Η τεχνολογία mRNA που χρησιμοποιήθηκε για την ανάπτυξη του εμβολίου της Pfizer - BioNTech κατά της Covid-19 θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στη δημιουργία «πιο ισχυρών» εμβολίων για την εποχική γρίπη, δήλωσε η Kathrin Jansen, επικεφαλής της έρευνας και ανάπτυξης εμβολίων στην Pfizer.

Το πόσο καλά λειτουργούν τα εμβόλια γρίπης μπορεί να διαφέρει από εποχή σε εποχή. Αλλά γενικά, οι εμβολιασμοί της γρίπης μειώνουν τον κίνδυνο ασθένειας από τον ιό κατά 40% έως 60%, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Η Jansen είπε ότι ο λόγος για τον οποίο η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της γρίπης ποικίλλει οφείλεται στο γεγονός ότι οι ιοί της γρίπης μεταλλάσσονται και ένα στέλεχος που ήταν κοινό σε μια προηγούμενη σεζόν μπορεί να μην είναι τόσο διαδεδομένο την επόμενη. Οι επιστήμονες πρέπει να παρακολουθούν συνεχώς τα στελέχη και να επιλέγουν ποια θα συμπεριλαμβάνονται στο εμβόλιο γρίπης κάθε χρόνο.

Μερικές φορές οι επιστήμονες κάνουν επιλογές που δεν ταιριάζουν, τόνισε η Jansen. Αλλά με την ευελιξία της τεχνολογίας mRNA, οι επιστήμονες θα μπορούσαν γρήγορα να προσαρμόσουν το εμβόλιο της γρίπης ώστε να ταιριάζει με το στέλεχος του ιού που κυριαρχεί κάθε φορά, ανέφερε η ίδια.

Τα σχόλια της Jansen έρχονται μετά την τεράστια επιτυχία της Pfizer με το εμβόλιο Covid-19 που βασίζεται στο mRNA.

Η τεχνολογία mRNA βρίσκεται υπό ανάπτυξη εδώ και χρόνια, αλλά με τα εμβόλια Covid-19 της Pfizer και της Moderna είναι η πρώτη φορά που το mRNA εγκρίθηκε για χρήση σε ανθρώπους. Το εμβόλιο για την Covid που βασίζεται σε mRNA λειτουργεί στο σώμα για να παράγει ένα αβλαβές κομμάτι του ιού, προκαλώντας ανοσοαπόκριση. Λέγεται ότι είναι ευκολότερο να παράγεται σε σχέση με τα παραδοσιακά εμβόλια, τα οποία γενικά χρησιμοποιούν έναν νεκρό ή εξασθενημένο ιό για να παράγουν ανοσολογική απόκριση.

Στην έκθεση για τα κέρδη του πρώτου τριμήνου την περασμένη εβδομάδα, η Pfizer δήλωσε ότι αναμένει πωλήσεις ύψους 26 δισ. δολ. από το εμβόλιο, από τις προηγούμενες προβλέψεις της για περίπου 15 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τα στελέχη της Pfizer είπαν στους επενδυτές ότι ελπίζουν επίσης να βελτιώσουν τα τρέχοντα εμβόλια γρίπης. Είπαν ότι δεδομένης της ισχυρής ανοσολογικής απόκρισης στο εμβόλιο Covid-19, ελπίζουν ότι θα είναι το ίδιο για ένα εμβόλιο γρίπης που βασίζεται σε mRNA. Η Moderna εργάζεται επίσης για ένα εμβόλιο γρίπης χρησιμοποιώντας τεχνολογία mRNA.

Πηγές:
cnbc

Ειδήσεις υγείας σήμερα
3.120 επισκέπτες και 128 εταιρείες χορηγοί στο Hellas PHARM 2024
Στα Χανιά θα πραγματοποιηθεί το 22ο Πανελλήνιο Ηπατολογικό Συνέδριο και η 31η διημερίδα ‘’Στέφανος Χατζηγιάννης’’
Δύο αδέλφια κακοποιημένα και εγκαταλειμμένα επί 15 μέρες στο νοσοκομείο Ζακύνθου