Η επαναληπτική δόση του εμβολίου κατά της COVID-19 θα αρχίσει τον επόμενο χρόνο και όχι στους 9 μήνες όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Αλμπερτ Μπουρλά. Αυτό εκτίμησε ο καθηγητής πνευμονολογίας – εντατικής θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσημάτων Θώρακος στη Θεσσαλονίκη.

Απαντώντας σε ερώτηση για το κριτήριο που θα καθορίσει την αναγκαιότητα μιας επόμενης δόσης εμβολίου, ο κ. Βασιλακόπουλος υποστήριξε πως το κύριο κριτήριο είναι το πότε θα εμβολιαστεί ο υπόλοιπος κόσμος. "Όσο αφήνουμε χρόνο στον ιό να μεταλλάσσεται, την ώρα που κινείται από άνθρωπο σε άνθρωπο, τόσο θα μειώνεται η αποτελεσματικότητα των υπαρχόντων εμβολίων και αναγκαστικά θα πρέπει να πάμε σε αναμνηστική δόση, η οποία θα περιλαμβάνει και αυτά τα μεταλλαγμένα στελέχη", είπε και πρόσθεσε: "Άρα, η πρόβλεψή μου είναι ότι επειδή αποκλείεται να πετύχουμε σε όλο τον κόσμο εμβολιαστική κάλυψη μέσα στο 2021 και μάλλον δεν θα το πετύχουμε ούτε μέσα στο 2022, αναγκαστικά θα πάμε σε αναμνηστική δόση, προφανώς όχι στους 9 μήνες  που είπε ο κ. Μπουρλά - που μπορεί να ήθελε να το δώσουμε στους 5 μήνες και στους  6 μήνες". Ο καθηγητής επικαλέστηκε τα δεδομένα που παρουσίασε ο CEO της Moderna, σύμφωνα με τα οποία τα υπάρχοντα εμβόλια παρέχουν πλήρη κάλυψη για τουλάχιστον ένα έτος και κατέληξε στο συμπέρασμα πως "εμείς που ξεκινήσαμε τον Ιανουάριο τον εμβολιασμό στην Ελλάδα δεν θα ξανακάνουμε εμβόλιο μέσα στο 2021. Αν θα κάνουμε θα κάνουμε το 2022 και αυτές οι δόσεις είναι εξασφαλισμένες".

Ο κ. Βασιλακόπουλος επεσήμανε πως η επαναληπτική δόση θα παράσχει ταχύτατη ανοσολογική απάντηση, λόγω της κυτταρικής ανοσίας. "Η κυτταρική ανοσία είναι πολύ περισσότερο μακροχρόνια από ό,τι η χυμική ανοσία. Δηλαδή αναμένεται πρώτα να δούμε να πέφτει η συγκέντρωση των εξουδετερωτικών αντισωμάτων, αλλά τα κύτταρα που υπάρχουν μέσα μας και είναι κύτταρα μνήμης και βοηθητικά και Β λεμφοκύτταρα μνήμης και κυτταροτοξικά κύτταρα μνήμης παραμένουν πολύ περισσότερο χρονικό διάστημα. Άρα είτε σε επανέκθεση στον ιό θα είναι πολύ πιο γρήγορη η απάντηση του οργανισμού και άρα η προστασία από την ανάπτυξη νόσου, είτε σε επανέκθεση στο εμβόλιο –αναμνηστική δόση- πολύ πιο γρήγορα θα πάρουμε σοβαρή ανοσολογική απάντηση", σημείωσε.

Όπως εξήγησε, για τον λόγο αυτό οι εταιρείες δοκιμάζουν δύο διαφορετικές πρακτικές: Τόσο την επαναληπτική δόση με το υπάρχον εμβόλιο, χωρίς καμία μετατροπή και βλέπουν πολύ υψηλή αποτελεσματικότητα απέναντι στα μεταλλαγμένα στελέχη λόγω του μεγάλου τίτλου αντισωμάτων, όσο και επαναληπτική δόση με τροποποιημένη γενετική σύσταση του mRNA, ώστε για να περιλαμβάνει και τις μεταλλάξεις.

Ο ίδιος διατύπωσε την προσωπική εκτίμηση - πρόβλεψη πως η πρώτη αναμνηστική δόση που θα κάνουμε θα γίνει με το ίδιο εμβόλιο, γιατί δεν θα έχουμε προλάβει να έχουμε πλήρως έτοιμο το τροποποιημένο, ενώ η δεύτερη επαναληπτική –αν χρειαστεί- θα γίνει με τροποποιημένο.

"Μην μετράτε τα αντισώματα μετά το εμβόλιο"

Ο Θ. Βασιλακόπουλος απηύθυνε σύσταση προς τους συναδέλφους του, και κυρίως στους πολίτες, να μην μετρούν τα αντισώματα που έχουν αναπτύξει μετά το εμβόλιο. "Ελάχιστα από αυτά τα αντισώματα έχουν την παραμικρή αξία. Εκτός πλαισίου ερευνητικής εργασίας που γίνεται από κάποιο πανεπιστήμιο, από κάποιον ερευνητικό φορέα, η μέτρηση αντισωμάτων δεν έχει τον παραμικρό παραμικρό ρόλο", τόνισε.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις