσοστά τότε η ειδικότητα είναι από 70% έως και 80%.  

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, με την επίλυση του προβλήματος ασχολείται αποκλειστικά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μαζί με τον ΕΟΔΥ - μάλιστα χθες ακούστηκε ότι παρέλαβαν και νέα παρτίδα με τεστ από την κινεζική εταιρεία - και όχι το Υπουργείο Υγείας, το οποίο έχει εστιάσει την προσοχή του στο πρόγραμμα εμβολιασμού, ιδίως και ενόψει του ανοίγματος της χώρας στους τουρίστες. 

Τι σημαίνει όμως ψευδώς θετικά;

Παράγοντας πολυεθνικής μας εξήγησε ότι όταν η ειδικότητα των τεστ είναι χαμηλή και άρα έχουμε αποτέλεσμα ψευδώς θετικό αυτόματα δημιουργείται αυξημένη ανησυχία στον κόσμο, καθώς το άτομο που έχει κάνει την δοκιμή θα πρέπει να προχωρήσει στην πραγματοποίηση μοριακού τεστ για να διαπιστώσει αν τελικά είναι θετικό ή αρνητικό στον Κορωνοϊό.

Όμως κατά την ίδια πηγή μολονότι υπάρχει η δυνατότητα κάποιος να πραγματοποιήσει το μοριακό test σε δημόσια δομή και άρα δωρεάν, πρακτικά αυτό είναι αδύνατο, λόγω της ώρας που πρέπει κάποιος να σπαταλήσει, ενώ υπάρχει και αυξημένος φόβος να κολλήσει με τον ιό, καθώς είναι δεδομένη η διασπορά του στην Κοινότητα. Άρα σημειώνει η πηγή μας, η επιλογή είναι κάποια ιδιωτική δομή με το κόστος στα 60 ευρώ (το άτομο).

Η ευαισθησία από την άλλη του τεστ είναι για να αποφεύγονται τα ψευδώς αρνητικά. Δηλαδή να δείχνει κάποιον ότι δεν έχει μολυνθεί με Κορωνοϊό, ενώ να ισχύει το αντίθετο. Να είναι δηλαδή ασυμπτωματικός. Γι'αυτό εξηγεί η πηγή μας και όλες οι εταιρείες που παράγουν και εμπορεύονται test θέλουν η ευαισθησία να είναι και πάνω από 97%.  

Πληροφορίες θέλουν τους αρμόδιους να βρίσκονται σε επαφή με την εταιρεία της Κίνας, προκειμένου να βρεθεί άμεσα λύση, καθώς δεν έχει γίνει γνωστό αν μιλάμε για προβληματική παρτίδα ή προβληματικά τεστ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα