Μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα πραγματοποιήθηκε στην Πέμπτη 27 Μαίου από το iatronet.gr, την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία "Καρκινάκι" και την "Ελληνική Συμμαχία HPV". Η ημερίδα είχε τίτλο "Μιλάμε ανοιχτά για τον HPV: η Πρόληψη είναι στο Χέρι μας".

Στην ημερίδα, την οποία χαιρέτησαν ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, και ο Γενικός Γραμματέας πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Γιώργος Στεργίου μίλησαν γιατροί επιδημιολόγοι, γυναικολόγοι και παιδίατροι καθώς και ψυχοθεραπευτές.

Από όλες τις πλευρές τονίσθηκε η ανάγκη εμβολιασμού για πολλές μορφές καρκίνου από τον ιό HPV, με παράλληλες αναφορές στους διαφορετικούς τύπου HPV, την άμεση σχέση τους με την σεξουαλική επαφή και τα μεγάλα ποσοστά των νοσούντων ιδιαίτερα στις πιο νεαρές ηλικίες.

Η Υγεία επίσης του αναπαραγωγικού συστήματος μπαίνει σε πρώτο πλάνο και επιβάλλεται ο τακτικός έλεγχος, όπως τονίσθηκε χαρακτηριστικά.  

Ένα σημαντικό στοιχείο επίσης που αναφέρθηκε, αφορά την νόσηση από HPV,  καθώς από στατιστική άποψη το 75%-80% των σεξουαλικά ενεργών ενηλίκων μέχρι τα 50 αναμένεται να  προσβληθούν από HPV.

Πέρα από το κάλεσμα για προληπτικό εμβολιασμό, στην ημερίδα τονίσθηκε η ανάγκη της ευαισθητοποίησης ειδικά στα αγόρια και τα κορίτσια, έγινε λόγος για τα προγράμματα θεραπευτικής αντιμετώπισης αλλά και το εθνικό εμβολιαστικό πρόγραμμα, ενώ υπογραμμίσθηκε γενικότερα η αξία των εμβολίων  και των HPV DNA tests, όπως και το γεγονός ότι μπορεί να νοσήσει κανείς πολλές φορές από HPV.

Mεγάλο επίσης ρόλο διαδραματίζει η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και ο τρόπος που πρέπει να χειριστεί το οικείο περιβάλλον έναν ασθενή με HPV. Αναλύθηκαν εν ολίγοις οι ψυχολογικές προεκτάσεις της ασθένειας. 

Στην ημερίδα, τέλος, έγινε διεξοδική αναφορά στην Ελληνική Συμμαχία για τον HPV αλλά και την αστική μη κερδοσκοπική Εταιρεία "Win Cancer” που δήλωσαν την υποστήριξη τους στον αγώνα κατά του HPV.

Χορηγός της ημερίδας ήταν η MSD - inventing for life και υποστηρικτής η Roche.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ΕΟΔΥ για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών 21 - 27 Απριλίου
Ο ΠΙΣ καλύπτει τις επικείμενες κινητοποιήσεις των εργαστηρίων λόγω clawback
169η Αποστολή Κινητών Ιατρικών Μονάδων στην Ίο