Σε δύο δόσεις, ακούγεται ότι πρόκειται να φτάσουν στις φαρμακοβιομηχανίες τα μπιλιέτα του clawback όσον αφορά την ιδιωτική αγορά, ενώ μέχρι τα τέλη του μήνα εκτιμάται ότι θα εκδοθούν τα παραστατικά του νοσοκομειακού clawback του Α' Εξαμήνου

Μολονότι η αγορά του φαρμάκου γνωρίζει ότι το ύψος του clawback για την ιδιωτική αγορά θα διαμορφωθεί στα 796 εκατ. ευρώ τo 2020, ο καταλογισμός στις εταιρείες φαίνεται ότι θα καθυστερήσει και άλλο! Ο λόγος; ότι δεν έχουν δοθεί οι απαραίτητες διευκρινίσεις ως προς το ποια προϊόντα θα μετέχουν στην ανάπτυξη και ποια όχι.

Κατά πληροφορίες, λόγω της καθυστέρησης, υπάρχει σαν σκέψη ο ΕΟΠΥΥ να στείλει στις φαρμακοβιομηχανίες μόνο το 80% του clawback και σε δεύτερη φάση να στείλει την ανάπτυξη, προκειμένου να συμπεριλάβουν τα συγκεκριμένα ποσά στις φορολογικές τους δηλώσεις, οι οποίες πρέπει να υποβληθούν εντός του Καλοκαιριού.  

Υπενθυμίζεται ότι πέρσι άλλαξε η νομοθεσία και ο καταλογισμός από 90 % (μερίδιο αγοράς)- 10% (ανάπτυξη) διαμορφώθηκε στο 80% -20% αντίστοιχα, με την διαφορά ότι από την ανάπτυξη πλέον εξαιρούνται τα σκευάσματα των οποίων έχει λήξει η προστασία δεδομένων (off patent) και τα γενόσημα.   

Στελέχη της αγοράς, αναγνωρίζοντας τις καθυστερήσεις που έχουν δημιουργηθεί και λόγω της πανδημίας, υποστηρίζουν ότι προκειμένου και οι εταιρείες να σχεδιάσουν την στρατηγική τους θα πρέπει να δοθούν πιο γρήγορα και σαφείς διευκρινίσεις (με νομοθετική ρύθμιση) για τον καταλογισμό, έτσι ώστε και ο ΕΟΦ να μπορέσει να στείλει τα προϊόντα στον ΕΟΠΥΥ που εξαιρούνται από την ανάπτυξη.  

Δεν μπορεί να γίνει σύγκριση με τις αναγκαστικές επιστροφές του 2019

Το 2019, το clawback από την ιδιωτική αγορά ήταν 785 εκατ. ευρώ, ενώ του 2020 όπως ήδη προαναφέρθει ήταν 796 εκατ. ευρώ, δηλαδή 11 εκατ. ευρώ περισσότερο. Ωστόσο, τα νούμερα αυτά δεν είναι συγκρίσιμα, καθώς από το περσινό κονδύλι έχει εξαιρεθεί η δαπάνη των εμβολίων του τελευταίου τετραμήνου του 2020 που εκτιμάται στα 140 εκατ. ευρώ. Για όλο το έτος η δαπάνη για τα εμβόλια ήταν 205 εκατ. ευρώ.

Νοσοκομειακό clawback

Ακόμη, οι εταιρείες δεν έχουν παραλάβει ούτε το πρώτο εξάμηνο. Ωστόσο, η εκτίμηση είναι ότι μέχρι τα τέλη του μήνα θα εκδοθούν τα παραστατικά του πρώτου εξαμήνου και  στις αρχές Αυγούστου του δευτέρου εξαμήνου  (μαζί και του νοσοκομείου Παπαγεωργίου). Το πρώτο εξάμηνο φαίνεται ότι η δαπάνη έκλεισε στα 450 εκατ. ευρώ με προϋπολογισμό 250 εκατ. ευρώ. Αρα η υπέρβαση είναι στα  200 εκατ. ευρώ.

Η εκτίμηση για το ύψος της υπέρβασης το δεύτερο εξάμηνο είναι ότι θα είναι αυξημένη κατά 5%

Την ίδια στιγμή συνεχίζει το ξέφρενο ράλι του και το Νοσοκομειακό (clawback) του ΕΟΠΥΥ. Aφορά την προμήθεια σκευασμάτων από τις ιδιωτικές κλινικές. Οι πληροφορίες είναι ότι η δαπάνη θα κλείσει στα 200 εκατ. ευρώ το 2020 τη στιγμή που ο προϋπολογισμός είναι στα 87 εκατ. ευρώ. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα