Κάθε στιγμή κάποιος, κάπου, χρειάζεται αίμα Δώσε αίμα, κράτα τον Κόσμο ζωντανό! Δώσε αίμα, μοιράσου τη Ζωή! Η 14η Ιουνίου έχει καθιερωθεί, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ως η Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη. Είναι η γενέθλια μέρα του νομπελίστα γιατρού Karl Landsteiner (14 Ιουνίου 1868 – 26 Ιουνίου 1943), πατέρα πρακτικά της αιμοδοσίας, αφού ανακάλυψε τις ομάδες αίματος και το Rhesus και άλλαξε την ιστορία της ιατρικής κάνοντας εφικτές τις μεταγγίσεις. Την ημέρα αυτή τιμάται σε όλο τον κόσμο ο Ανώνυμος Εθελοντής Αιμοδότης, που προσφέρει χωρίς ανταλλάγματα το πολύτιμο δώρο της ζωής σε όποιον το έχει ανάγκη.

Η χώρα μας, 40 χρόνια μετά την κατάργηση της αμειβόμενης αιμοδοσίας, συνεχίζει να στηρίζει σε σημαντικό βαθμό την επάρκεια αίματος στους δότες αντικατάστασης. Το 33% του αίματος που συλλέγεται προέρχεται από συγγενείς των ασθενών και μόνο το 63% από Εθελοντές, σε αντίθεση με την Ευρώπη, όπου το αίμα προέρχεται αποκλειστικά από Εθελοντές. Είναι καιρός να γυρίσουμε σελίδα, να εγκαταλείψουμε το μοντέλο της αιμοδοσίας σε ώρα ανάγκης για τους «δικούς μας» ανθρώπους και να το μετατρέψουμε σε φροντίδα για τους άλλους, τους πιο ευάλωτους, τον καθένα που έχει ανάγκη, με τη μεταστροφή του ανώνυμου μη αμειβόμενου αιμοδότη της πρώτης φοράς σε συστηματικό Αιμοδότη, για τον οποίο η προσφορά αίματος είναι στάση ζωής. Άλλωστε, οι συστηματικοί Εθελοντές έχουν και το καλύτερο προφίλ ασφάλειας για τα μεταδιδόμενα με το αίμα νοσήματα, αφού δεν δίνουν αίμα γιατί «πρέπει» αλλά γιατί «μπορούν και θέλουν».

Η πανδημία του SARS-COV-2 άλλαξε δραματικά τη ζωή μας, επέβαλε την κοινωνική απόσταση, τη ζωή σε «κοινωνικές φούσκες» με λίγους οικείους, μας έμαθε πόσο μόνοι είμαστε στην αρρώστια και πόσο πολύτιμη είναι η φροντίδα και η έγνοια για τον συνάνθρωπο. Ας κρατήσουμε αυτή τη συνειδητοποίηση επιστρέφοντας στην κανονικότητα και ας εντάξουμε σε αυτή την κανονικότητα την Εθελοντική Αιμοδοσία… Γιατί γύρω μας υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που είναι μόνοι, που δεν έχουν συγγενείς και φίλους, που δεν ανήκουν σε κάποια συλλογικότητα, και μπορεί να χρειαστούν αίμα. Γιατί αύριο μπορεί να είμαστε εμείς στη θέση τους. Γιατί οι συνάνθρωποί μας που εξαρτώνται από τις μεταγγίσεις χρειάζονται και αυτοί κανονικότητα στη ζωή τους. Η Εθελοντική Αιμοδοσία είναι μια έμπρακτη έκφραση κοινωνικής αλληλεγγύης, μια προσφορά ζωής, που μας κάνει όλους κρίκους της ανθρώπινης αλυσίδας.