Όπως και ορισμένες παθήσεις- περιλαμβανομένων του καρκίνου, του διαβήτη και της υπέρτασης- νέα έρευνα δείχνει ότι το να έχει κάποιος  HIV αυξάνει τον κίνδυνο να νοσήσει και να πεθάνει από COVID-19.

Ερευνητές του Penn State College of Medicine, αξιολόγησαν στοιχεία 22 ερευνών σε 21 εκατομμύρια συμμετέχοντες στη Βόρειο Αμερική, Αφρική,Ευρώπη και Ασία. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι άνθρωποι που ζουν με HIV έχουν 24% υψηλότερο κίνδυνο λοίμωξης με SARS-CoV-2 και 78% υψηλότερο για θάνατο σε σχέση με ανθρώπους χωρίς τον ιο HIV.

Ορισμένες προυπάρχουσες παθήσεις είναι συνήθεις σε ανθρώπους που ζουν με HIV, κάτι που ενδεχομένως συμβάλλει στη σοβαρότητα της νόσησής τους από COVID-19.

Μεταξύ των θετικών στον HIV, οι πιο συνήθεις προϋπάρχουσες παθήσεις ήταν υπέρταση, διαβήτης, ΧΑΠ και χρόνια νεφρική νόσος.

To 66% των συμμετεχόντων ήταν άντρες, μέσης ηλικίας 56 ετών. Οι περισσότεροι με HIV/AIDS (96%) λάμβαναν αντιρετροϊκή αγωγή.

Ο Vernon Chinchilli, δήλωσε ότι τα ευρήματα στηρίζουν τις οδηγίες του Centers for Disease Control and Prevention για την προτεραιοποίηση ανθρώπων που ζουν με τον ιό HIV, να λάβουν εμβόλιο κατά της COVID-19.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο Scientific Reports.

Πηγές:
Scientific Reports.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας